334
Ο Χανς Κλούγκε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων | Ida Guldbaek Arentsen /Ritzau Scanpix/ via REUTERS

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Η Ευρώπη βρίσκεται ακόμα στο μάτι του κυκλώνα

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 15:22
Ο Χανς Κλούγκε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων
|Ida Guldbaek Arentsen /Ritzau Scanpix/ via REUTERS

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Η Ευρώπη βρίσκεται ακόμα στο μάτι του κυκλώνα

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 15:22

Η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας της COVID-19, με τα κρούσματα να πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής της υπηρεσίας για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε.

«Οι αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή συνεχίζει να αυξάνεται. Τις τελευταίες 10 ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκε στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάσθηκε για να φθάσει το ένα εκατομμύριο», δήλωσε ο Κλούγκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αυτό σημαίνει ότι το 50% του συνολικού φορτίου της επιδημίας βρίσκεται στην Ευρώπη, όπου περισσότεροι από 84.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, πρόσθεσε.

«Τα σύννεφα της καταιγίδας αυτής της πανδημίας θα συνεχίσουν να βαραίνουν επάνω από την περιοχή… Την ώρα που ορισμένες χώρες εισέρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία μπορεί να είναι σε θέση να χαλαρώσουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, δεν υπάρχει fast track επανόδου στην κανονικότητα».

Εργαζόμενη στις υγειονομικές υπηρεσίες του Πιεμόντε στην Ιταλία κρατά δείγμα αίματος ασθενούς με Covid-19 – Reuters

Καθώς ορισμένες χώρες αρχίζουν να εξετάζουν πιθανή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία σχολείων και ορισμένων χώρων εργασίας, ο Κλούγκε προειδοποίησε ότι είναι κρίσιμο να γίνει αντιληπτή η πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα αυτής της μετάβασης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιλαμβάνεται ότι οι πολιτικές της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου επηρεάζουν ζωές και εισοδήματα. «Οι άνθρωποι σωστά ρωτούν: Πόσα πρέπει να αντέξουμε; Και για πόσο διάστημα; Οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικές αρχές πρέπει να έχουμε απαντήσεις για να προσδιορίσουμε πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιον τρόπο μπορούμε να σχεδιάσουμε μια ασφαλή μετάβαση».

Για οποιοδήποτε βήμα για την άρση μέτρων του lockdown πρέπει να έχουν διασφαλισθεί πολλά κρίσιμα ζητήματα, όπως τα στοιχεία που δείχνουν ότι η μετάδοση της Covid-19 τελεί υπό έλεγχο, ότι οι κίνδυνοι ξεσπάσματος έχουν ελαχιστοποιηθεί και ότι τα συστήματα υγείας έχουν την ικανότητα του εντοπισμού, διαγνωστικού ελέγχου, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των κρουσμάτων του SARS-Cov-2.

«Παραμένουμε στο μάτι του κυκλώνα…εάν δεν μπορείτε να διασφαλίσετε την πλήρωση αυτών των κριτηρίων, σας καλώ να το ξανασκεφτείτε», είπε ο Κλούγκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...