1177
Ουκρανοί στρατιώτες με υψωμένη τη γροθιά, μέσα σε τεθωρακισμένο στην πόλη Βοβτσάνσκ του Χαρκόβου, στα σύνορα με τη Ρωσία | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Οι Ουκρανοί αναζητούν την αχίλλειο πτέρνα των ρωσικών γραμμών

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 18:50
Ουκρανοί στρατιώτες με υψωμένη τη γροθιά, μέσα σε τεθωρακισμένο στην πόλη Βοβτσάνσκ του Χαρκόβου, στα σύνορα με τη Ρωσία
| REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Οι Ουκρανοί αναζητούν την αχίλλειο πτέρνα των ρωσικών γραμμών

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 18:50

Τα τελευταία 24ωρα οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις σε διάφορα σημεία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, σε μια ένδειξη ότι το Κίεβο κλιμακώνει τη σύγκρουση ενόψει της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης. Ταυτόχρονες ουκρανικές επιθέσεις αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον πέντε κατευθύνσεις στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Ρωσικές πηγές είπαν επίσης ότι εντόπισαν στο πεδίο της μάχης άρματα μάχης Leopard, τα οποία οι Ουκρανοί προμηθεύτηκαν από τη Δύση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που εκπαιδεύτηκαν από το ΝΑΤΟ μεταφέρθηκαν στο μέτωπο.

Ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στην Telegraph ότι ο στρατός της Ουκρανίας διεξάγει «επιχειρήσεις διαμόρφωσης», σε μια προσπάθεια να βρει τρωτά σημεία στις ρωσικές γραμμές. «Η ένταση των αντεπιθέσεων κατά μήκος ορισμένων τμημάτων της γραμμής του μετώπου από την πλευρά μας έχει αυξηθεί» δήλωσε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Αμυνας.

Το Κίεβο σχεδιάζει εδώ και καιρό μια αντεπίθεση για την απελευθέρωση εδαφών από τη ρωσική κατοχή, υποστηριζόμενη από νέο εξοπλισμό που προμηθεύεται από τη Δύση. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία έχει εξαπολύσει μια σειρά δοκιμαστικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων επιδρομών και χτυπημάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην ίδια τη Ρωσία, με σκοπό να δοκιμάσει τις άμυνες της Μόσχας.

Αλλες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς, υποστηριζόμενες από όπλα όπως ο πύραυλος Κρουζ Storm Shadow που δόθηκε από τη Βρετανία, έχουν στοχεύσει ρωσικούς κόμβους εφοδιασμού, κέντρα διοίκησης και συγκεντρώσεις στρατευμάτων βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουκρανία θα εξαπολύσει τις 12 νέες επιθετικές ταξιαρχίες της, εννέα από τις οποίες εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ, μόλις βρεθεί ένα σημαντικό κενό στην άμυνα της Ρωσίας κατά μήκος των γραμμών μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ουκρανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν θα υπάρξει δημόσια ανακοίνωση για την έναρξη της επίθεσης.

Ο Ολέκσιι Ρέζνικοφ, υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, έγραψε στο Twitter τους στίχους του τραγουδιού των Depeche Mode «Enjoy The Silence», μαζί με ένα βίντεο που δείχνει τα ουκρανικά στρατεύματα να κάνουν τη χαρακτηριστική χειρονομία για σιωπή, με το δάχτυλο στα χείλη.

Ωστόσο, Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Economist ότι οι τελευταίες επιθέσεις «σηματοδοτούν στην πραγματικότητα την έναρξη της επίθεσης», προσθέτοντας ότι οι αμυντικές γραμμές της Ρωσίας «ίσως είναι πιο εύθραυστες από ό,τι νομίζουμε».Τη Δευτέρα, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν αρκετό οπλισμό για να ξεκινήσουν την αντεπίθεση.

Οι στρατιωτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ εντόπισαν αύξηση των χτυπημάτων πυροβολικού και των χερσαίων επιθέσεων από τους Ουκρανούς, με αποτέλεσμα αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον να θεωρούν ότι η επίθεση είχε ξεκινήσει, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. «Δεν πρόκειται να βάλουμε όλα τα άρματα μάχης μας σε ένα πεδίο ή το βαρύ πυροβολικό σε μια τοποθεσία και να επιτεθούμε» δήλωσε ο Σακ στην Telegraph.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι είχε αποκρούσει μια «μεγάλης κλίμακας» επίθεση από έξι μηχανοκίνητα τάγματα και δύο τάγματα αρμάτων μάχης στη «νότια περιοχή του Ντονέτσκ».

Ουκρανικό πυροβόλο βάλει κατά ρωσικών θέσεων στο Ντονέτσκ (REUTERS/Viacheslav Ratynskyi)

Ο Ιγκόρ Κονασκένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, δήλωσε: «Ο στόχος του εχθρού ήταν να διασπάσει αυτό που θεωρούσε ως το πιο ευάλωτο τμήμα του μετώπου. Ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του. Δεν είχε καμία επιτυχία».

Σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που έδειχναν μια συμπλοκή μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονταν από τανκς, και των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. Το βίντεο εντοπίστηκε γεωγραφικά σε ύπαιθρο δυτικά της Βέλικα Νοβόσιλκα, ενός οικισμού περίπου 90 χλμ. νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ.

