886
| Aris Oikononou / SOOC

Ο Πλεύρης ήξερε ότι δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος…

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:00
|Aris Oikononou / SOOC

Ο Πλεύρης ήξερε ότι δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος…

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:00

Επρεπε να δει μια φωτογραφία να γίνεται viral στα social media –και αυτό επειδή οι πρωταγωνιστές είναι ένα ζευγάρι διασημοτήτων, η τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή και ο ηθοποιός Βασίλης Μπισμπίκης– για να ασχοληθεί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με την έκπτωση του πολυσυζητημένου αντικαπνιστικού νόμου. Οντως ο υπουργός Υγείας ευαισθητοποιήθηκε και ανακοίνωσε και πρόστιμο στο νυχτερινό κέντρο όπου ο κ. Μπισμπίκης εμφανίζεται να καπνίζει επιδεικτικά. Ομως όπως φαίνεται ο ίδιος ο κ. Πλεύρης είχε παρατηρήσει ότι το φαινόμενο να καπνίζει ο κόσμος εκεί όπου απαγορεύεται ήταν κυρίαρχο στην ελληνική νύχτα και δεν είχε ασχοληθεί και τόσο.

Αυτό προκύπτει και από την αναλυτική ανάρτηση που έκανε μετά την ανακοίνωση του προστίμου. Εγραψε ο κ. Πλεύρης στο Facebook ότι και ο ίδιος βρέθηκε σε νυχτερινό κέντρο, ότι κάποιοι κάπνιζαν και ότι ο καταστηματάρχης το απαγόρευσε μόνο επειδή ήταν παρών ο υπουργός Υγείας και όχι επειδή είναι νόμος του κράτους. Παραδέχτηκε δηλαδή ότι ο νόμος που έχει ψηφίσει η Πολιτεία από το 2019 εφαρμόζεται κατά το δοκούν και μόνο αν θέλει ο επιχειρηματίας –σε άλλες μάλιστα περιπτώσεις, ο ίδιος ο κ. Πλεύρης, παρατήρησε ότι αν ανάψει κάποιος και «κάνα πούρο, σπεύδουν να προσφέρουν στον θαμώνα και το ανάλογο μακρόστενο τασάκι».

Ο κ. Πλεύρης πάντως υποσχέθηκε το αυτονόητο, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, αν και ζήτησε την αντίδραση όλων μας, ομολογώντας ότι «δεν μπορεί σε κάθε πίστα ή κλαμπ να είναι και ένα κλιμάκιο ελέγχου».

Εγραψε συγκεκριμένα στην ανάρτησή του στο Facebook:

«Αναφορικώς με τον αντικαπνιστικό νόμο:

Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες και αποτελεί μια βασική προτεραιότητα διασφάλισης της υγείας των πολιτών. Στη χώρα μας και έχοντας η κυβέρνηση ως προτεραιότητα την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επικαιροποίησε τον νόμο με αυστηρές κυρώσεις και συνεχείς ελέγχους που γίνονται από τα συναρμόδια υπουργεία που διαθέτουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει πετύχει στο σκέλος της εστίασης, όπου πλέον όχι μόνο λόγω των ελέγχων αλλά και με μια αλλαγή κουλτούρας οι ίδιοι οι πολίτες αντιδρούν στην μη εφαρμογή του και τα μαγαζιά στη συντηρητική πλειοψηφία καθιστούν σαφές ότι δεν θα ανεχθούν και θα απομονώσουν όσους μη σεβόμενοι τους άλλους πολίτες καπνίζουν.

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει στη νυκτερινή διασκέδαση και ειδικά μετά απο κάποια ώρα. Εκεί δυστυχώς με άνεση κάποιοι καπνίζουν κυριολεκτικά στα μούτρα των άλλων αδιαφορώντας πλήρως για το δικαίωμα όλων των άλλων. Δυστυχώς η ευθύνη των διοικήσεων των νυχτερινών μαγαζιών, όταν παραβιάζεται ο νόμος, είναι μεγάλη καθώς όχι απλά ανέχονται και δεν αποτρέπουν τους θαμωνες να ανάψουν τα τσιγάρα, αλλά αμέσως σερβίρουν και τασάκια, θεωρώντας αυτονόητη τη μη εφαρμογή του νόμου. Εάν μάλιστα ανάψει κάποιος και κάνα πούρο σπεύδουν να προσφέρουν στον θαμώνα και το ανάλογο μακρόστενο τασάκι. Προσωπικά βρέθηκα σε πολύ γνωστό νυχτερινό μαγαζί που μετά απο μια ώρα πήγαν δυο τρεις να ανάψουν τσιγάρο. Μόλις κατέστησα σαφές ότι η συμπεριφορά είναι παράνομη ο υπεύθυνος του μαγαζιού πέρασε απο όλα τραπέζια να πει δεν μπορούν να καπνίσουν γιατί στο μαγαζί ήταν ο υπουργος υγείας.

