351
Ουκρανοί στρατιώτες βάλουν κατά των Ρώσων στην περιοχή της Ζαπορίζια χρησιμοποιώντας ένα Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων Partyzan (12/5/2023) | REUTERS/Stringer

Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκινάει: «Ηρθε η ώρα να πάρουμε πίσω τα εδάφη μας»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2023, 18:28
Ουκρανοί στρατιώτες βάλουν κατά των Ρώσων στην περιοχή της Ζαπορίζια χρησιμοποιώντας ένα Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων Partyzan (12/5/2023)
|REUTERS/Stringer

Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκινάει: «Ηρθε η ώρα να πάρουμε πίσω τα εδάφη μας»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2023, 18:28

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας διεμήνυσε το πρωί του Σαββάτου ότι ο στρατός της χώρας είναι έτοιμος να ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή του, μετά από πολλούς μήνες προετοιμασίας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εντατικών επιθέσεων σε υποδομές του εχθρού και μιας προπαγανδιστικής εκστρατείας η οποία είχε ως στόχο την πρόκληση σύγχυσης στο στρατόπεδο των Ρώσων.

«Ηρθε η ώρα να πάρουμε πίσω ό,τι είναι δικό μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι.

Η κοφτή δήλωση, συνοδευόμενη από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει ουκρανικά στρατεύματα να προετοιμάζονται για μάχη, φαινόταν να έχει σκοπό να εμψυχώσει ένα έθνος κουρασμένο από 15 μήνες πολέμου και να σπείρει τον φόβο τις ρωσικές μονάδες, έγραψαν οι New York Times.

Ο Ζαλούζνι δεν έδωσε ωστόσο καμία πληροφορία ως προς το πού ή το πότε θα εκκινήσουν οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού για την εκδίωξη των δυνάμεων της Μόσχας από τα κατεχόμενα εδάφη.

Και άλλοι ανώτεροι ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η έναρξη της αντεπίθεσης επίκειται.

Ο Ολέκσιγι Ντανίλοβ, επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας, δήλωσε στο BBC, σε συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο, ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είναι «έτοιμες» και ότι μια μεγάλης κλίμακας επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει «αύριο, μεθαύριο ή σε μια εβδομάδα…».

Επισημαίνεται ότι εδώ και πολλούς μήνες η Ουκρανία συγκέντρωνε ένα ισχυρό οπλοστάσιο από τους δυτικούς συμμάχους της ενώ παράλληλα εκπαίδευε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες με σκοπό να λάβουν μέρος (και) στη συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στις κατεχόμενες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

Το πρωί του Σαββάτου δεν υπήρξαν ορατές ενδείξεις μεγάλης κλίμακας κινήσεων του ουκρανικού σττατού κατά μήκος της τεράστιας γραμμής του μετώπου.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του στρατηγού Ζαλούζνι και του Ντανίλοβ ακολούθησαν των τοποθετήσεων σειράς άλλων ανώτερων ουκρανών αξιωματούχων –συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών– οι οποίοι είχαν σημειώσει τις τελευταίες ημέρες ότι η Ουκρανία πλέον διαθέτει «ό,τι χρειάζεται» για να ξεκινήσει την επίθεση.

Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν σημειώσει ότι από μια άποψη μπορεί να θεωρηθεί ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει ήδη ξεκινήσει, «δείχνοντας» στις αυξανόμενες επιθέσεις και σαμποτάζ πίσω από τις γραμμές των εισβολέων, ενίοτε και εντός του εδάφους της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...