287
|

Ο Ζορμπάς επιστρέφει στον τόπο του, 50 χρόνια μετά!

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2015, 13:43

Ο Ζορμπάς επιστρέφει στον τόπο του, 50 χρόνια μετά!

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2015, 13:43

Ζορμπάς ο Έλληνας: ένας κινηματογραφικός μύθος, ένα συρτάκι που έγινε το σάουντρακ της χώρας διεθνώς σε μια από τις πιο ανθεκτικές διαφημιστικές καμπάνιες, που κρατάει τώρα 5 δεκαετίες.

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και τον συλλέκτη Λευτέρη Λαμπράκη διοργανώνουν στον χώρο του ΚΑΜ σημαντική έκθεση αρχειακού υλικού, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Να σημειώσουμε, ότι πρώτη φορά γίνεται η μονογραφία μιας ταινίας. Η έκθεση περιλαμβάνει 50 αυθεντικές κινηματογραφικές αφίσες της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, Ζορμπάς ο Έλληνας, από την προβολή της ανά τον κόσμο.

Αφίσες από την Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, το Μεξικό, τη Λατινική Αμερική, τη Γερμανία, την Αργεντινή, το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρουμανία, την Αυστραλία, τη Σουηδία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία, τη Φινλανδία, τη Δανία,  τις οποίες φιλοτέχνησαν μεγάλοι καλλιτέχνες στην χώρα τους όπως: Tealdi, Xarrie, Nistri, Ray, Syska, Erul, Jano, Mac, R.K, Chantrell, Vaka, Wengler και πολλοί άλλοι.

Το πολύτιμο αυτό υλικό προέρχεται από τη συλλογή του Χανιώτη ηθοποιού Λευτέρη Λαμπράκη, που επιμελήθηκε και την παρουσίαση των εικαστικών αυτών εφήμερων έργων τέχνης, δίνοντας έτσι την απήχηση που είχε η ταινία σε όλο τον κόσμο.

Aδημοσίευτες φωτογραφίες, μακέτες, το φόρεμα της Μαντάμ Ορτάνς, η πρωτότυπη παρτιτούρα του Μίκη Θεοδωράκη, εκδόσεις δίσκων, δημοσιεύματα, διαφημιστικό υλικό και άλλα έντυπα που αφορούν την ταινία.

Αφορμή για την έκθεση είναι ο εορτασμός των 90 χρόνων του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, σε συνδυασμό με τα πενήντα χρόνια από την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας.

Η συλλογή και η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Χανιώτη ηθοποιό Λευτέρη Λαμπράκη.

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015, ώρα 20:30

Διάρκεια έκθεσης:  27 Ιουλίου έως 27 Αυγούστου 2015

Ώρες λειτουργίας:  10:00-14:00 και 18:00-22:00

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...