680
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον για το Χιούστον | REUTERS/Joshua Roberts

Ο Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο στην ΕΕ: δασμοί σε χάλυβα-αλουμίνιο

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2018, 17:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/5/2018, 22:12
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον για το Χιούστον
|REUTERS/Joshua Roberts

Ο Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο στην ΕΕ: δασμοί σε χάλυβα-αλουμίνιο

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2018, 17:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/5/2018, 22:12

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί ήδη η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αίροντας  την προσωρινή δίμηνη εξαίρεση που ήταν σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Με την απόφαση αυτή οι ΗΠΑ εισέρχονται και επίσημα στα πρόθυρα ενός επικίνδυνου εμπορικού πολέμου με τους σημαντικότερους συμμάχους τους, με απροσδόκητες συνέπειες για όλους.

Σε τηλεφωνική ενημέρωση ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος διευκρίνισε ότι οι δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

Οπως είπε, η διορία που είχαν δώσει οι ΗΠΑ στους εμπορικούς τους εταίρους προκειμένου να καταθέσουν αντιπροτάσεις αναφορικά με τους δασμούς ολοκληρώθηκε και ως εκ τούτου η σχετική απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Οσο για την επόμενη ημέρα, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει «στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος σχετικά με τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον προκειμένου να αρθεί η επίμαχη απόφαση.

Αμεση ήταν η αντίδραση κορυφαίων στελεχών της ΕΕ,  με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να σχολιάζει πως «σήμερα είναι μία άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο».

«Η ΕΕ πιστεύει ότι οι μονομερείς δασμοί των ΗΠΑ είναι αδικαιολόγητοι και σε αντίθεση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πρόκειται για καθαρό και απλό προστατευτισμό» τόνισε, επισημαίνοντας πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ανακοινώσουν αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς «εντός των επόμενων ωρών».

«Οι ΗΠΑ» -πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής- «δεν μας αφήνουν πλέον άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε με καταγγελία για επίλυση διαφορών στον ΠΟΕ και την επιβολή πρόσθετων δασμών σε ορισμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ». Σε κάθε περίπτωση, διεμήνυσε, «θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ενωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο».

«Σήμερα είναι μια κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα» αρκέστηκε να πει η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία την Τετάρτη είχε συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου.

«Τους τελευταίους μήνες είχα μιλήσει επανειλημμένα με τον υπουργό Ρος. Εχω τονίσει ότι ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να δεσμευθούν σε μία θετική διατλαντική ατζέντα για το εμπόριο και η Ενωση θα πρέπει να εξαιρεθεί από αυτούς τους δασμούς.  Σε αυτές τις συνομιλίες οι ΗΠΑ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή των εμπορικών περιορισμών ως μόχλευση για την απόκτηση παραχωρήσεων από την ΕΕ.  Αυτός δεν είναι ο τρόπος που μπορούμε να συνεργαστούμε, και σίγουρα όχι μεταξύ των μακροχρόνιων εταίρων, των φίλων και των συμμάχων μας. Τώρα που έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια, η απάντηση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ» προανήγγειλε η Επίτροπος Εμπορίου και συμπλήρωσε λέγοντας:

«Θα ξεκινήσουμε τώρα μια υπόθεση επίλυσης διαφορών στον ΠΟΕ, καθώς αυτά τα αμερικανικά μέτρα αντιβαίνουν σαφώς σε συμφωνημένους διεθνείς κανόνες, θα επιβάλουμε επίσης μέτρα επανεξισορρόπησης και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ευρωπαϊκής αγοράς από την εκτροπή του εμπορίου που προκλήθηκε από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ».

Εντονη ήταν αντίδραση και της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία υποσχέθηκε ότι η ΕΕ θα δώσει μια «έξυπνη, αποφασιστική και κοινή» απάντηση στην απόφαση Τραμπ.

«Αδικη και επικίνδυνη» χαρακτήρισε, τέλος, την επιβολή των δασμών ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μερ, προειδοποιώντας ότι από πλευράς ΕΕ θα ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα».

«Παράνομη» χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την απόφαση των ΗΠΑ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «παράνομη» και «λανθασμένη» απόφαση που, όπως είπε, «κλείνει την πόρτα» για άλλες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι σκόπευε να συζητήσει αργότερα την ίδια ημέρα για το θέμα αυτό με τον αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα το ξεπεράσουν»

Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, αναφορικά με τις αντιδράσεις τον Ευρωπαίων δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες «είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία». Μάλιστα έκρινε ότι οι όποιες αρνητικές συνέπειες στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ δεν θα είναι μακροπρόθεσμες – και, με μάλλον άκομψο τρόπο, προέβλεψε: «Θα το ξεπεράσουν εν καιρώ»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...