Η Wall Street Journal για κάποιον που φέρνει δυο παλιούς εχθρούς πιο κοντά / Οι Times για τη νέα μόδα στη Σίλικον Βάλεϊ / Οι New York Times για την παράπλευρη απώλεια μιας απόφασης / Και το CNBC...
  • Wall Street Journal

    Βιετνάμ/ Οι Αμερικανοί ξανάρχονται

    Το παρελθόν έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αυτό που μετράει είναι το παρόν και το μέλλον – ειδικά μάλιστα εάν στο γεωστρατηγικό περιβάλλον κυριαρχεί η ένταση. Τις επόμενες ημέρες, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Vinson» θα δέσει σε ένα λιμάνι του Βιετνάμ: συμβολικό γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί και μπορεί να ερμηνευτεί και κάτω από το πρίσμα του κοινού μετώπου που έχουν στα σκαριά οι δυο χώρες κατά της Κίνας.

    Οι Βιετναμέζοι, μετά τη σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είδαν τον ανταγωνισμό τους με το Πεκίνο να αυξάνεται. Υπήρξε ένας σύντομος πόλεμος ακολουθούμενος από μια μεγάλη εδαφική διαμάχη. Οι Κινέζοι είναι αποφασισμένοι να επεκτείνουν την σφαίρα της επιρροής τους, στρατιωτικοποιώντας σταδιακά μια σειρά από ατόλες, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο μιας διεθνούς διαμάχης με άλλες χώρες.

    Μετά την επίσκεψη του Ομπάμα στο Ανόι, το Μάιο του 2016, ο Λευκός Οίκος, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, έχει άρει το εμπάργκο στις προμήθειες όπλων εναντίον του πρώην εχθρού του, έχει δωρίσει ένα πλοίο του Λιμενικού Σώματος και έχει ξεκινήσει προγράμματα για τον καθαρισμό των περιοχών που έχουν μολυνθεί. Όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται για να εδραιωθεί η νέα σχέση, που στηρίζεται και σε μια σειρά από σημαντικές οικονομικές συμφωνίες. Προφανώς υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα, όπως η καταστολή των αντιφρονούντων στο Βιετνάμ. Αλλά αυτά θα μπορούσαν να ξεπεραστούν μπροστά στην ανάγκη να ανασχεθεί η επεκτατικότητα του Πεκίνου.

    Φωτό: Καλώς ήλθε το δολάριο. Πηγή: Shuttestock
  • The Times

    Big Tech / Η θρησκεία της ακραίας σωματικής ταλαιπωρίας

    Το πιο πρόσφατο σύμβολο κοινωνικής καταξίωσης της Σίλικον Βάλεϊ δεν είναι ένα ζευγάρι ντιζαϊνάτα παπούτσια, ένα σούπερ αυτοκίνητο ή ένα μοντέλο. Είναι η ακραία σωματική ταλαιπωρία. Οπως αναφέρουν οι Times, oι οπαδοί ενός όλο και πιο πολυπληθούς κινήματος «θετικού στρες» καυχώνται για τα παγωμένα ντους, τις σκληρές δίαιτες και τις ακόμη πιο σκληρές σωματικές ασκήσεις που υπομένουν στο όνομα της εκπαίδευσης του εγκεφάλου τους στην αντοχή. Η ιδέα είναι ότι η στοχευμένη αυτοϋποβολή στην καθημερινή δυστυχία σε χαλυβδώνει απέναντι στις δυσκολίες μιας απαιτητικής δουλειάς.

    Η ιδέα έχει κάποια βάση στην επιστήμη. Η έννοια του χρήσιμου άγχους εισήχθη το 1974 από τον ενδοκρινολόγο και πρωτοπόρο ερευνητή Χανς Σέλιε. Ανακάλυψε ότι δεν είναι όλα τα άγχη επιβλαβή – μερικές μορφές μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά μια υγιή αντίδραση, αν το άτομο είναι σε θέση να προσαρμοστεί στην αλλαγή.«Όλα εξαρτώνται από το πώς το παίρνει κανείς», έγραψε αργότερα. «Τα άγχη της αποτυχίας, της ταπείνωσης ή της ασθένειας είναι επιβλαβή. Αλλά εκείνο που οφείλεται στην συναρπαστική, δημιουργική, επιτυχημένη δουλειά είναι ευεργετικό. Η αντίδραση που προκαλεί το άγχος, όπως η κατανάλωση ενέργειας, μπορεί να έχει καλά ή κακά αποτελέσματα».

    Ο επιχειρηματίας Ζάκαρι Ραπ είναι αποφασισμένος να ελέγχει την αντίδραση του στο άγχος. Ασχολείται 18 ώρες την ημέρα τρέχοντας τρεις νεοφυείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας. Για να προετοιμαστεί για αυτό που ονομάζει «απάνθρωπη ποσότητα εργασίας», ο Ραπ σηκώνεται νωρίς το πρωί, πηγαίνει για τρέξιμο, τρέχει διαβάζοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ καταπίνει ποσότητες μαύρου καφέ και στη συνέχεια κάνει ένα κρύο ντους. Κάνει επίσης παγόλουτρα, χοτ γιόγκα, νηστεία και δίαιτες – τον επόμενο μήνα θα κόψει τα δημητριακά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τη ζάχαρη και το αλκοόλ – για να πειθαρχήσει το μυαλό και το σώμα του.

    Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι ένας ολλανδός αθλητής των εξτρίμ σπορτς, ο Γουίμ Χοφ, είναι ο γκουρού αυτής της νέας θρησκείας. Ο Χοφ είναι γνωστός ως – τι άλλο; – «Ice Man».

    Φωτό: Στους πόσους μείον είσαι εντάξει; Πηγή: Shuttestock
  • The New York Times

    Αλουμίνιο/ Είναι η μπύρα το πρώτο θύμα του Τραμπ;

    Ποιος εμπορικός πόλεμος; Σύμφωνα με τους New York Times, ένα είναι το ερώτημα που προκύπτει από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου: Οι Αμερικανοί θα πίνουν λιγότερη μπύρα; Πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μπύρας πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, με μεγάλο μέρος τους σε κουτάκια αλουμινίου. Η βιομηχανία μπύρας λέει λοιπόν ότι η προτεινόμενη τιμολόγηση, με αύξηση έως και 10 τοις εκατό για το αλουμίνιο, θα ισοδυναμούσε με έναν έμμεσο φόρο. Λένε επίσης ότι το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους και ότι οι υψηλότερες τιμές για ένα πακέτο των έξι κουτιών θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκείνους που καταναλώνουν μπύρα προς άλλα ποτά.

    Οι κατασκευαστές ποτών προτιμούν τα κουτιά αλουμινίου επειδή ψύχονται γρήγορα, στοιβάζονται εύκολα και κρατούν έξω το φως (κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την μπύρα). Νέες τεχνικές παραγωγής σημαίνουν ότι τα κουτιά θα μπορούν να κατασκευαστούν με όλο και λιγότερο αλουμίνιο. Το τοίχωμα του κουτιού έχει πια 0,097 χιλιοστά πάχος – περίπου τόσο όσο μια ανθρώπινη τρίχα. Το αλουμίνιο που παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπόκειται στο νέο τιμολόγιο, αλλά η Αμερική εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του αλουμινίου. Το 2016, εισήχθη το 52% του αλουμινίου για εγχώρια κατανάλωση, από 11% που ήταν το 2012, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Καναδάς είναι η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών.

    «Όπως και οι περισσότεροι ζυθοποιοί, πουλάμε ένα όλο και αυξανόμενο ποσοστό μπύρα σε κουτιά από αλουμίνιο, και αυτή η ενέργεια θα προκαλέσει αύξηση των τιμών του αλουμινίου», δήλωσε ο  παραγωγός της Coors. «Είναι πιθανό να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο της μπύρας. Αμερικανοί εργαζόμενοι και Αμερικανοί καταναλωτές θα υποφέρουν εξαιτίας αυτής της λανθασμένης απόφασης».

    Γιατί έτσι του αρέσει. Του Τραμπ.

    Φωτό: «Και πίνουν μπύρες, πίνουν μπύρες»… Πηγή: Shuttestock
  • CNBC

    Lego/ Τα διάσημα τουβλάκια γίνονται «πράσινα»

    Ο κολοσσός των κατασκευών που μέσα σε 80 χρόνια έχει κάνει τουλάχιστον τέσσερις γενιές να παίξουν, γίνεται φιλικός προς το περιβάλλον. Η πράσινη στροφή της Lego, που ξεκίνησε με μία έρευνα πριν από δύο χρόνια, έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή: εφέτος θα κυκλοφορήσουν στην αγορά τα πρώτα οικολογικά πλαστικά τουβλάκια της εταιρίας, γράφει η ιστοσελίδα CNBC.

    Η ανακοίνωση έγινε από την έδρα της εταιρείας στη Δανία: «Είμαστε περήφανοι που τα πρώτα προϊόντα της Lego που κατασκευάζονται από πλαστικό bio βρίσκονται ήδη στην παραγωγή. Και ότι μέσα στη χρονιά θα πωλούνται στα κουτιά Lego», δήλωσε ο Τιμ Μπρουκς, αντιπρόεδρος του Lego Group. «Αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα στην φιλόδοξη δέσμευσή μας να φτιάξουμε όλα τα τούβλα της Lego με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά».

    Τα πρώτα κομμάτια από πλαστικά φυτικής προέλευσης (είναι ένα υλικό που εξάγεται από το ζαχαροκάλαμο) είναι προς το παρόν «φύλλα, θάμνοι και δέντρα», εξαρτήματα  που συνοδεύουν τα σπίτια των φιγούρων της Lego, αλλά σύντομα θα επεκταθούν και στα τούβλα. «Τα παιδιά και οι γονείς δεν θα παρατηρήσουν καμία διαφορά στην ποιότητα ή την εμφάνιση, επειδή το φυτικό πολυαιθυλένιο έχει τις ίδιες ιδιότητες με το συμβατό πολυαιθυλένιο». Στόχος: η αντικατάσταση των 20 τύπων παραδοσιακών πλαστικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τούβλων με βιώσιμα υλικά μέχρι το 2030.

    Λίγο πιο νωρίς δεν μπορούν;

    Φωτό: Πράσινο όνομα και πράγμα. Πηγή: Shuttestock



text
  • Επρεπε να αφήσουν τη Ζωή να κάνει ένα encore πριν την ψηφοφορία


    28 Μαρτίου 2024, 22:23