234
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν | REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool

Ο Πούτιν θέλει μία ρωσική και «πιο αξιόπιστη» Wikipedia

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2019, 11:58
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν
|REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool

Ο Πούτιν θέλει μία ρωσική και «πιο αξιόπιστη» Wikipedia

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2019, 11:58

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας ρωσικής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, «περισσότερο αξιόπιστης» σε σχέση με τη Wikipedia.

«Είναι καλύτερο να την αντικαταστήσουμε με τη νέα Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια σε ηλεκτρονική μορφή» είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας από το Κρεμλίνο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επιτροπής για το μέλλον της ρωσικής γλώσσας. Ο ρώσος ηγέτης αναφερόταν σε μια ρωσική εγκυκλοπαίδεια που κυκλοφόρησε μεταξύ 2007-2014 και ως σήμερα είναι διαθέσιμη μόνο σε έντυπη μορφή.

«Τουλάχιστον θα πρόκειται για αξιόπιστες πληροφορίες, που θα παρουσιάζονται με ωραίο και σύγχρονο τρόπο» συμπλήρωσε.

Η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει σχεδόν 1,7 δισ. ρούβλια (24 εκατ. ευρώ) τα επόμενα τρία χρόνια για τη δημιουργία μιας ρωσικής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβριο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε στα σχόλια που έκανε ο πρύτανης ενός πανεπιστημίου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι δικαστήρια καταφεύγουν στη Wikipedia προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, γράφει ο Guardian.

Η ρωσική εκδοχή της Wikipedia είναι μία από τις μεγαλύτερες καθώς διαθέτει περισσότερα από 1,5 εκατ. λήμματα.

Μόλις μία ημέρα πριν από τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου, είχε τεθεί σε ισχύ νόμος που δίνει τη δυνατότητα στις Αρχές να αποσυνδέουν τη χώρα από το Ιντερνετ, αναφέρει η Deutsche Welle.

Επιπλέον η χώρα από το 2021 θα θέσει σε δημιουργήσει το δικό της DNS –είναι ουσιαστικά ο «τηλεφωνικός κατάλογος» του Ιντερνετ στον οποίο αντιστοιχίζονται διευθύνσεις και ιστοσελίδες. Αυτό ουσιαστικά είναι ένα βήμα προς ένα απόλυτα Διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...