608
Τσίπρας και Ιγκλέσιας αγκαλιά κατά την προεκλογική ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού πριν από τις εκλογές του 2015. Πλέον, ο Πάμπλο μπορεί και να του είναι ένας άγνωστος... | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Οι Podemos… πάτωσαν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν καταλαβαίνει

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2019, 18:49
Τσίπρας και Ιγκλέσιας αγκαλιά κατά την προεκλογική ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού πριν από τις εκλογές του 2015. Πλέον, ο Πάμπλο μπορεί και να του είναι ένας άγνωστος...
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Οι Podemos… πάτωσαν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν καταλαβαίνει

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2019, 18:49

«Μεγάλη νίκη» και «αριστερή στροφή» των Σοσιαλιστών είδε ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο απογοητευτικό ποσοστό των Podemos.

«Οι χθεσινές εθνικές εκλογές στην Ισπανία στέλνουν πολλαπλά μηνύματα, ελπίδας αλλά και επαγρύπνησης, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία και συνεχίζει:

«Παρά τις προφητείες του ευρωπαϊκού και εγχώριου συντηρητικού μπλοκ, περί της ανόδου της Δεξιάς σε όλη την ΕΕ, οι προοδευτικές δυνάμεις της Ισπανίας είναι αναμφίβολα οι μεγάλοι νικητές των ισπανικών εκλογών. Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν όσους αγωνίστηκαν εναντίον των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για την κοινωνική δικαιοσύνη και το τέλος της λιτότητας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η μεγάλη άνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την αριστερή στροφή του, και την αποκήρυξη του νεοφιλελευθερισμού, και η ιστορική κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος, αδελφού κόμματος της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ανοίγει τον δρόμο για μια προοδευτική διακυβέρνηση της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στην Ισπανία» και καταλήγει τονίζοντας:

«Αυτές είναι οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να αντιπαλέψουν την φασιστική ακροδεξιά των νοσταλγών του καθεστώτος Φράνκο η οποία, δυστυχώς, κάνει ξανά την εμφάνισή της στο ισπανικό κοινοβούλιο μετά από δεκαετίες, και για την οποία έχει βαρύτατες ευθύνες η νέα ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, που με την ακροδεξιά ρητορική της, άνοιξε τον δρόμο στους φρανκιστές».

Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας υποκρίνεται, αγνοώντας την καθίζηση των Podemos

«Τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Ισπανία να βγει από την κρίση, ούτε θα βοηθήσουν τους ευρωπαϊκούς λαούς να αντιμετωπίσουν τον ολοκληρωτισμό και τον νεοφιλελευθερισμό των Βρυξελλών», εκτιμά σε γραπτή δήλωσή του ο γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ χαρακτηρίζει «εμπαιγμό και μεγάλη υποκρισία» τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που «μίλησε για “νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία”, αγνοώντας την καθίζηση των Podemos» και αναγόρευσε «ως δήθεν προοδευτική δύναμη το Σοσιαλ-φιλελεύθερο κόμμα του Σάντσεθ».

«Η ανάδειξη ως πρώτου κόμματος στις ισπανικές εκλογές των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ, η σημαντική υποχώρηση των Podemos και η συντριβή της συντηρητικής Δεξιάς, με ενίσχυση, όμως, των ακραία νεοφιλελεύθερων Ciudadanos και των ακροδεξιών του VOX, αντιπροσωπεύουν ένα καταθλιπτικό και αδιέξοδο πολιτικό σκηνικό, το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να προσφέρει διέξοδο στα προβλήματα της Ισπανίας, αλλά προοιωνίζει επιδείνωση της οικονομίας και κυρίως της θέσης των εργαζομένων και των λαών αυτής της χώρας» αναφέρει ο Παν. Λαφαζάνης.

Κατηγορεί τον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «αποτελούν εμπαιγμό και μεγάλη υποκρισία οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος εμφανιζόμενος ως ο πιο ακραίος και από τους πιο δεξιούς και αντιδραστικούς σοσιαλδημοκράτες, μίλησε για «νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία», αγνοώντας την καθίζηση των Podemos και αναγορεύοντας ως δήθεν προοδευτική δύναμη το Σοσιαλ-φιλελεύθερο κόμμα του Σάντσεθ, το οποίο είναι συνυπεύθυνο, μαζί με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, για την κρίση της Ισπανίας και τα δεινά των εργαζομένων και της νεολαίας της».

«Ο Αλ. Τσίπρας, αφού με τη μετάλλαξή του διέσυρε την Αριστερά στην Ευρώπη, κατά τρόπο που δεν μπορούσε να το πράξει και ο πιο αδίστακτος εγκάθετος της αντίδρασης στον αριστερό-προοδευτικό χώρο, επιχειρεί τώρα να επιβιώσει με συνεχείς μεταμφιέσεις ανάλογα με τις περιστάσεις και τα ακροατήρια» και «τη μία μέρα εμφανίζεται ως “ριζοσπάστης-αριστερός”, την άλλη ως ακραιφνής σοσιαλδημοκράτης, την παρ’ άλλη ως “ρεαλιστής” σοσιαλφιλελεύθερος και τέλος και συχνότερα ως υπάλληλος της Μέρκελ, του Γιούνκερ, των Βρυξελλών και του Τραμπ», προσθέτει ο γραμματέας της ΛΑΕ.

Ο κ. Λαφαζάνης, σημειώνει ότι οι εκλογές στην Ισπανία επιβεβαιώνουν «κάτι το πολύ ουσιαστικό για την Αριστερά, που έχει γίνει καταφάνερο στους καιρούς μας» και καταλήγει:

«Για τη σημερινή Αριστερά έχει κλείσει οριστικά ένας ιστορικός κύκλος και μόνο με μια τολμηρή και εκ βάθρων επαναθεμελίωσή της, στη βάση των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεών της και με ένα ανανεωμένο, ρεαλιστικό εναλλακτικό πρόγραμμα αντιιμπεριαλιστικής και κοινωνικής απελευθέρωσης, θα μπορέσει να αποκτήσει εκ νέου αίγλη και προοπτική ως μια μεγάλη λαϊκή δύναμη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News