298
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

«Πόλεμος» Meta κατά ρώσων χάκερ σε Facebook και Instagram

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2022, 17:20
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

«Πόλεμος» Meta κατά ρώσων χάκερ σε Facebook και Instagram

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2022, 17:20

Ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση των ρώσων χάκερ στο Facebook και στο Instagram έχει συστήσει η Meta, καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν εξελιχθεί σε ένα ακόμα μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ δημοσίευσε έκθεση με θέμα την αντιμετώπιση των ρωσικών προσπαθειών για τη χρησιμοποίηση των social media με σκοπό την κατασκοπεία, την πειρατεία και την παραπληροφόρηση.

«Αυτοί οι επικίνδυνοι παράγοντες δεν θα εγκαταλείψουν την παρτίδα», δήλωσε ο Ναθάνιελ Γκλίτσερ, υπεύθυνος για την πολιτική ασφάλειας του Facebook κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Και έχουν όλο και περισσότερο την τάση να συνδυάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις».

Ομάδα χάκερ με την επωνυμία Ghostwriter, που δρα από τη Ρωσία, έχει ενισχύσει την δραστηριότητά της, σύμφωνα με την υπηρεσία ασφαλείας τής Meta.

Η Ghostwriter χρησιμοποιεί κυρίως το phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα) για να παρακινήσει τα θύματά της να κάνουν κλικ σε κακόβουλα link με σκοπό την υφαρπαγή των password.

«Από την τελευταία μας ενημέρωση, η ομάδα αποπειράθηκε να κάνει πειρατεία σε λογαριασμούς στο Facebook που ανήκουν σε δεκάδες μέλη του ουκρανικού στρατού. Σε λίγες περιπτώσεις πόσταραν στη συνέχεια βίντεο καλώντας τον (ουκρανικό) στρατό να παραδοθεί», υποδυόμενοι τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των λογαριασμών.

Η Meta μπλόκαρε τα βίντεο αυτά ώστε να μην μπορούν να διαμοιραστούν, τόνισε ο υπεύθυνος ασφαλείας του ομίλου.

Η ομάδα του αντιμετωπίζει πλέον τις κλασικές εκστρατείες παραπληροφόρησης μέσω δικτύων πλαστών λογαριασμών, αλλά επίσης και άλλες τακτικές, όπως του «mobbing» και του «bullying».

Εχει προχωρήσει στην εξουδετέρωση 200 ρωσικών προφίλ που κατηγορούσαν χρήστες για παραβίαση των όρων της πλατφόρμας με στόχο την αφαίρεση των περιεχομένων τους σχετικά με την Ουκρανία.

«Οι δράστες χρησιμοποιούσαν πλαστούς ή αυθεντικούς λογαριασμούς για να υποβάλουν εκατοντάδες ακόμη και χιλιάδες ενστάσεις κατά των στόχων τους», αναφέρεται στην έκθεση της Meta. «Και για να μην αποκαλυφθούν, συντονίζονταν μέσω θεματικής ομάδας με συνταγές μαγειρικής».

Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά των ουκρανικών τηλεπικοινωνιών, καθώς και δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...