1016
|

Οικονόμου για Καραμανλή: Ελλειμμα γνώσης και ενημέρωσης

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 08:08

Οικονόμου για Καραμανλή: Ελλειμμα γνώσης και ενημέρωσης

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 08:08

Στη σκιά των αντιδράσεων για την ανακοίνωσή του, προ ημερών, στο briefing των πολιτικών συντακτών, ότι ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, θα είναι κανονικά υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, θέλησε κατά τα φαινόμενα να γίνει πιο συγκεκριμένος, ως προς τις υπουργικές ευθύνες για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη. Και ουσιαστικά, τον άφησε στην κρίση των ψηφοφόρων.

Μεταξύ άλλων, και αναφερόμενος σε δηλώσεις-διαβεβαιώσεις του κ. Καραμανλή στη Βουλή για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων λίγες μόλις μέρες πριν το πολύνεκρο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου, ο κ. Οικονόμου μίλησε για «άστοχη προσέγγιση» του κ. Καραμανλή και για  «υπερεκτίμηση από πλευράς υπουργείου της αντοχής των πρωτοκόλλων ασφάλειας», καθώς και για «έλλειμμα γνώσης και ενημέρωσης» του υπουργού.

«Δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις. Προφανώς –είπε– ο κ. Καραμανλής θα έχει αναθεωρήσει τις θέσεις του αυτές, και η παραίτησή του ανάμεσα στα υπόλοιπα σημαίνει και μια ανάληψη αυτής της άστοχης προσέγγισης, του ελλείμματος ενημέρωσης και γνώσης που υπήρχε γύρω από το τι ίσχυε στον ΟΣΕ».

Στη δημοσιογραφική ερώτηση αν ο κ. Καραμανλής καίτοι υπουργός, είχε έλλειμμα ενημέρωσης, ο κ. Οικονόμου αρκέστηκε να πει: «Πρέπει να απαντήσει ο κ. Καραμανλής σε αυτές τις ερωτήσεις…»

Σε παρεπόμενη ερώτηση αν η παραίτηση του υπουργού με την ανάληψη της «περίφημης» πολιτικής ευθύνης, «μηδενίζει όλο το κοντέρ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε κοφτά ότι «η τραγωδία δεν μηδενίζει ούτε τερματίζεται σε τίποτα και για κανέναν».

Ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη, η ενδεχόμενη εκλογή του στην επομένη Βουλή, αφορά τους ψηφοφόρους που θα τον ψηφίσουν, σχολίασε με νόημα ο κ. Οικονόμου και σε μία γενναία δόση αυτοκριτικής πρόσθεσε συνολικά για την κυβέρνηση:

«Ολα τα συμπτώματα του βαθέος κράτους έχουν χωρίς αμφιβολία αντανάκλαση ευθύνης στη δική μας κυβέρνηση, στις διοικήσεις, στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Δεν το κρύψαμε. Αναλαμβάνεται αυτό το μερίδιο της ευθύνης έμπρακτα και ουσιαστικά, και έχουν τις ρίζες τους αυτά και πίσω σε μια σειρά από πράγματα. Τίποτα από όλα αυτά δε θα μείνει στο σκοτάδι».

«Νοσηρή νοοτροπία»

Κάνοντας στη συνέχεια λόγο για νοσηρή εσωτερική νοοτροπία στον ΟΣΕ, ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε ανατριχιαστικά τα ηχητικά ντοκουμέντα από τους διαλόγους του σταθμάρχη τη μοιραία νύχτα πριν και μετά το δυστύχημα με την αμαξοστοιχία ΙC 62.

«Εγώ δεν είμαι πραγματογνώμονας, αλλά δυστυχώς αναδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο ένα κομμάτι της αιτίας του τραγικού δυστυχήματος», σημείωσε για τους διαλόγους του σταθμάρχη της Λάρισας με τον ρυθμιστή της κυκλοφορίας και τη συνάδελφό του στους Νέους Πόρους.

Οσον αφορά την εν εξελίξει πολυεπίπεδη έρευνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «βασική μας υποχρέωση απέναντι στα θύματα και στους ανθρώπους τους είναι να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη, σε κανένα επίπεδο, αυτής της ιστορίας. Και υπηρεσιακά τίθενται σε αργία άνθρωποι, και η Δικαιοσύνη προχωρά την έρευνά της. Υπάρχει μια επιτροπή με εμπειρογνώμονες το κύρος των οποίων δεν αμφισβητείται από κανέναν, που θα κάνει την διοικητική και τεχνική αποτίμηση χωρίς να μπει κανένα εμπόδιο στο έργο. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα της Δικαιοσύνης, δεν υποκαθίσταται από το έργο της επιτροπής, αντίθετα οποιοδήποτε τεκμήριο βρει η επιτροπή θα αξιοποιηθεί από την έρευνα».

