387
| Reuters

Ηττα για την Μέρκελ, νίκη για το AfD

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2016, 23:50

Ηττα για την Μέρκελ, νίκη για το AfD

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2016, 23:50

Οι ψηφοφόροι στη Γερμανία φαίνεται πως δεν ψήφισαν με κριτήρια τοπικά, όπως ήταν η φύση των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, αλλά με καθαρά εθνικά.

Ετσι, όπως σημειώνει και το Reuters, τιμώρησαν την Ανγκελα Μέρκελ για τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα στο Προσφυγικό και τη στάση της υπέρ των ανοιχτών συνόρων. Αντίθετα, πριμοδότησαν το κόμμα AfD που τάσσεται αναφανδόν κατά της εισόδου κι άλλων μεταναστών και προσφύγων στη Γερμανία.

«Το αποτέλεσμα είναι μια σαφής οπισθοχώρηση για την Ανγκελα Μέρκελ και ενδέχεται να περιορίσει το χώρο που έχει για ελιγμούς, καθώς προσπαθεί να πείσει την ΕΕ να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία για να περιοριστεί το κύμα των προσφύγων», αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τα ενδεικτικά αποτελέσματα που έδιναν τα exit polls, μέχρι το βράδυ της Κυριακής, η εθνικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξασφαλίζει πρωτοφανές ποσοστό από 11 έως 23% «μπαίνοντας» στα περιφερειακά κοινοβούλια και των τριών ομόσπονδων κρατιδίων όπου στήθηκαν κάλπες, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Ανγκελα Μέρκελ ηττάται στις δύο από τις τρεις ψηφοφορίες.

_88731427_german_elections_map624
Ο χάρτης με τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Γερμανία (BBC)

Η AfD, το ξενοφοβικό κόμμα που μετρά τρία χρόνια ζωής, κάνει την είσοδό της στα τοπικά κοινοβούλια της Βάδη-Βυρτεμβέργης, Ρηνανίας-Παλατινάτο, Σαξονίας-Άνχαλτ.

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ χάνουν το ιστορικό τους προπύργιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, όπου λαμβάνουν το 27,5% των ψήφων, ενώ πρώτο έρχεται το κόμμα των Πρασίνων με 32,3%, έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν οι ανησυχίες που προκάλεσε η ανοιχτή πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στους πρόσφυγες.

Στην Σαξονία-Ανχαλτ, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η AfD αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση, με 23% των ψήφων, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη για μία χώρα όπου το ναζιστικό παρελθόν είχε κρατήσει μέχρι σήμερα στο περιθώριο της δυνάμεις της ακροδεξιάς. Η CDU εξακολουθεί να είναι εδώ πρώτη δύναμη με το 29% των ψήφων.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, η φιλόδοξη αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ, η οποία έλαβε αποστάσεις από την γενναιόδωρη προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, δεν καταφέρνει να ηγηθεί στο κρατίδιο που παραμένει στα χέρια των σοσιαδλημοκρατών (SPD), το οποίο εξασφαλίζει το 37,5% των ψήφων, έναντι 32,5% της CDU.

 

Σύμφωνα με τον αναλυτή της γερμανικής τράπεζας Berenberg, Χόλγκερ Σμίντλινγκ, «αυτά τα αποτελέσματα είναι μια σοβαρή επίπληξη των ψηφοφόρων προς την Μέρκελ και η πιο έντονη ψήφος διαμαρτυρίας που έχουμε δει μέχρι τώρα».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...