682
O συνταγματάρχης Σουκάρεφ και ορισμένοι από τους καταδρομείς του που έπεσαν στην Ουκρανία | BBC

Οι νεκροί ρώσοι κομάντος, σύμβολα της αποτυχίας του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 15:40
O συνταγματάρχης Σουκάρεφ και ορισμένοι από τους καταδρομείς του που έπεσαν στην Ουκρανία
|BBC

Οι νεκροί ρώσοι κομάντος, σύμβολα της αποτυχίας του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 15:40

Ενα ρεπορτάζ του BBC (Μαρκ Ούρμπαν) προέβαλε δεόντως η Repubblica (Ενρίκο  Φραντσεσκίνι): αφορά τις «μεγάλες απώλειες των Ρώσων έξω από το Κίεβο», κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, στις πολίχνες όπου βρέθηκαν να επιχειρούν – μάλιστα οι σκοτωμένοι δεν είναι απλοί φαντάροι, αλλά «μέλη του 331ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών», δηλαδή επίλεκτοι στρατιώτες. Και οι Βρετανοί και οι Ιταλοί συμφώνησαν ότι «τουλάχιστον 40 με 100 άνδρες από αυτές τις ειδικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή τους», σκοτώθηκαν πέριξ του Κιέβου. «Ηταν αυτοί που υποτίθεται ότι θα ηγούντο της επίθεσης στον Ζελένσκι», εμπειροπόλεμοι όλοι τους, «βετεράνοι της Τσετσενίας παλαιότερα και του Ντονμπάς το 2014». Τώρα εδόθη από τη Μόσχα η εντολή αποχώρησης, ωστόσο ο θάνατος αυτών των επιλέκτων πολεμιστών «διογκώνει τη δυσαρέσκεια για το καθεστώς του Πούτιν» μέσα στη Ρωσία.

Ο τρόπος εξόντωσης των ρώσων κομάντος από τους Ουκρανούς μπορεί και να ήταν αποτέλεσμα των διδαχών της CIA.  Το ρεπορτάζ του Ούρμπαν «αποκάλυψε ότι η εισβολή ήταν κακώς σχεδιασμένη και ακόμη χειρότερα εκτελεσμένη», με αποτέλεσμα «την υποχώρηση των δυνάμεων του Κρεμλίνου». Ή, όπως δηκτικά παρατήρησαν οι Βρετανοί, «το 331ο Σύνταγμα νόμιζε ότι το σκέπαζε η δόξα, ωστόσο έγινε το σύμβολο της ρωσικής αποσύνθεσης». Λέει πολλά, σημείωσαν, η ήττα των κομάντος όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου: «Ηταν γνωστό ότι οι στρατεύσιμοι που έστειλε ο Πούτιν στον πόλεμο αντιμετώπισαν δυσκολίες, όπως θανάτους, τραυματισμούς, λιποταξίες και εξεγέρσεις», όμως να που την έπαθαν και οι ειδικές δυνάμεις.

Ρωσικό όχημα μεταφοράς προσωπικού εγκαταλειμμένο στα περίχωρα του Κιέβου (Twitter)

Το BBC συσχέτισε τις ανακοινώσεις των οικογενειών των σκοτωμένων στρατιωτών στα σόσιαλ μίντια με τις επίσημες αναφορές που έγιναν στις επικήδειες τελετές στη βάση της μονάδας των κομάντος. Και αυτό επειδή «η Μόσχα δεν αποκαλύπτει την έκταση των απωλειών της και εξακολουθεί να τείνει να τις ελαχιστοποιεί». Μαζί με τον συνταγματάρχη Σεργκέι Σουκάρεφ, που διοικούσε το 331 αλλά σκοτώθηκε σε μάχη στις 13 Μαρτίου, «πρέπει να έχουν σκοτωθεί μέσα στον Μάρτιο τουλάχιστον άλλοι 39 αξιωματικοί και οπλίτες του Συντάγματος». Ο πεσών συνταγματάρχης έλαβε μεταθανατίως το παράσημο του «Ηρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως και ειδικό έπαινο από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Οι λόγοι της ήττας τους

Η ήττα των κομάντος είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης τακτικής του επιτελείου της Μόσχας αποφάνθηκαν και τα δύο Μέσα. «Οι άνδρες του 331 ρίχτηκαν με αλεξίπτωτα κοντά στο ουκρανικό αεροδρόμιο Χοστομέλ ή Αντόνοφ, περίπου τριάντα χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου, όταν το κατείχαν ήδη ρωσικές δυνάμεις. Η δουλειά του 331 ήταν να προελάσει προς την ουκρανική πρωτεύουσα, όμως εξοντώθηκε στα χωριά και στις κωμοπόλεις απ’ όπου πέρασε. Εκεί έγινε εύκολος στόχος για τους ουκρανούς στρατιώτες, ακόμη και για τους οπλισμένους με όλμους και μπαζούκας πολίτες». Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι δημοσιογράφοι είναι κοινό: «Το Κρεμλίνο δεν πίστευε ότι οι Ουκρανοί θα πολεμούσαν με αποφασιστικότητα».

Μοιρολόγια και κατάρες

Στις αναρτήσεις που δημοσιεύτηκαν από τις συζύγους, τις μητέρες και τους συγγενείς των νεκρών του 331ου Συντάγματος διαβάζεις διάφορα ενδιαφέροντα, κυρίως «σχόλια αγανάκτησης για την τακτική του Πούτιν». Ιδού: «Κανείς δεν ξέρει τίποτα… Το 331 εξαφανίζεται, σχεδόν κάθε μέρα λαμβάνουμε άσχημα νέα ​​για τα παιδιά μας» έγραψε μία γυναίκα, σημείωσε το BBC. Και μία άλλη: «Εχω ρίγη στη σπονδυλική στήλη. Τι συμβαίνει; Πότε θα τελειώσει αυτό; Πότε θα σταματήσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι;» Και σε μία τρίτη ανάρτηση εγράφη το εξής: «Πόσα πιστοποιητικά θανάτου πρέπει να λάβουμε ακόμη; Θεέ μου, ελέησε τους νέους μας, στείλ’ τους πίσω στα σπίτια τους, στις γυναίκες και στις μητέρες τους».

Υπάρχουν και οι τολμηροί που πέρασαν τα όρια και επέκριναν ανοιχτά τον Πούτιν: «Γιατί δεν στέλνουν τα παιδιά των βουλευτών μας στο μέτωπο; Τα παιδιά μας πεθαίνουν χωρίς καλό λόγο». Και ένας άλλος, προσβάλλοντας τον πρόεδρο της Ρωσίας και αποκαλώντας τον με το όνομά του, έγραψε: «Για να παίξει πόλεμο, ο Πούτιν έστειλε χιλιάδες άντρες να πεθάνουν»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...