647
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης | ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Οικονόμου για Τέμπη: Οι υπουργοί μας όφειλαν να γνωρίζουν για το μπάχαλο στον ΟΣΕ – Ενα βήμα πίσω για Καραμανλή

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2023, 10:03
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης
|ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Οικονόμου για Τέμπη: Οι υπουργοί μας όφειλαν να γνωρίζουν για το μπάχαλο στον ΟΣΕ – Ενα βήμα πίσω για Καραμανλή

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2023, 10:03

Οι αρμόδιοι υπουργοί όφειλαν να είχαν ενημερώσει «για το μπάχαλο» στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και αντίστοιχα οφείλουν και πρέπει να μιλήσουν, να δώσουν εξηγήσεις, για το πώς φθάσαμε στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Είναι τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η εικόνα διάλυσης στον ΟΣΕ «δεν είχε φθάσει σε επίπεδο Πρωθυπουργού».

«Η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει, δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν», σημείωσε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι θα απαντηθούν ερωτήματα όπως εάν είχε μεταφερθεί από τον ΟΣΕ προς τον υπουργό.

«Ηταν κομμάτι της πολιτικής ευθύνης που ανελήφθη ότι όφειλαν να ξέρουν το μαύρο χάλι που υπήρχε στη διοίκηση του ΟΣΕ. Μιλάμε για τη νοοτροπία τού “λουφάρω και φεύγω μισή ώρα νωρίτερα από τη βάρδια, βάζω τον καινούργιο για να πάρουν τα ρεπό τους οι παλιοί, κάνω τον έξυπνο και φεύγω παίρνοντας μια αναρρωτική άδεια την επόμενη μέρα για να μην μπλέξω”», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι με τέτοιες παθογένειες ο Πρωθυπουργός μάχεται από την πρώτη στιγμή. Λέω ότι προφανώς όφειλαν να ήξεραν αυτό το μπάχαλο σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του ΟΣΕ», επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να επισημάνει ότι «σε κάθε παρουσία του ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι η επόμενη 10ετία θα είναι η δεκαετία των σιδηροδρόμων σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου»

«Είναι σοκαριστικοί οι διάλογοι που έρχονται στο φως», πρόσθεσε, «υπήρξε μια αλληλουχία σφαλμάτων εκείνο το βράδυ του δυστυχήματος, αλλά δεν είναι η μόνη αιτία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από αυτά», ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου. «Ολα αυτά –τόνισε– είναι αδυναμίες που δεν γεννήθηκαν χθες».

Οσον αφορά τον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αφού πρώτα σημείωσε ότι «υπάρχει πολιτική ευθύνη, η οποία ανελήφθη για αυτόν τον λόγο», δηλαδή την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σιδηρόδρομοι, επανέλαβε την εκτίμηση-πεποίθηση ότι όταν έρθει η ώρα, θα προσέλθει να να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι, και πρωτίστως οι πολιτικοί, που έχουν οποιοδήποτε ρόλο στην υπόθεση, οφείλουν να είναι στη διάθεση αυτών που κάνουν τις έρευνες. Την ώρα που λέμε ότι ο κ. Σπίρτζης είναι εξαφανισμένος, είναι αυτονόητο ότι και οι υπουργοί της δικής μας κυβέρνησης οφείλουν και πρέπει να μιλήσουν και είμαι προσωπικά σίγουρος ότι θα πουν αυτά που πρέπει», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και σε νέα ερώτηση για το αν ο κ. Καραμανλής θα πάει στη Βουλή, απάντησε:

«Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πάει στη Βουλή και όπου χρειαστεί».

Οσο για το θέμα της υποψηφιότητάς του, μετά και τις αντιδράσεις που συνεχίζονται εντός ΝΔ (εδώ) έδειξε να κάνει ένα βήμα πίσω σε σχέση με την προηγούμενη δήλωσή του (εδώ) και αυτή τη φορά αρκέστηκε να πει ότι θα τεθεί όταν έρθει η ώρα, καθώς «τώρα δεν είναι του παρόντος».

Για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι το 2017 έπρεπε να έχουν παραδοθεί 52 σταθμοί και τρία κέντρα τηλεδιοίκησης, αλλά τελικά παρελήφθησαν 17 σταθμοί και κανένα κέντρο τηλεδιοίκησης.

«Ολα τα στοιχεία θα κατατεθούν στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εκείνους, ότι ήρθε ο Μητσοτάκης και διέλυσε τον σιδηρόδρομο, λες και δεν υπάρχουν χρόνιες παθογένειες στο Δημόσιο. Εμείς –τόνισε– δεν αρνηθήκαμε ότι στη διάρκεια της τετραετίας δεν καταφέραμε να αλλάξουμε και να συγκρουστούμε με πράγματα που έρχονται από πολύ μακριά. Ομως έχουμε ασυμβίβαστη διάθεση σύγκρουσης, ο κόσμος γνωρίζει πότε έγιναν βήματα για να πάει το κράτος μπροστά και ποιοι τα έκαναν και ποιοι προέβαλαν αντιστάσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Οικονόμου απηύθυνε έκκληση να μη μετατραπεί η τραγωδία των Τεμπών σε έναν εμφύλιο μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής, διαβεβαιώνοντας ότι οι όποιες ευθύνες θα αποσαφηνιστούν στα δικαστήρια, ενώ για τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται, είπε ότι είναι κάτι υγιές, καθώς η κοινωνία θέλει να εκφράσει την αγωνία, την αγανάκτηση και την οργή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...