326
Μαρκ Ρούτε και Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη | Gregorio Borgia/Pool via REUTERS

Ο Ντράγκι προσπαθεί να πείσει τον Ρούτε για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2022, 17:22
Μαρκ Ρούτε και Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη
|Gregorio Borgia/Pool via REUTERS

Ο Ντράγκι προσπαθεί να πείσει τον Ρούτε για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2022, 17:22

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει τις πεποιθήσεις των αποκαλούμενων «φειδωλών» του ευρωπαϊκού Βορρά όσον αφορά τουλάχιστον στο φυσικό αέριο και τις τρομακτικές τιμές του, λόγω και του πολέμου της Ουκρανίας, προέβη την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υποδέχτηκε στη Ρώμη τον ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

Ως γνωστόν, η Ολλανδία είναι ένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αντιτάχθηκαν σθεναρά στο αίτημα για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – αίτημα που διατυπώθηκε και συνεχίζει να διατυπώνεται από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Στη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε στον Μαρκ Ρούτε την πρόταση για υιοθέτηση ευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – «είναι η μόνη εναλλακτική στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αέριο, εμείς και άλλες χώρες θεωρούμε ότι είναι η ενδεδειγμένη οδός», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι ο Ρούτε προχώρησε σε ένα «άνοιγμα», λέγοντας πως το θέμα θα εξετασθεί χωρίς κανενός είδους προκατάληψη.

«Το θέμα αυτό δεν πρέπει να μετατραπεί σε ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα σε όσους τάσσονται υπέρ και σε εκείνους που δεν επιθυμούν το συγκεκριμένο μέτρο. Θα το εξετάσουμε σε βάθος και, αν τα οφέλη ξεπερνούν τα προβλήματα, δεν θα είμαστε αρνητικοί λόγω προκατάληψης», είπε από την πλευρά του ο ολλανδός πρωθυπουργός.

«Στο θέμα της ενέργειας και στην οικονομική πολιτική, στην Ευρώπη πρέπει να ξαναβρούμε το ίδιο πνεύμα που επικράτησε κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Χρειάζονται μόνιμες λύσεις, οι οποίες να περιορίσουν την τιμή της ενέργειας», υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι.

«Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμφωνώ απόλυτα με τον Μάριο Ντράγκι. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε και να στηρίζουμε την Ουκρανία και θεωρούμε ότι για τον σκοπό αυτό οι κυρώσεις είναι βασικής σημασίας», είπε ο Ρούτε.

Σε άλλο σημείο της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης απάντησε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «χωρίς αιδώ» τις ιταλικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Χωρίς αιδώ είναι μόνον οι σφαγές που βλέπουμε κάθε ημέρα», δήλωσε ο Ντράγκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...