447
Το αεροσκάφος της Ryanair προσγειώνεται στο Βίλνιους, αφού πρώτα είχε υποχρεωθεί να προσγειωθεί στο Μινσκ | REUTERS/Andrius Sytas

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη εναντίον Λευκορώσων για την αεροπειρατεία Λουκασένκο

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 11:24
Το αεροσκάφος της Ryanair προσγειώνεται στο Βίλνιους, αφού πρώτα είχε υποχρεωθεί να προσγειωθεί στο Μινσκ
|REUTERS/Andrius Sytas

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη εναντίον Λευκορώσων για την αεροπειρατεία Λουκασένκο

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 11:24

Η αμερικανική Δικαιοσύνη άσκησε δίωξη σε τέσσερις λευκορώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τους οποίους κατηγορεί για την κρατική πειρατεία αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ, το 2021.

Η εκτροπή του αεροσκάφους την ώρα της πτήσης από Αθήνα προς Βίλνιους έγινε για να συλληφθεί ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος, Ρομάν Προτάσεβιτς, και η σύντροφός του από την αστυνομία της Λευκορωσίας.

Η άνευ προηγουμένου αμερικανική δικαστική απόφαση εκδόθηκε με φόντο την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σύμμαχο της Λευκορωσίας.

Συγκεκριμένα, επτά μήνες μετά την εκτροπή στο Μινσκ, την 23η Μαΐου, αεροσκάφους που συνέδεε την Αθήνα με το Βίλνιους από λευκορωσικό καταδιωκτικό, ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη άσκησε δίωξη σε τέσσερις Λευκορώσους για «συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη πράξης αεροπειρατείας».

Στην πτήση Ryanair 4978 επέβαιναν «τέσσερις αμερικανοί υπήκοοι και πάνω από 100 άλλοι επιβάτες», σημείωσαν εισαγγελείς του Μανχάταν.

Μαζί με το FBI και την αστυνομία της Νέας Υόρκης, κατηγόρησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους, «τους λευκορώσους αξιωματούχους Λεονίντ Μιχαλάγεβιτς Τσούρο, Αλέγκ Καζούετσιτς» και δύο ακόμη, τα στοιχεία των οποίων είναι ελλιπή ή άγνωστα, ότι είχαν «κεντρικό» ρόλο στη «συνωμοσία».

Οι τέσσερις άνδρες ζουν στη Λευκορωσία και κατά συνέπεια θεωρούνται «σε φυγή». Ο Τσούρο και ο Καζούετσιτς είναι αντίστοιχα ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής της λευκορωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Οι άλλοι δύο είναι αξιωματικοί των λευκορωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, Ντέιμιαν Γουίλιαμς, δεσμεύθηκε ότι θα προσαχθούν σε δίκη «όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη σκανδαλώδη συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη ενέργειας αεροπειρατείας».

Κατήγγειλε μια «παραβίαση των διεθνών κανόνων και του αμερικανικού ποινικού κώδικα», καθώς και το ότι τέθηκαν «σε κίνδυνο τέσσερις Αμερικανοί και άλλοι αθώοι επιβάτες».

Την 23η Μαΐου 2021, ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο προκαλούσε διεθνή κατακραυγή στέλνοντας καταδιωκτικό να αναχαιτίσει την πτήση FR4978 της Ryanair.

Με πρόσχημα υποτιθέμενη απειλή για βόμβα στο αεροσκάφος, ο λευκορωσικός έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας το ανάγκασε να προσγειωθεί στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθούν μετά την προσγείωσή του ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα, που επέβαιναν στην πτήση.

Στην ανακοίνωσή τους, η ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη και το FBI κατηγορούν τους τέσσερις λευκορώσους αξιωματούχους ότι απεργάστηκαν το σχέδιο του «ψευδούς συναγερμού για βόμβα».

Κατά τον υποδιευθυντή του Μάικλ Ντρίσκολ, «το FBI και οι διεθνείς εταίροι (του) θα συνεχίσουν να φροντίζουν να λογοδοτήσουν αυτοί που με τις πράξεις τους απείλησαν άμεσα τη ζωή των υπηκόων μας και έθεσαν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της εθνικής μας ασφάλειας».

Τον περασμένο Ιούνιο, περίπου έναν μήνα μετά την εκτροπή του αεροσκάφους, δυτικές κυβερνήσεις συντονίστηκαν για να αυξήσουν την πίεση στον πρόεδρο Λουκασένκο, επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος προσώπων-κλειδιών της κυβέρνησής του καθώς και –κάτι άνευ προηγουμένου για την Ευρωπαϊκή Ενωση– οικονομικές κυρώσεις.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς αποφάσισαν από κοινού την επιβολή τιμωρητικών μέτρων σε δεκάδες προσωπικότητες και επιχειρήσεις που συνδέονται με την εξουσία στο Μινσκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...