271
|

Ο Στουρνάρας «φρενάρει» τη Λαγκάρντ: Πιο ήπια πολιτική με τα επιτόκια

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 11:46

Ο Στουρνάρας «φρενάρει» τη Λαγκάρντ: Πιο ήπια πολιτική με τα επιτόκια

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 11:46

Την αντίθεσή του σε μια πιο επιθετική πολιτική αύξησης επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της ανάσχεσης των πληθωριστικών πιέσεων, εξέφρασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters, πρότεινε να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων, αλλά με «ήπιους ρυθμούς».

Ο κ. Στουρνάρας πρότεινε στην ΕΚΤ και στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι η τράπεζα θα πρέπει να ακολουθήσει μια συνετή, προσεκτική προσέγγιση για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Οπως σημειώνεται, η παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ είναι από τις πρώτες που εναντιώνονται στις εκκλήσεις για μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων –απόφαση που θα ληφθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου εν μέσω αιτημάτων πολλών παραγόντων για μια επιθετική νομισματική πολιτική.

«Δεν χρειάζεται να γίνουν πολύ μεγάλα βήματα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας σε παρέμβασή του σε συνέδριο. «Η σταδιακή ομαλοποίηση είναι πιο ενδεδειγμένη τακτική», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με την εκτίμησή του, ένα ουδέτερο επιτόκιο –όπου η ΕΚΤ ούτε ενθάρρυνε ούτε καθυστερούσε την ανάπτυξη– κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 1,5%, όχι πολύ μακριά από το επιτόκιο καταθέσεων που κινείται τώρα γύρω στο μηδέν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, οι περισσότεροι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βάζουν το «ουδέτερο» επιτόκιο κάπως υψηλότερα, με τις εκτιμήσεις να επικεντρώνονται γύρω στο 1,5%.

Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί εφέτος και στη συνέχεια θα υποχωρήσει το 2023 πριν κατευθυνθεί προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ το 2024.

«Κατά την άποψή μου, φέτος θα δούμε την κορύφωση του πληθωρισμού και μια σταθερή επιβράδυνση στη συνέχεια, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά το 2023 και θα συγκλίνει προς τον στόχο το 2024», προέβλεψε ειδικότερα ο κ. Στουρνάρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...