836
| Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν απειλεί με «πυρηνική τριάδα»

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2023, 11:02
| Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν απειλεί με «πυρηνική τριάδα»

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2023, 11:02

Η αρχή έγινε την περασμένη Τρίτη όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη New START (για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων), την πενταετή παράταση της οποίας είχαν υπογράψει Ουάσινγκτον και Μόσχα μόλις τον Φεβρουάριο του 2021. Εκτοτε ο χρόνος της πυρηνικής κλιμάκωσης μοιάζει να πυκνώνει κάθε μέρα που περνά. Την Τετάρτη ο Πούτιν προανήγγειλε πως η Ρωσία του θα ενισχύσει περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιό της και θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων.

Σε διάγγελμά του για την «Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας», ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε ότι εφέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat (γνωστών στη Δύση και ως «Satan 2»). «Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος-εδάφους Kinzhal και θα ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων Zircon», είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, βέβαια, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε διαβεβαιώσει ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, «δεν μας φέρνει πιο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο». Αλλά ποιος τον πιστεύει;

Ο ίδιος ο Πούτιν δεν δίστασε να επικαλεστεί όρους που υπήρχαν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και της ισορροπίας του τρόμου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, των ΗΠΑ και της τότε ΕΣΣΔ: «Οπως και πριν, θα δώσουμε αυξημένη προσοχή στην ενίσχυση της πυρηνικής τριάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. Η λεγόμενη «τριάδα» είναι η δυνατότητα χωρών με πυρηνικά όπλα να πραγματοποιήσουν πυρηνική επίθεση από ξηρά, θάλασσα ή αέρα.

Πρόκειται δηλαδή για τα σιλό διηπειρωτικών και τακτικών βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, αλλά και τα ρωσικά υποβρύχια που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Στη ρητορική του Πούτιν, προστέθηκαν οι απειλές του αντιπρόεδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Μεντβέντεφ επανέλαβε τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, επαναφέροντας στην επικαιρότητα το σχετικό άρθρο του ρωσικού συντάγματος, σύμφωνα με το οποία η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και πυρηνικά, αν κρίνει ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα.

Ολα αυτά ενώ την Παρασκευή συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίθεση, την 24η Φεβρουαρίου 2022, της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την οποία ο Πούτιν και οι συν αυτώ ήλπιζαν ότι θα διαρκέσει λίγες μέρες αλλά μετρά έναν χρόνο, με το αδιέξοδο να παρατείνεται και τη Δύση να εμπλέκεται στρατιωτικά όλο και περισσότερο.

Μπάιντεν: «Μεγάλο λάθος» του Πούτιν

Η συζήτηση περί ρωσικών πυρηνικών απασχόλησε και τον Τζο Μπάιντεν, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC και ρωτήθηκε σχετικά. Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι δεν εκλαμβάνει την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New START ως ένδειξη ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, αν και τη χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».

«Είναι μεγάλο λάθος να το κάνεις αυτό. Οχι πολύ υπεύθυνο. Αλλά δεν το εκλαμβάνω ως ένδειξη ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», είπε ο Τζο Μπάιντεν στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Μιούιρ.

Τον ίδιο χαρακτηρισμό («μεγάλο λάθος») χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των «Εννέα του Βουκουρεστίου» (εννέα ανατολικοευρωπαϊκών χωρών μελών του ΝΑΤΟ) στη Βαρσοβία. Επανέλαβε ότι θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ», επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μετά την εξέλιξη αυτή.

Στη διακήρυξή τους μετά τη σύνοδο, οι «Εννέα του Βουκουρεστίου» ανέφεραν ότι δεσμεύονται να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στα εδάφη τους ως μέτρο αποτροπής απέναντι στη Μόσχα. «Η Ρωσία είναι η σημαντικότερη και πιο άμεση απειλή για την ασφάλεια» των συμμάχων, σημείωσαν. Εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμό δικαίωμά της στην αυτοάμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας για αυτόν τον σκοπό, για όσο χρειαστεί» σημειώθηκε στο σχετικό κείμενο.

 

Την διακήρυξη υπέγραψε τελικά και η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν, η οποία συχνά εμφανίζεται να διαφωνεί με τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και, μαζί με την Τουρκία, είναι τα μοναδικά μέλη του ΝΑΤΟ που ακόμη δεν έχουν εγκρίνει τα ενταξιακά αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης, ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και να μην γενικευτεί η σύρραξη – αυτή η στάση ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τις εκκλήσεις των γειτονικών χωρών που ζητούν μια ξεκάθαρη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είπε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24 ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη και, εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η χώρα του μπορεί να εφοδιάσει το Κίεβο αρχικά με τα αεροπλάνα MiG που διαθέτει ακόμη στον στόλο της.

Ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα είπε, από την πλευρά του, ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου πρότεινε στον Μπάιντεν να αναπτύξει συστήματα HIMARS, επιθετικά ελικόπτερα και άλλα συστήματα επιτήρησης του εναέριου χώρου στις χώρες της Βαλτικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...