448
Τουρκικά άρματα μάχης παραταγμένα στην πόλη Καρκαμίς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία | Getty Images/Defne Karadeniz

Στριμωγμένος από το ISIS o Ερντογάν «απαιτεί» υποστήριξη των Αμερικανών

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 11:38
Τουρκικά άρματα μάχης παραταγμένα στην πόλη Καρκαμίς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία | Getty Images/Defne Karadeniz

Στριμωγμένος από το ISIS o Ερντογάν «απαιτεί» υποστήριξη των Αμερικανών

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 11:38

Μικρές ήττες αλλά μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζει η Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία τις τελευταίες ημέρες: οι τουρκικές δυνάμεις βλέπουν να χάνουν έδαφος από τους μαχητές του ISIS και ο Ερντογάν κατηγορεί τον υπό αμερικανική ηγεσία Διεθνή Συνασπισμό για ανεπαρκή υποστήριξη. Ο τούρκος πρόεδρος έχει μόνο τους Ρώσους αλλά αυτοί φαίνεται δεν αρκούν.

Ο Ερντογάν ζήτησε -δια του εκπροσώπου του, Ιμπραήμ Καλίν– αεροπορική υποστήριξη στα περίχωρα της πόλης Αλ Μπαμπ, κατεχόμενης από το ISIS. H πόλη αυτή της βόρειας Συρίας πολιορκείται από τους Τούρκους επί εβδομάδες, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» την οποία εξαπέλυσε η Αγκυρα πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες με στόχο να εκδιώξει τους σουνίτες τζιχαντιστές και τους κούρδους μαχητές από τα σύνορά της.

Ο Συνασπισμός από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θέλει να εμπλακεί στην επίθεση της Τουρκίας στην πόλη, ωστόσο ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας τόνισε ότι «τώρα είναι οι πιο σημαντικές στιγμές για την πολιορκία της Αλ Μπαμπ» και ότι είναι «απαράδεκτο ο Συνασπισμός να μη στηρίξει τις προσπάθειές μας κατά του ISIS».

Η Αγκυρα επέμεινε ότι έχει ήδη συμφωνήσει με τις ΗΠΑ πως αφού απελευθερωθεί η Αλ Μπαμπ, οι δυνάμεις της θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκα, «πρωτεύουσας» των τζιχαντιστών στη Συρία. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για μια κοινή επιχείρηση, που στόχο θα έχει την απελευθέρωση της συριακής πόλης Ράκα από τους μαχητές του ISIS.

Την Κυριακή, η Τουρκία ανέπτυξε νέες συστοιχίες πυροβολικού και τεθωρακισμένα στα σύνορά της με τη Συρία, στις περιοχές Ογκουζελί και Καρκαμίς. Την ίδια ημέρα η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε στόχους του ISIS στην Αλ Μπαμπ, παρέχοντας αεροπορική υποστήριξη στον τουρκικό στρατό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, ένα σμήνος από ρωσικά SU-24 και SU-34 πραγματοποίησαν τις επιδρομές. Παρά την υποστήριξη των Ρώσων, ο τουρκικός στρατός δεν κατάφερε να κρατήσει τις θέσεις του στο νοσοκομείο Αλ Φαρούκ και στον λόφο Αλ Ακίλ και τράπηκε σε φυγή κυνηγημένος από τις δυνάμεις του ISIS.

Στο μεταξύ, το σοκ από το βίντεο που δημοσιοποίησε τo Ισλαμικό Κράτος και δείχνει την φρικτή εκτέλεση δυο τούρκων στρατιωτών (εμφανίζονται να καίγονται ζωντανοί) δεν έχει ξεπεραστεί, μολονότι η τουρκική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει τις ιστοσελίδες του ISIS.

Οι στρατιώτες, οι οποίοι προφανώς συνελήφθησαν αιχμάλωτοι από το ISIS κατά τις  μάχες για τον έλεγχο της Αλ Μπαμπ, εμφανίζονται με ξυρισμένο κεφάλι να βγαίνουν από κλουβί. Τα ρούχα τους ήταν βουτηγμένα σε εύφλεκτο υλικό, ώστε να είναι βέβαιο ότι θα χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. Πριν από το μαρτυρικό τους θάνατο, οι δύο στρατιώτες κατηγορούν τον τούρκο πρόεδρο ως υπαίτιο των δεινών τους. Ο Ερντογάν, σε ομιλία του την επομένη της δημοσιοποίησης του βίντεο, απέφυγε να το σχολιάσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...