409
Το Κρεμλίνο αιφνιδιάστηκε από τη δημοσιοποίηση της συνδιάλεξης Γιέλτσιν - Κλίντον που αφορούσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν | Pavel Golovkin / Pool via REUTERS

Γιατί ο Γιέλτσιν έχρισε τον Πούτιν κεφαλή της μετασοβιετικής Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2018, 23:57
Το Κρεμλίνο αιφνιδιάστηκε από τη δημοσιοποίηση της συνδιάλεξης Γιέλτσιν - Κλίντον που αφορούσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν
|Pavel Golovkin / Pool via REUTERS

Γιατί ο Γιέλτσιν έχρισε τον Πούτιν κεφαλή της μετασοβιετικής Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2018, 23:57

Ο Μπόρις Γιέλτσιν, πρώτος πρόεδρος της μετασοβιετικής Ρωσίας, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον Σεπτέμβριο του 1999, ανέλυσε τους λόγους που τον έκαναν να επιλέξει ως διάδοχό του τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα πρακτικά της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο προέδρων αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της «Προεδρικής Βιβλιοθήκης Μπιλ Κλίντον».

Η συνδιάλεξη Γιέλτσιν – Κλίντον έγινε έναν μήνα μετά τις 9 Αυγούστου, ημερομηνία του διαγγέλματος Γιέλτσιν προς τον ρωσικό λαό στο οποίο κατονόμασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν διάδοχό του. Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης αυτής ο Γέλτσιν είπε στον Κλίντον ότι σύντομα θα γνωρίσει τον Πούτιν.

Εκκεντρικός (έως κεφάτος) στις δημόσιες εκδηλώσεις του υπήρξε ως πρόεδρος ο Μπόρις Γιέλτσιν. Την παρέα του απολάμβανε ο καθένας, είτε σαν τυχαίος περίγυρος (επάνω) είτε σαν πρόεδρος των ΗΠΑ όπως ο Μπιλ Κλίντον (κάτω) – Youtube

«Μου πήρε πολύ χρόνο για να σκεφθώ ποιος θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Ρωσίας το 2000» ομολόγησε ο τότε ρώσος πρόεδρος στον συνομιλητή του: «Μελέτησα το βιογραφικό του, τα ενδιαφέροντα του, τον κύκλο του και τα λοιπά. Κατέληξα στο ότι είναι ένας άνθρωπος με θέληση, ο οποίος είναι ενήμερος για καθετί που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του. Δίνει επίσης μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες και είναι ισχυρός και πολύ επικοινωνιακός. Μπορεί εύκολα να δημιουργήσει καλές σχέσεις και επαφές με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται. Είμαι πεπεισμένος ότι θα δείτε ότι είναι ένας εταίρος με υψηλή κατάρτιση».

Ενοχλημένο το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τον αιφνιδιασμό που υπέστη η ρωσική πλευρά από την κίνηση της «Βιβλιοθήκης»: «Δεν ήρθε σε συμφωνία μαζί μας για τη δημοσίευση των συνομιλιών» είπε. «Δεν υπήρξαν διαβουλεύσεις». Και πρόσθεσε ότι η διεθνής πρακτική είναι να μην αποχαρακτηρίζονται έγγραφα τα οποία αφορούν εν ενεργεία πολιτικούς.

Ο Γιέλτσιν διαβεβαίωσε μάλιστα τον Κλίντον ότι ο Πούτιν θα πορευτεί στον δρόμο του εκδημοκρατισμού: «Θα συνεχίσει τη γραμμή του Γιέλτσιν στην κατεύθυνση της δημοκρατίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας και θα διευρύνει τις επαφές της Ρωσίας. Διαθέτει ενέργεια και μυαλό για να πετύχει».

Στις 9 Αυγούστου 1999 ο Μπόρις Γιέλτσιν ανήγγειλε ότι αποφάσισε να οδηγήσει σε παραίτηση την κυβέρνηση του Σεργκέι Στεπάσιν ζητώντας από την Κρατική Δούμα να εγκρίνει ως πρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Παράλληλα ο Μπορίς Γέλτσιν επισήμανε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι βλέπει ως διάδοχό του τον Πούτιν και πιστεύει ότι ο Πούτιν θα καταφέρει «να συσπειρώσει την κοινωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...