458
To ζεύγος Ομπάμα σε ομιλία τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Χαβάη | REUTERS/Hugh Gentry

Ομπάμα: «Εγώ θα κέρδιζα τον Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 12:23
To ζεύγος Ομπάμα σε ομιλία τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Χαβάη | REUTERS/Hugh Gentry

Ομπάμα: «Εγώ θα κέρδιζα τον Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 12:23

Αυτή θα ήταν μια εκλογική μάχη που πραγματικά θα θέλαμε να δούμε. Δύο άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις όχι μόνο στην επικοινωνία αλλά και στην πολιτική φιλοσοφία τους να μάχονται για την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι συνταγματικοί περιορισμοί απαγόρευσαν βέβαια στον Μπαράκ Ομπάμα να είναι για τρίτη φορά υποψήφιος για την προεδρία.

Αλλά και πάλι, ο απερχόμενος πρόεδρος εμφανίζεται σίγουρος ότι, αν μπορούσε να διεκδικήσει ξανά την προεδρία θα κέρδιζε τον 70χρονο ρεπουμπλικανό μεγιστάνα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στον CNN για τον στενό φίλο και πρώην συνεργάτη του Ντέιβιντ Αξελροντ εξήγησε: «Είμαι βέβαιος. Είμαι βέβαιος ότι αν κατέβαινα (στις εκλογές) ξανά και διατύπωνα το όραμά μου, θα είχα κινητοποιήσει μια πλειοψηφία Αμερικανών για να το υποστηρίξουν» είπε χαρακτηριστικά ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σχετικά με την Χίλαρι Κλίντον, η οποία μολονότι κέρδισε με διαφορά 2,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων τη λαϊκή ψήφο έχασε το εκλεκτορικό σώμα και τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι υπέστη «δυσμενή μεταχείριση» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Παρέπεμψε στη δημοσιοποίηση από το FBI, λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, ότι είναι στόχος ομοσπονδιακής έρευνας για τη γνωστή υπόθεση με τα emails του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – έρευνα που δεν οδήγησε πουθενά αλλά αρκούσε να στρέψει ένα κρίσιμο μέρος των ψηφοφόρων προς το πλευρό του Τραμπ.

Παρά ταύτα, όπως σημειώνει ο Independent, ο Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε και τον εφησυχασμό που κυριάρχησε στο στρατόπεδο της Κλίντον, που κατά την άποψή του πλήρωσε ότι θεωρούσε σίγουρη τη νίκη.

«Οπως και στα σπορ, αν νομίζεις ότι κερδίζεις, έχεις την τάση να μην ρισκάρεις», παρατήρησε. Για να προσθέσει πως, μολονότι η οικονομία πήγαινε καλύτερα, πολλοί αισθάνονταν ότι έμεναν πίσω. Το οικονομικό πρόγραμμα της Κλίντον ήταν πολύ προοδευτικό «αλλά δεν έγινε κατανοητό. Δικαιολογημένα έλεγε (η Κλίντον) “ας επικεντρωθώ σε αυτά που λέει ο αντίπαλός μου”».

Τα σχόλια του Μπαράκ Ομπάμα δεν διέφυγαν της προσοχής του Ντόναλντ Τραμπ που, πάντα μέσα από το Twitter και με το ιδιαίτερο στιλ του, σχολίασε: «Ο Πρόεδρος λέει ότι νομίζει ότι θα με κέρδιζε. Μπορεί να το λέει, αλλά εγώ λέω ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!», εξηγώντας ότι ο Ομπάμα δεν θα κέρδιζε λόγω των θέσεων εργασίας που χάνονται από τη χώρα, του ISIS και του συστήματος υγείας ObamaCare.

Ενδιαφέροντα είναι και τα σχόλια του Ομπάμα για την επόμενη ημέρα του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά την ήττα του Νοεμβρίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος είπε ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο «κορμπινοποίησης» του κόμματος, δηλαδή μιας στροφής προς πιο ριζοσπαστικές θέσεις, όπως αυτές που επικροτεί ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, που αναδείχτηκε μετά την εκλογική ήττα του 2015.

Αυτό γιατί το Δημοκρατικό Κόμμα «πατάει γερά στην πραγματικότητα», την ώρα μάλιστα που το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα «άρχισε να γεμίζει με κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας» και «όλο και περισσότερο ξεφεύγει από αυτό που θα λέγαμε σαν μια στοιχειώδη συναίνεση για την κλιματική αλλαγή ή για το πώς λειτουργεί η οικονομία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...