318
H Mέρκελ, έστω και ως άρμα σε καρναβάλι στο Ντίσελντορφ, κουβαλάει το σταυρό του μαρτυρίου (βλ. Προσφυγικό) | Reuters

Η Γερμανία δεν τα κατάφερε

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 13 Μαρτίου 2016, 22:29
H Mέρκελ, έστω και ως άρμα σε καρναβάλι στο Ντίσελντορφ, κουβαλάει το σταυρό του μαρτυρίου (βλ. Προσφυγικό)
|Reuters

Η Γερμανία δεν τα κατάφερε

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 13 Μαρτίου 2016, 22:29

«Θα τα καταφέρουμε», είχε διαβεβαιώσει η Ανγκελα Μέρκελ στην αρχή της προσφυγικής κρίσης. Αλλά οι γερμανοί ψηφοφόροι είχαν την Κυριακή διαφορετική γνώμη. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το κόμμα της Μέρκελ έχει συντριβεί στο εμβληματικό κρατίδιο της ελεύθερης οικονομίας, τη Βάδη-Βυττεμβέργη, παραχωρώντας στην πατρίδα της Μερσεντές την πρώτη θέση στους Πράσινους.

Το αποτέλεσμα στη Βάδη – Βυττεμβέργη δείχνει ότι οι ανθρωποι δεν ψήφισαν μόνο εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων. Οι συντηρητικοί Πράσινοι αυτού του κρατιδίου ήταν πολύ αυστηροί με τους παράνομους μετανάστες αλλά πιο «γενναιόδωροι» από τους κεντροδεξιούς στους χρήζοντες προστασίας.

Παρά την οικονομική ανάπτυξη, οι ψηφοφόροι είναι εξαγριωμένοι με το παλαιό πολιτικό προσωπικό και αναζητούν και στους Πράσινους που κυβέρνησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Στουτγάρδη, το «καινούργιο».

Ο χαμένος των εκλογών στη Βάδη – Βυττεμβέργη, εκτός φυσικά από τη Μέρκελ, ήταν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας που συγκυβερνώντας με τους «Πρασίνους» έχασε 10 εκατοστιαίες μονάδες και με 13% ακολουθεί την τύχη του ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος στις επόμενες εκλογές. Συμπιέζεται, βλέπετε, όπως συμβαίνει κάθε φορά, ο «μικρός εταίρος» ενός μεγάλου συνασπισμού.

Στη Βάδη – Βυττεμβέργη, οι ευρωσκεπτικιστές της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» φτάνουν τις 15 εκατοστιαίες μονάδες. Στο Μαγδεμβούργο (Σαξωνία – Ανχαλτ) αυτό το ποσοστό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο (23%). Οι Ανατολικογερμανοί δεν θέλουν ξένους και συμπεριφέρονται στον μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων λίγο χειρότερα από ό,τι τους φέρθηκαν ορισμένοι Δυτικογερμανοί μετά το 1990.

Δύο είναι τα πολιτικά συμπεράσματα απο την εκλογική μάχη στα τρία κρατίδια της Γερμανίας τα αποτελέσματα των οποίων ακόμα διαμορφώνονταν όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές:

  • Η χώρα χωρίς οικονομική κρίση γίνεται πιο απρόθυμη να συνεργασθεί με όρους άλλων σε προγράμματα διάσωσης (όπως το ελληνικό που είναι το τελευταίο), αλλά και πανευρωπαϊκές πολιτικές (π.χ. μετανάστευσης). Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων – μεταναστών κατέστησε την σωστή, αρχικά, πολιτική της Μέρκελ μοιραία για την ίδια, τη χώρα της, καθώς και τους άλλους Ευρωπαίους.
  • Τα δύο μεγάλα κόμματα της γερμανικής πολιτικής σκηνής, έτσι όπως τα ξέραμε, μας χαιρετούν. Οι συσχετισμοί που θα τα διαδεχθούν είναι ακόμα άγνωστοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...