429
Ο Τραμπ υπογράφει κάποια νομοσχέδια και με χαρακτηριστικό ύφος λέει ότι δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις για το shutdown | REUTERS/Joshua Roberts

Οι ΗΠΑ σε shutdown: Κλειστόν μέχρι νεωτέρας

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2018, 10:28
Ο Τραμπ υπογράφει κάποια νομοσχέδια και με χαρακτηριστικό ύφος λέει ότι δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις για το shutdown
| REUTERS/Joshua Roberts

Οι ΗΠΑ σε shutdown: Κλειστόν μέχρι νεωτέρας

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2018, 10:28

Εχει ξαναγίνει. Αλλά ποτέ για αυτόν τον λόγο. Από τις 7 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος, μεσάνυχτα στην Ουάσινγκτον), τέθηκε σε ισχύ το λεγόμενο shutdown της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το οποίο σημαίνει αναστολή της λειτουργίας ορισμένων ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Η αιτία είναι ότι δεν επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στο Κογκρέσο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019 και συνεπώς τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης μετά τη λήξη της προθεσμίας τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Οι επικεφαλής του Κογκρέσου και ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκαν μεν να συνεχίσουν τις συνομιλίες το Σαββατοκύριακο, για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα τερματίσει την παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ωστόσο με δεδομένο το ταπεραμέντο του προέδρου Τραμπ και όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο Οβάλ Γραφείο, ένας συμβιβασμός δεν είναι εύκολο πράγμα.

Τούτο διότι το αγκάθι ήταν κάτι που διχάζει τις ΗΠΑ: το Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό,

Το αδιέξοδο προέκυψε όταν ο Τραμπ απέρριψε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών έως τις 8 Φεβρουαρίου, στο οποίο είχαν καταλήξει οι Ρεπουμπλικάνοι με τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, επειδή αυτό δεν περιελάμβανε την χρηματοδότηση με 5 δισεκατομμύρια δολάρια της κατασκευής τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, για την οποία έχει δεσμευτεί ο αμερικανός πρόεδρος προεκλογικά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία, έως ότου αναλάβουν οι Δημοκρατικοί, στις 3 Ιανουαρίου, πέρασε στη συνέχεια νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονταν τα 5 δισεκατομμύρια για την κατασκευή του τείχους, αλλά αυτό δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη στη Γερουσία, με αποτέλεσμα να αρχίσει σήμερα η αναστολή της λειτουργίας υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Τραμπ επέρριψε την ευθύνη στους Δημοκρατικούς.

Οι Δημοκρατικοί απάντησαν υπενθυμίζοντας στον Τραμπ αλλά και στους ψηφοφόρους τη δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος, ότι θα είναι «υπερήφανος» να «κλείσει» την κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

O Τραμπ και το Τείχος

Ο Τραμπ, εξέφρασε την ελπίδα η μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών να μη διαρκέσει πολύ, μετά την αποτυχία των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους για να εντάξουν στον προϋπολογισμό χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. δολαρίων για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Το μέτρο αυτό οι Δημοκρατικοί το αρνούνται έντονα.

«Θα έχουμε ένα shutdown. Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορούμε να κάνουμε, επειδή χρειαζόμαστε τους Δημοκρατικούς να μας δώσουν τις ψήφους τους» είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο twitter.

«Ας ελπίσουμε ότι το shutdown δεν θα διαρκέσει πολύ» πρόσθεσε. Αργότερα κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι δεν τον βοηθούν να προστατεύσει τα νότια σύνορα της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...