1083
O Aλέξης Τσίπρας κατα την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι» | YouTube

Ο Τσίπρας βρήκε λεφτά: Πρόγραμμα… «Θεσσαλονίκης» και για τον κορονοϊό, ύψους €26 δισ!

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 16:12
O Aλέξης Τσίπρας κατα την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι»
|YouTube

Ο Τσίπρας βρήκε λεφτά: Πρόγραμμα… «Θεσσαλονίκης» και για τον κορονοϊό, ύψους €26 δισ!

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 16:12

Τη δική του πρόταση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, στα πρότυπα του περίφημου «Προγράμματος Θεσσαλονίκης», παρουσίασε αναλυτικά τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας (σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εφη Αχτσιόγλου και Νίκο Παππά).

Σε μια πρώτη αντίδραση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, παρατήρησε ότι το κόστος του προγράμματος που παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 15% του ΑΕΠ, όσο ήταν το έλλειμμα το 2009. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει να πάμε σε τέτοια ελλείμματα και να μπούμε σε νέο κύκλο περιπέτειας», σχολίασε με νόημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο πάντως (δείτε την εισήγησή του εδώ), για  «γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνών, ύψους 26 δισ. ευρώ», εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ πρέπει να αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δισ. ευρώ ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων κ.α..

Στο όνομα αυτή της ιδιότυπης πλειοδοσίας – με την προσδοκία να βρει πρόθυμο ακροατήριο στους δυσαρεστημένους του lockdown λόγω κορονοϊού- ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε μεταξύ άλλων για επιδόματα, παρατάσεις της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά το 2020 και 8,5 δισ. ευρώ για να μείνουν όρθιοι οι εργαζόμενοι με πλήρη κάλυψη εισφορών και δώρων Πάσχα και επιδοτήσεις.

Αναλυτικά τα μέτρα του προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι» (σε τίτλο – παραλλαγή δηλ. του «Μένουμε Σπίτι»):

1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλεόν χρηματοδότηση – 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

2. Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

3. Αμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ

4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλέγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – μπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι

5. Πλήρη κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου, επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη Μαίου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δις ευρώ

6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες

7. «Πάγωμα» των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η κρίση

8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενους

9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων

10. Πρόγραμμα «Ηρακλής» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στο θέμα των εθνικοποιήσεων, τονίζοντας ότι το Δημόσιο θα πρέπει να κάνει ό,τι χρειαστεί για την διάσωση μεγάλων επιχειρήσεων, στρατηγικής σημασίας, που κλυδωνίζονται ή κινδυνεύουν να κλυδωνιστούν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Βασικός όρος, το Δημόσιο να αποκτά μερίδιο στις πληττόμενες εταιρείες, αντίστοιχο της παρέμβασής του

Στο πλαίσιο αυτό, διεμήνυσε, δεν πρέπει να επιτραπεί η κατάρρευση των εν λόγω επιχειρήσεων ή/και τυχόν κινήσεις επιθετικής εξαγοράς τους και στη λογική αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο επενδύσεων στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικοποίησης εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Εκλογές – «ταμείο» «θα λογαριαστούμε» και συμβούλιο αρχηγών

Σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια εκλογών μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Μου είναι αδιανόητο την ώρα που μετράμε νεκρούς οι σκέψεις πολιτικών, δημοσιογράφων και δημοσιολόγων να είναι σε κέρδη, οφέλη και πολιτικές αναμετρήσεις. Δεν θα ήθελα καν να μπω σε τέτοιες συζητήσεις».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αρκέστηκε να πει πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχολούμαστε με ψαλίδες και πολιτικά οφέλη».

«Τώρα», είπε, «είναι η ώρα της ευθύνης και της κατάθεσης προτάσεων και όλοι θα κριθούμε. Αν όλα πάνε καλά και τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο η οικονομία έχει επιστρέψει, τότε ίσως διαψευστούμε για την πρότασή μας και εύχομαι να διαψευστούμε. Αν όμως η κυβέρνηση καθυστερήσει δραματικά, τότε θα βρεθούμε απέναντι σε πιο δύσκολη κατάσταση. Όλοι είμαστε ενώπιον των ευθυνών μας. Εμείς δεν καταθέτουμε τις προτάσεις μας για να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά για να πείσουμε την κυβέρνηση ότι πρέπει να τις υιοθετήσει».

Για τα σενάρια (όσο ευφάνταστα και αν είναι) περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Νομίζω ότι είναι πρόσφατη η λαϊκή ετυμηγορία. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει απέναντί της μία αντιπολίτευση που καταθέτει προτάσεις, δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε σε τέτοια συζήτηση. Μου είναι αδιανόητο την ώρα που μετράμε νεκρούς να κάνουμε υπολογισμό κόστους και οφέλους. Αυτό το ταμείο θα γίνει όταν έλθει η ώρα».

Οσο για τα βέλη κριτικής που δέχεται αναφορικά με  την αντιπολιτευτική του τακτική είπε: «Δεν με απασχολούν αυτές οι κριτικές. Η σκέψη μου είναι προσανατολισμένη πώς θα είμαστε χρήσιμοι στον ελληνικό λαό και παρεμβατικοί».

Τελος για την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπενθύμισε πως έχε ζητήσει συμβούλιο και πριν την πανδημία.

«Ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που κάθε φορά αποφασίζει και κρίνει. Ως εκ τούτου αρκούμαι να πω ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να κρίνει. Η κυβέρνηση έχει την τύχη να έχει μία αντιπολίτευση, αξιωματική και από τα άλλα κόμματα που προτάσσουν το εθνικό συμφέρον, κάτι που δεν είχαμε εμείς όταν ήμασταν κυβέρνηση. Αν ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι όλες αυτές τις δυσκολίες δεν χρειάζεται να τις αντιμετωπίσει με συζήτηση με τα άλλα κόμματα, θα κριθεί στο τέλος της ημέρας».

Πέτσας: «Οχι» σε νέες περιπέτειες

Αν η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για ένα ποσό 30 δισ. ευρώ σε δημοσιονομικά μέτρα, τότε μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο θα δημιουργήσει προφανή προβλήματα, ανέφερε στο πρώτο του σχόλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οπως σημείωσε, πρόκειται για ένα ποσό στο 15% του ΑΕΠ, όσο ήταν το έλλειμμα το 2009. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει να πάμε σε τέτοια ελλείμματα και να μπούμε σε νέο κύκλο περιπέτειας», παρατήρησε χαρακτηριστικά, ενώ αναρωτήθηκε και για το χρονικό εύρος του προγράμματος που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση. Παίρνουμε μέτρα ώστε να έχουμε τις λιγότερες συνέπειες και στην υγεία των ανθρώπων και στην οικονομία. Τα μέτρα για τα οποία μίλησε ο κ. Σταϊκούρας αφορούν τον Μάιο και τον Ιούνιο και έχουμε φροντίσει να καλυφθούν χρηματοδοτικά», σημείωσε σχετικά αναφερόμενος στις κινήσεις στις οποίες έχει ήδη προβεί η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...