466
Ο Σκοτ Μόρισον σε παλιές καλύτερες ημέρες | REUTERS/Loren Elliott

Οργή στην Αυστραλία: Ο Μόρισον είχε διορίσει στα κρυφά τον εαυτό του επικεφαλής σε πέντε υπουργεία

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 16:51
Ο Σκοτ Μόρισον σε παλιές καλύτερες ημέρες
|REUTERS/Loren Elliott

Οργή στην Αυστραλία: Ο Μόρισον είχε διορίσει στα κρυφά τον εαυτό του επικεφαλής σε πέντε υπουργεία

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 16:51

Ο Σκοτ Μόρισον, πρωθυπουργός της Αυστραλίας, διόρισε… στα μουλωχτά τον εαυτό του ως υπουργό σε πέντε υπουργεία, την περίοδο της πανδημίας, αποκάλυψη που έχει αφήσει έκπληκτους τόσο τα μέλη του κόμματός του, όσο και τη σημερινή κυβέρνηση.

Το σκάνδαλο αποκάλυψαν δύο δημοσιογράφοι που γράφουν βιβλίο για τα χρόνια του συντηρητικού πολιτικού στην πρωθυπουργία και έχει προκαλέσει σάλο στη χώρα, που πλέον έχει κυβέρνηση των Εργατικών.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, Αντονι Αλμπανέζι, δεσμεύθηκε για τη διεξαγωγή έρευνας μετά τις αποκαλύψεις ότι ο Μόρισον είχε θέσει τον εαυτό του αρμόδιο για τα χαρτοφυλάκια της Υγείας, της Οικονομίας, των Επιστημών, της Ενέργειας και Πόρων, της Βιομηχανίας και των Εσωτερικών.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν το γνώριζαν καν οι υπουργοί που είχαν αναλάβει επισήμως τις θέσεις, κάτι που τους έχει κάνει έξαλλους, όπως σημειώνει το αυστραλιανό ABC.

Ολα αυτά συνέβησαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάιο του 2021.

Ο Μόρισον δεν είχε ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο, τη Βουλή ή τους ψηφοφόρους, ενώ είχε ορκιστεί στα κρυφά από τον γενικό κυβερνήτη, Ντέιβιντ Χέρλι.

Στην Αυστραλία, οι υπουργοί ορίζονται από τον πρωθυπουργό προτού ορκιστούν από τον γενικό κυβερνήτη στη διάρκεια μιας επίσημης τελετής που πραγματοποιείται δημόσια. Όμως αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση των επιπρόσθετων ρόλων που ανέλαβε ο Σκοτ Μόρισον.

Χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα αυτά «ασυνήθιστα και χωρίς προηγούμενο», ο Αλμπανέζι ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη συμβουλή των νομικών.

«Είναι ένα είδος φτηνής δραστηριότητας που γίνεται γελοία αν εκτυλίσσεται σε μια δημοκρατική χώρα. Ο Σκοτ Μόρισον διηύθυνε μια κυβέρνηση-φάντασμα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλμπανέζι.

Το σκάνδαλο έριξε φως στην αδιαφάνεια του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στην αυστραλιανή κυβέρνηση και προκάλεσε αιτήματα για την ανάγκη πιο ισχυρών δημοκρατικών διασφαλίσεων.

Αυστραλιανά ΜΜΕ αναφέρουν πως ως «συνυπουργός» Ενέργειας και Πόρων, ο πρώην πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει την εξουσία του προκειμένου να θέσει τέλος σε ένα σημαντικό σχέδιο αερίου ανοικτά του Σίδνεϊ.

Ο συντηρητικός συνασπισμός του Μόρισον έχασε τις εκλογές τον Μάιο, έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία διακυβέρνησης από την Κεντροδεξιά.

Σε άρθρο της στον Guardian, η συνταγματολόγος Αν Τουόμι εκτίμησε πως κάτι τέτοια γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν νόμιμες αμφισβητήσεις ορισμένων αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Η μυστικότητα που περιβάλλει αυτή την υπόθεση είναι εντελώς περίεργη. Μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει αν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τα κάνουν όλα μυστικά. Είναι εντελώς ανάρμοστο. Ζούμε σε μια δημοκρατία που απαιτεί διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά.

Τη συμβουλή των νομικών πριν προβεί σε κάποιο σχόλιο, ζήτησε και ο σημερινός αρχηγός του κόμματος του Σκοτ Μόρισον, Πίτερ Ντάτον, που στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν υπουργός Αμυνας, ο οποίος είπε ότι δεν γνώριζε για τις πρόσθετες εξουσίες του πρωθυπουργού.

Οσο για τον ίδιο τον Μόρισον, ερωτηθείς μετά τις αποκαλύψεις, ζήτησε συγγνώμη από τους υπουργούς του και είπε ότι… δεν θυμάται ότι είχε «αυτοδιοριστεί» σε όλα αυτά τα υπουργεία -θυμάται μόνο για ορισμένα, όπως είπε- και αν το έκανε ήταν ως «μία δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης», λόγω της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...