328
Ο Τραμπ μπροστά στο προεδρικό ελικόπτερο στην αυλή του Λευκού Οίκου - μια ανάλογη φωτογραφία το 1974 έδειχνε τον Νίξον να αποχωρεί | REUTERS/Chris Wattie

Οι μισοί Αμερικανοί ζητούν την καθαίρεση του Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2018, 09:01
Ο Τραμπ μπροστά στο προεδρικό ελικόπτερο στην αυλή του Λευκού Οίκου - μια ανάλογη φωτογραφία το 1974 έδειχνε τον Νίξον να αποχωρεί
| REUTERS/Chris Wattie

Οι μισοί Αμερικανοί ζητούν την καθαίρεση του Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2018, 09:01

Δύσκολο να βρεις στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία πρόεδρο που να καταγράφει τέτοια ποσοστά λαϊκής αποδοκιμασίας. Και σίγουρα δεν έχει ξαναγίνει πρόεδρος να έχει τόσο φθαρεί στους πρώτους 20 μήνες της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ ούτως ή άλλως είναι μια εξαιρετική περίπτωση. Ετσι, έξι στους δέκα Αμερικανούς αποδοκιμάζουν τις ενέργειες του 45ου προέδρου και περίπου οι μισοί τάσσονται υπέρ της καθαίρεσής του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Στη σφυγμομέτρηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News —ο Τραμπ θα τα κατηγορήσει για «fake news» και θα το προσπεράσει—, μόλις το 36% των Αμερικανών εγκρίνουν τις ενέργειες του προέδρου. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση των δύο μέσων, τον Απρίλιο, το 40% των Αμερικανών ενέκρινε και το 56% αποδοκίμαζε τον πρόεδρο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.003 ενηλίκων στο διάστημα 26-29 Αυγούστου, λίγες ημέρες μετά την καταδίκη του πρώην συνεργάτη του, Πολ Μάναφορτ, για τραπεζική και φορολογική απάτη και την παραδοχή του πρώην προσωπικού δικηγόρου του ότι φοροδιέφευγε και παραβίασε τη νομοθεσία περί χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών.

Σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 49%) είπε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία καθαίρεσης του Τραμπ ενώ το 46% διαφωνεί με αυτήν την πρόταση.

Το 53% πιστεύει ότι ο πρόεδρος είναι ένοχος για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης επειδή προσπάθησε να παρέμβει στην έρευνα που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Αντιθέτως, το 35% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πρόεδρος δεν επιχείρησε να παρέμβει στην έρευνα αυτή, την οποία αποκαλεί «κυνήγι μαγισσών».

Πάνω από έξι στους δέκα (63%) είπαν ότι στηρίζουν την έρευνα του Μολερ.

Τα ποσοστά του Τραμπ βελτιώνονται όταν οι ερωτήσεις αφορούν θέματα οικονομίας: το 45% εγκρίνει τους χειρισμούς του, όμως ακριβώς το ίδιο ποσοστό τους αποδοκιμάζει.

Η δημοτικότητα του προέδρου ποικίλλει, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων: το 78% των Ρεπουμπλικάνων τον επιδοκιμάζουν, ενώ το 93% των Δημοκρατικών και το 59% των ανεξάρτητων τον αποδοκιμάζουν.

Το περιθώριο λάθους της δημοσκόπησης αυτής ανέρχεται στις 3,5 μονάδες.