421
Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ (δεύτερος από αριστερά) και η σέρβα ομόλογός του Αννα Μπρνάβιτς (στη δεξιά άκρη) μαζί με τους συντρόφους τους | Τwitter

Η φωτογραφία που θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2019, 17:16
Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ (δεύτερος από αριστερά) και η σέρβα ομόλογός του Αννα Μπρνάβιτς (στη δεξιά άκρη) μαζί με τους συντρόφους τους
|Τwitter

Η φωτογραφία που θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2019, 17:16

Ενας νεαρός βρετανός δημοσιογράφος ονόματι Μπέντζαμιν Μπάτεργουορθ δημοσίευσε στο Twitter μία φωτογραφία που τον ενθουσίασε, την οποία συνόδεψε με την εξής λεζάντα:

«Αυτή η φωτογραφία, που δείχνει συνηθισμένη, είναι μία ιστορική πρωτιά: ο ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και ο σύζυγός του συναντήθηκαν με τη λεσβία πρωθυπουργό της Σερβίας και τη σύντροφό της. Η πρόοδος συχνά φαίνεται υπερβολικά αργή. Αλλά είναι πραγματικότητα, και αξίζει να γιορταστεί».

Η Αννα Μπρνάβιτς, η σέρβα πρωθυπουργός, πήγε επισήμως στο Λουξεμβούργο την περασμένη Δευτέρα για επαφές με τον ομόλογό της Ξαβιέ Μπετέλ, κατόπιν προσκλήσεώς του. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και τις προοπτικές ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο βρήκαν τον χρόνο και για περισσότερο προσωπικές επαφές. Το φωτογραφικό ενσταντανέ που κατέγραψε και σχολίασε με τόση χαρά ο Βρετανός το αποδεικνύει, αφού αφορά ανεπίσημη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, στην οποία παρευρέθησαν και οι ερωτικοί σύντροφοί τους (ο σύζυγος του Λουξεμβούργιου και η σύντροφος της Σέρβας).

Οπωσδήποτε κάτι δεν είναι συνηθισμένο: όχι να φωτογραφίζονται μαζί ομοφυλόφιλοι, ίσως ούτε να φωτογραφίζονται μαζί ομοφυλόφιλοι πρωθυπουργοί. (Ποιος «κοινός θνητός» μπορεί στ’ αλήθεια να γνωρίζει;  Αλλά και γιατί να γνωρίζει; Μέχρι τώρα ελάχιστοι άνθρωποι -οι «αυλικοί» της λεγόμενης «καμαρίλας»- ήξεραν τα χούγια των πρωθυπουργών, των προέδρων και των λοιπών πολιτικών, τα εντελώς προσωπικά τους πράγματα, τις συνήθειες της κρεβατοκάμαράς τους.)

Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο είναι να φωτογραφίζονται δύο πρωθυπουργοί δείχνοντας ανοικτά ότι είναι ομοφυλόφιλοι – μάλιστα, αυτό είναι κάτι καινούργιο.

Πανηγυρισμοί στα social media

Το ενσταντανέ με τους τέσσερις έγινε δεκτό από τα σόσιαλ μίντια σαν ιστορική απόδειξη της «δύναμης της LGBT+ κοινότητας».

Ο Μπετέλ έγινε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου το 2013 και παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Γκοτιέ Ντεστενέ το 2015 – ο γάμος τους έγινε σε ένα ξενοδοχείο του Λουξεμβούργου από τη δήμαρχο της πόλης. Η Μπρνάβιτς ανέλαβε καθήκοντα στο Βελιγράδι το 2017 και από την πρώτη στιγμή είπε ότι επιθυμεί να κριθεί με βάση το έργο της, την αξιοπιστία της και τον επαγγελματισμό της και όχι να χαρακτηριστεί «η ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός της Σερβίας». Αυτή η δήλωσή της ερμηνεύτηκε από τη «LGBT+ κοινότητα» ως ένδειξη ότι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπερεπε στη Σερβία. Η ίδια πάντως παρακολούθησε τις εκδηλώσεις «Pride» που έλαβαν χώρα στη σερβική πρωτεύουσα το 2017. Η σύντροφός της ονομάζεται Μιλίτσα Τζούρτζιτς και είναι ιατρός.

Γενικώς πιστεύεται ότι μέχρι στιγμής οι δεδηλωμένοι/-ες ομοφυλόφιλοι/-ες που διετέλεσαν ή διατελούν επικεφαλής κυβερνήσεων είναι πέντε σε όλον τον κόσμο. Φυσικά, στη σούμα δεν μπορεί να λογαριαστούν οι λεγόμενοι «κρυφοί» – τίποτα δεν αποκλείεται, αν κρίνει κανείς και από το φλερτ της Ελινορ Ρούζβελτ, συζύγου του μεγάλου προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ, με τη Λορίνα Χίκοκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...