756
Επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων μετά από βομβαρδισμό των Ρώσων σε πολυκατοικία στο Ντονέτσκ. | Handout via REUTERS

Ουκρανία: Στους 31 οι νεκροί από επίθεση με ρουκέτες σε πολυκατοικία στο Ντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2022, 10:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/07/2022 17:54
Επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων μετά από βομβαρδισμό των Ρώσων σε πολυκατοικία στο Ντονέτσκ.
|Handout via REUTERS

Ουκρανία: Στους 31 οι νεκροί από επίθεση με ρουκέτες σε πολυκατοικία στο Ντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2022, 10:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/07/2022 17:54

Τριανταένας νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας που επλήγη από ρωσικές ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει, ανακοίνωσαν διασώστες προσθέτοντας ότι 2 άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα.

Ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε στο Telegram ότι το πλήγμα εξαπολύθηκε το Σάββατο το βράδυ εναντίον της πόλης Τσάσιβ Γιαρ.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια, ανέφεραν οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

Οι διασώστες μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με δύο άτομα που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια του πενταόροφου κτιρίου, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Μετά το χτύπημα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι «η τιμωρία είναι αναπόφευκτη για κάθε ρώσο δολοφόνο».

«Όποιος δίνει εντολές για τέτοια χτυπήματα, όποιος τα πραγματοποιεί σε απλές πόλεις, σε κατοικημένες περιοχές, σκοτώνει τελείως εσκεμμένα. Μετά από τέτοια χτυπήματα, δεν θα μπορούν να πουν ότι δεν ήξεραν ή δεν κατάλαβαν κάτι. Η τιμωρία είναι αναπόφευκτη για κάθε ρώσο δολοφόνο. Απολύτως για όλους. Το ίδιο και για τους Ναζί. Και ας μην περιμένουν ότι το κράτος τους θα τους προστατεύσει. Η Ρωσία θα είναι η πρώτη που θα τους εγκαταλείψει όταν αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ρωσικός στρατός συνέχισε τον βομβαρδισμό της Ουκρανίας και προετοιμάζεται «για νέες ενέργειες», σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.

Οι ΗΠΑ, που συνεχίζουν να αυξάνουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο, ζήτησαν από την Κίνα να καταδικάσει «τη ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία και η Βρετανία υποδέχθηκε την πρώτη ομάδα ουκρανών στρατιωτών που θα εκπαιδευτούν εκεί.

Στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία το οποίο σιγά σιγά τίθεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, «τα σφοδρά πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού δεν σταματούν ούτε για μία ημέρα, Σλοβιάνσκ, Μπάχμουτ, Αβντίκα…», κατήγγειλε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας και άλλα «σύγχρονα και ισχυρά» όπλα.

«Σε μία ημέρα η Ρωσία έπληξε το Μικολάιφ (νότια), το Χαρκίβ (νοτιοανατολικά), το Κρίβι Ριγκ (γενέτειρα του Ζελένσκι στα ανατολικά), χωριά στην περιοχή της Ζαπορίζια. Επληξε σκοπίμως, απλά σπίτια, πολιτικούς στόχους, ανθρώπους. Υπάρχουν θύματα, νεκροί, τραυματίες», τόνισε.

Στην ανατολική Ουκρανία οι κάτοικοι της μικρής πόλης Ντρουζκίβκα, νότια του Κραματόρσκ, ξύπνησαν το Σάββατο από επίθεση με πυραύλους που άνοιξε έναν τεράστιο κρατήρα μπροστά από ένα σούπερ μάρκετ.

Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες στις αρχές του μήνα ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την επαρχία Λουχάνσκ, έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Ντονέτσκ με στόχο να καταλάβουν όλη την κοιλάδα Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται ήδη από το 2014 εν μέρει από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν στο Κρίβι Ριγκ, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

«Νέες ενέργειες»

Από την πλευρά του ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι επέφερε σημαντικές ζημιές στον στρατό και τον εξοπλισμό των Ουκρανών στις επαρχίας Μικολάιφ και Ντνιπροπετρόφσκ. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ο στρατός βομβάρδισε τις επαρχίες Ντονέτσκ και Χαρκίβ, όπου σύμφωνα με την τοπική ουκρανική εισαγγελία τραυματίστηκαν έξι άμαχοι. Οι αυτονομιστικές «Αρχές» της Ζαπορίζια κατηγόρησαν το Κίεβο ότι έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ο ρωσικός στρατός «έχει ξεκινήσει να ανασυντάσσεται ή μάλλον να αναδιαμορφώνει τις ομάδες του και προετοιμάζεται για νέες ενέργειες στο Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ και το Μπάχμουτ», ανέφερε την Παρασκευή στο Telegram ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο και πρόσθεσε ότι «όλη η γραμμή του μετώπου βομβαρδίζεται αδιάκοπα».

Δημοσιογράφοι του AFP που έφτασαν στο σημείο είδαν ότι το τετραώροφο κτίριο έχει καταρρεύσει εν μέρει και μέλη των σωστικών συνεργείων με μία μπουλντόζα να προσπαθούν να απομακρύνουν τα ερείπια.

«Μέχρι στιγμής οι διασώστες έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με δύο ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι», επεσήμανε ο Κιριλένκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 591 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.548 έχουν τραυματιστεί μέχρι σήμερα στην επαρχία Ντονέτσκ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οπλα και διπλωματία

Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ κάλεσε τους αμάχους που βρίσκονται στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους να απομακρυνθούν, προειδοποιώντας ότι «θα ξεσπάσουν σφοδρές μάχες».

Ο Ζελένσκι εξάλλου απέπεμψε πέντε ουκρανούς πρεσβευτές στο εξωτερικό, ανάμεσά τους ο πρεσβευτής στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ ο οποίος είχε επικρίνει ανοικτά την ασθενική υποστήριξη που παρέχει η Γερμανία στη χώρα του.

«Μια απλή εναλλαγή, όπως συνηθίζεται», διαβεβαίωσε, ωστόσο, ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ουάσινγκτον για τη νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ύψους 400 εκ. δολαρίων. Σε αυτή περιλαμβάνονται τέσσερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών Himars και οβίδες 155 χιλιοστών.

Συνολικά μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον έχει προσφέρει από την αρχή της ρωσικής εισβολής στρατιωτική βοήθεια ύψους 6,9 δισεκ. δολαρίων στο Κίεβο.

Από την πλευρά της η Βρετανία ανακοίνωσε την άφιξη της πρώτης ομάδας ουκρανών στρατιωτών στο πλαίσιο ενός «φιλόδοξου, νέου προγράμματος εκπαίδευσης», στο οποίο θα συμμετάσχουν 1.050 Βρετανοί στρατιωτικοί, το οποίο είχε παρουσιάσει τις 17 Ιουνίου στο Κίεβο ο πλέον παραιτηθείς πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...