457
Το σκάφος της αποστολής Απόλλων 10, ο «Σνούπι», φωτογραφίζεται από το πλήρωμα της αποστολής λίγο μετά την εγκατάλειψή του. Είναι πιθανό το σκάφος να εντοπίστηκε και θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρχει τρόπος να επιστρέψει στην Γη. Credit: | NASA

Εντοπίστηκε στο Διάστημα ο «Σνούπι» της NASA

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2019, 18:03
Το σκάφος της αποστολής Απόλλων 10, ο «Σνούπι», φωτογραφίζεται από το πλήρωμα της αποστολής λίγο μετά την εγκατάλειψή του. Είναι πιθανό το σκάφος να εντοπίστηκε και θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρχει τρόπος να επιστρέψει στην Γη. Credit:
|NASA

Εντοπίστηκε στο Διάστημα ο «Σνούπι» της NASA

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2019, 18:03

Η αποστολή Απόλλων 10 ήταν μέρος του Προγράμματος Απόλλων της NASA, που τελικό του στόχο είχε την προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη. Η συγκεκριμένη αποστολή είχε ως στόχο να δοκιμαστεί η σεληνάκατος για πρώτη φορά κάτω από πραγματικές συνθήκες, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Κατά την διάρκεια της αποστολής πραγματοποιήθηκαν οι ανάλογοι ελιγμοί αποσύνδεσης της σεληνακάτου από το μητρικό σκάφος, καθόδου σε χαμηλό ύψος γύρω από το φεγγάρι, ανόδου και επανασύνδεσής της.

Ολες οι σεληνάκατοι ή άλλα συνοδευτικά τμήματα των διαστημοπλοίων του προγράμματος Απόλλων της NASA είτε αφήνονταν να πέσουν πάνω στη Σελήνη για να γίνουν γεωλογικές παρατηρήσεις και μελέτες είτε απελευθερώνονταν με ταχύτητα στην ατμόσφαιρα της Γης όπου καταστρέφονταν από την τριβή.Το πλήρωμα της αποστολής Απόλλων 10 δεν οδήγησε στην καταστροφή την σεληνάκατο αλλά την άφησε ελεύθερη να πετάξει στο Διάστημα. Η σεληνάκατος του Απόλλων 10 είχε ονομαστεί «Σνούπι» από τον διάσημο σκύλο του δημοφιλούς κόμικ «Πίνατς». Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times,  αστρονόμοι από τη Μεγάλη Βρετανία οι οποίοι συνεργάστηκαν με στελέχη της NASA που ήταν στο κέντρο ελέγχου της αποστολής Απόλλων 10 υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον «Σνούπι»!

 

Ο αρχηγός της αποστολής Απόλλων 10, αστροναύτης Τομ Στάφορντ φωτογραφήθηκε με τον Σνούπι που φορούσε και αυτός στολή (NASA / RetroSpaceImages)

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια με τους ερευνητές να χρησιμοποιούν διάφορα τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο για να κάνουν παρατηρήσεις στα πιθανά σημεία που μπορεί να κινείται η σεληνάκατος και να επιστρατεύουν εθελοντές οι οποίοι να επεξεργάζονται και να αναλύουν τα δεδομένα.

«Το να αναζητάς στο Διάστημα ένα αντικείμενο με διάμετρο τέσσερα μέτρα και τα μόνα αξιόπιστα δεδομένα που έχεις για το πού μπορεί να βρίσκεται να έχουν ηλικία 50 ετών, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα» αναφέρει ο Νικ Χόουες, μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας που τέθηκε επικεφαλής της προσπάθειας ανεύρεσης του «Σνούπι».

«Πρόσφατα εντοπίσαμε ένα αντικείμενο με τις διαστάσεις του “Σνούπι” να κινείται σε μια περιοχή που θεωρητικά είναι εκείνη που έχει τεθεί σε τροχιά η σεληνάκατος. Οι αστρονόμοι που ανέλυσαν τα δεδομένα έχουν μείνει έκθαμβοι. Είμαστε 99% βέβαιοι ότι εντοπίσαμε το σκάφος. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθούμε απολύτως ότι πρόκειται για τον “Σνούπι” είναι να πάμε εκεί και να τον φέρουμε πίσω. Η ποιότητα της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε στο πρόγραμμα Apollo ήταν τέτοια που είναι πιθανό το σκάφος να μπορεί να επαναλειτουργήσει. Ευελπιστώ κάποιος σαν τον Ελον Μασκ να φτιάξει κάτι που θα πλησιάσει το σκάφος, θα το πιάσει και θα το φέρει πίσω στην Γη» αναφέρει ο Χόουες.

Η είδηση του εντοπισμού του «Σνούπι» έρχεται λίγες μόλις μέρες πριν την συμπλήρωση 50 ετών από την εκτόξευσή του η οποία έγινε στις 18 Μαΐου του 1969.

Ένα βίντεο με την αποδέσμευση της σεληνακάτου της αποστολής Απόλλων 10 όπως μεταδόθηκε από την αμερικανική τηλεόραση