Ρωσικό βίντεο δείχνει ουκρανικό τεθωρακισμένο στις φλόγες, στο Ντονέτσκ (Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS)

Ο ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε ότι 250 Ουκρανοί σκοτώθηκαν και καταστράφηκαν 16 ουκρανικά άρματα μάχης, τρία οχήματα μάχης πεζικού και 21 τεθωρακισμένα. Ωστόσο, αρκετοί καλά δικτυωμένοι ρώσοι πολεμικοί μπλόγκερ διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Μόσχας, αναφέροντας μεγαλύτερα ουκρανικά εδαφικά κέρδη από εκείνα που παραδέχθηκε η Μόσχα.

Ο Αλεξάντερ Χοντακόφσκι, ανώτερος διοικητής της ρωσικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι μια μεταγενέστερη επίθεση ανατολικά της πόλης αιφνιδίασε τις ρωσικές δυνάμεις και «μας έφερε σε δύσκολη θέση». Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να προσποιήθηκαν ότι αποσύρθηκαν, πριν χτυπήσουν αργότερα το Νοβοντόνετσκε.

Ο Χοντακόφσκι έγραψε στο Telegram: «Στα αριστερά του Βουχλεντάρ, ο εχθρός, με περιορισμένες δυνάμεις, χρησιμοποιώντας έως και 10 τεθωρακισμένα οχήματα, πέρασε στην επίθεση. Μέχρι στιγμής ήταν επιτυχής».

Ο War Gonzo, ένας γνωστός ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ, έγραψε: «Τα νέα από την πρώτη γραμμή του μετώπου γίνονται όλο και πιο ανησυχητικά ώρα με την ώρα».

Το κανάλι Rybar Telegram, το οποίο έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνδρομητές, ανέφερε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 και γαλλικά οχήματα μάχης AMX-10.

Εικόνες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν τεθωρακισμένα οχήματα MaxxPro αμερικανικής προέλευσης εγκαταλελειμμένα 90 χλμ. δυτικά του Ντονέτσκ.

Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές του Κρεμλίνου, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία «δεν έχει κάνει ακόμη πλήρη χρήση των κύριων δυνάμεών του. Αν η επίθεση του εχθρού έχει πραγματικά ξεκινήσει, η ένταση των συγκρούσεων θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Η μάχη μόλις αρχίζει».

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε ότι έγινε κάποια μάχη, ενώ εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας δήλωσε στο Reuters: «Δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες και δεν σχολιάζουμε κανενός είδους ψεύτικες πληροφορίες». Το Κίεβο έχει ως πάγια πολιτική να μη σχολιάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι να ολοκληρωθούν.

Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται για την αντεπίθεση, σε περιοχή της Ουκρανίας, τον Μάιο (REUTERS/Bernadett Szabo)

Ουκρανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, επιβεβαίωσαν επιθετικές επιχειρήσεις στο Μπαχμούτ, επίκεντρο των μαχών τον τελευταίο χρόνο. Την Τρίτη, μάλιστα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες που πολεμούν στην περιοχή, χωρίς να διευκρινίσει τον λόγο.

Ο Σακ δήλωσε στην Telegraph ότι οι ρωσικές αναφορές για ουκρανικές επιτυχίες σε άλλα σημεία του μετώπου ήταν μια «ψυχολογική επιχείρηση» για να αποσπάσουν την προσοχή από την ανακατάληψη εδαφών γύρω από το Μπαχμούτ από τους Ουκρανούς.

Η Χάνα Μάλιαρ, αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε με τη σειρά της ότι «το Μπαχμούτ παραμένει το επίκεντρο των εχθροπραξιών. Εκεί κινούμαστε σε ένα αρκετά ευρύ μέτωπο».

Ρωσικές πηγές ανέφεραν επιθέσεις στην Κλιστσιέβκα και την Κουρντιουμίβκα, νότια του Μπαχμούτ, με στόχο την κατάληψη υψηλών εδαφών γύρω από την πόλη και την προετοιμασία περαιτέρω προέλασης.

Ουκρανικό τανκ βομβαρδίζει ρωσικές θέσεις στην Κλιτσίεβκα (3rd Assault Brigade/Ukrainian Armed Forces Press Service/Handout via REUTERS)

Η Μάλιαρ επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει έως και 1.600 μέτρα προς την Παρασκοβίιβκα και 700 μέτρα προς την Κλιστσιέβκα στην περιοχή αυτή.

Στα βόρεια της πόλης, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της διαβόητης Ομάδας Βάγκνερ, επιβεβαίωσε ότι το χωριό Μπερχίβκα είχε καταληφθεί από την Ουκρανία. «Τώρα ένα μέρος του οικισμού Μπερχίβκα έχει ήδη χαθεί, τα στρατεύματα φεύγουν ήσυχα. Ντροπή» ανέφερε σε μήνυμά του που κοινοποιήθηκε από το δικό του ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Παράλληλα, τα προηγούμενα 24ωρα, ρώσοι αντάρτες, που πολεμούν στο πλευρό του Κιέβου συνέχισαν την επίθεσή τους στο εσωτερικό της ρωσικής μεθοριακής περιοχής του Μπέλγκοροντ, καταστρέφοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν αριθμό ρωσικών τεθωρακισμένων.

Η προέλαση σε ρωσικό έδαφος από το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών και τη Ρωσική Λεγεώνα της Ελευθερίας με στόχο την πόλη Σεμπέκινο ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...