Στο σημείο αυτό και αναφορικά με τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολή του Πρωθυπουργού στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο (περί επίσπευσης της έρευνας της Δικαιοσύνης), ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είπε το αυτονόητο, κάλεσε τη Δικαιοσύνη να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς να εξετάσει όλο το φάσμα της υπόθεσης».

«Τίποτε δεν θα μείνει στο σκοτάδι, και για τις ευθύνες και για τη διαδικασία εξέλιξης των υποδομών μιας σύμβασης που έπρεπε να είχε τελειώσει από το 2016», δεσμεύτηκε, επαναλαμβάνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ανοικτή και σε Εξεταστική Επιτροπή.

Ηδη –υπενθύμισε– ο Πρωθυπουργός πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να συσταθεί στην επομένη Βουλή Εξεταστική Επιτροπή που θα ερευνήσει αυτά τα πράγματα σε βάθος. «Είμαστε ανοιχτοί στην οποιαδήποτε συζήτηση».

Αντίστοιχη ήταν η δέσμευση του κυβερνητικού εκπροσώπου και για το θέμα των αποζημιώσεων των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας.

«Οι συγγενείς θα αποζημιωθούν όπως πρέπει να αποζημιωθούν» διαβεβαίωσε.

«Το σοβαρό ζήτημα είναι γιατί μια σύμβαση που έπρεπε να είχε τελειώσει το 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το 2023 παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί το 70%. Η απάντηση αφορά ένα πλέγμα ενεργειών για το οποίο έχουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες (ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων, προσφυγές, ευθύνες διοικήσεων που έδιναν αλλεπάλληλες παραιτήσεις κ.λπ.) όμως στο τέλος αυτής της τετραετίας καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από πράγματα σε τομείς του κράτους και στον ίδιο τον σιδηρόδρομο, δυστυχώς όχι σε όλα και όχι στο μέγεθος που θα θέλαμε».

Για τις ελλείψεις προσωπικού, υποστήριξε ότι επίκεινται προσλήψεις σταθμαρχών από τον ΑΣΕΠ από το 2022, ή 2021, οι οποίες με πράξη του υπουργικού συμβούλιου έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν πιάσει ακόμα υπηρεσία. Πρόκειται για 58 σταθμάρχες οι τοποθετήσεις των οποίων εκκρεμούν τις επόμενες εβδομάδες.

Για την καθυστέρηση που παρατηρείται, πρόσθεσε, η κυβέρνηση έκανε κινήσεις ενίσχυσης του προσωπικού μέσα από θεσμικές διαδικασίες που πάσχουν, και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ετσι, για να αντιμετωπίσει το θέμα της καθυστέρησης των προσλήψεων η διοίκηση του ΟΣΕ προσέλαβε με μπλοκάκια και ζήτησε να ανοίξει και η κινητικότητα για να δηλώσει όποιος θέλει ως σταθμάρχης, ωστόσο για τα οκτώ άτομα που ζήτησε ο ΟΣΕ, ήρθαν μόλις δύο.

Αναδεικνύεται, σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ένα ζήτημα εσωτερικής νοοτροπίας μέσα στον οργανισμό, που έφερε σε μια θέση ευθύνης έναν άνθρωπο εκείνη τη χρονική στιγμή, σε μια κρίσιμη βάρδια, χωρίς αντίστοιχη εμπειρία, για να επαναλάβει ότι οι ευθύνες θα αναζητηθούν σε όλα τα επίπεδα και γι’ αυτό απομακρύνθηκαν και οι διοικήσεις.

«Δεν θα υπάρξει η παραμικρή συγκάλυψη. Θα κάνουμε άμεσα ό,τι απαιτείται για να το διασφαλίσουμε στο μεγάλο δυνατό βαθμό. Θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις σε τρία στάδια άμεσα, μεσοπρόθεσμα -που συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου σε όλο το μήκος της γραμμής – και μεσομακροπρόθεσμα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος, για το θέμα των εκλογών και την ημερομηνία που θα στηθούν τελικά οι κάλπες, ο Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι είναι κάτι που αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί τον Πρωθυπουργό, δεδομένου ότι η προτεραιότητα του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, η έγνοια όλων και του ίδιου, είναι η άμεση διαχείριση των συνεπειών του τραγικού δυστυχήματος.

Οι προτεραιότητες είναι αλλού και όχι στην ανακοίνωση ή την ανακίνηση πολιτικών ζητημάτων, κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...