Στάση δηλαδή ενοχική. Όχι ότι απαγορεύεται και είναι αυτονόητο να μην καπνίζουν, αλλά έχουμε έναν υπουργό που πρέπει να περιμένουμε να φύγει .Έλεγχοι γίνονται καθημερινά πολλοί και πρόστιμα μπαίνουν συνεχως αλλά ειναι σαφές ότι δεν μπορεί σε κάθε πίστα ή κλαμπ να είναι και ένα κλιμάκιο ελέγχου. Συνεπώς η ευθύνη είναι στις διοικήσεις όταν αυτές όχι απλά δεν αποτρέπουν αλλά διευκολύνουν την παράβαση του νόμου αδιαφορώντας ακόμη και στις εύλογες διαμαρτυρίες ανθρώπων που δεν αντέχουν τον καπνό. Είναι μάλιστα λυπηρό ότι πολλοί από αυτούς που παρανομούν εάν βρεθούν σε μια ευρωπαϊκή πόλη δεν θα διανοηθούν να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα. Διότι πολύ απλά ακόμη και οι καπνιστές που θέλουν να σεβαστούν τον νόμο, όταν βλέπουν ένας δίπλα τους να ανάβει τσιγάρο και οι υπεύθυνοι του μαγαζιού αντί να του ζητήσουν να το σβήσει να του φέρνουν και τασάκι θα κάνει και αυτός το ίδιο.

Με απλά λόγια λοιπόν αυτό που πετύχαμε στην εστίαση σχεδόν στο 100% και το θεωρούμε αυτονόητο θα το πετύχουμε στην πλήρη εφαρμογη και στη νυχτερινή διασκέδαση. Θα χρειαστούν να συνεχίζονται οι έλεγχοι, να μπουν πρόστιμα, να χρησιμοποιήσουμε και κάθε μέσο που αποδεικνύει τις παρανομίες. Φθάνει αυτό; Όχι χρειάζεται και η αντίδραση όλων μας. Δεν είναι γραφικό να ζήταμε απο τη διοίκηση του μαγαζιού την εφαρμογή του νόμου και σίγουρα δεν αποτελεί ντροπή να απαιτουμε όποιος θέλει να καπνίσει να βγει έξω».

Γκάγκα: Υπεύθυνη είναι η αστυνομία

Φαίνεται όμως ότι χρειαζόταν μια φωτογραφία στα social media για να βγει στο ξέφωτο της αλήθειας και η αναπληρώτρια του κ. Πλεύρη. Η Μίνα Γκάγκα, αν. υπουργός Υγείας, βγήκε το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 και αναγνώρισε πως «ο αντικαπνιστικός νόμος στα νυχτερινά μαγαζιά πιθανότατα έχει μείνει πίσω και πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόζεται».

«Το τσιγάρο δεν αφορά μόνο σε εμάς. Εάν κάποιος είναι παχύσαρκος και θέλει να φάει πολύ, είναι πολύ κακό για την υγεία του, ωστόσο δεν κινδυνεύουν οι άλλοι γύρω του. Το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου κακό με το ενεργητικό κάπνισμα», είπε η κυρία Γκάγκα, για να συμπληρώσει:

«Στους χώρους όπου μαζεύεται κόσμος, δεν είναι μόνο οι θαμώνες που θα πάνε μια φορά στο τόσο πιθανώς, αλλά υπάρχουν και υπάλληλοι που είναι εκεί όλη την ώρα. Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στα νυχτερινά κέντρα και αυτό πρέπει να το δούμε».

Η κυρία Γκάγκα, μάλιστα, τόνισε πως υπεύθυνη για τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου είναι η Αστυνομία και σημείωσε πως το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος πρέπει να εφαρμόζεται παντού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...