678
Σκίτσο από την κατάθεση του Λεονάρντο ντι Κάπριο στη δίκη του γνωστού ράπερ Πρακαζρέλ «Pras» Μισέλ | REUTERS/Bill Hennessy

Ο Ντι Κάπριο καταθέτει σε δίκη ράπερ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2023, 20:48
Σκίτσο από την κατάθεση του Λεονάρντο ντι Κάπριο στη δίκη του γνωστού ράπερ Πρακαζρέλ «Pras» Μισέλ
|REUTERS/Bill Hennessy

Ο Ντι Κάπριο καταθέτει σε δίκη ράπερ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2023, 20:48

Αν υπήρχαν κάμερες στο δικαστήριο, θα φανταζόταν κανείς ότι έχει να κάνει με γυρίσματα της νέας ταινίας του Λεονάρντο ντι Κάπριο. Ο βραβευμένος με Οσκαρ πρωταγωνιστής ταινιών όπως ο «Τιτανικός», «Πιάσε με αν Μπορείς» και «The Revenant» είναι μάρτυρας στην υπόθεση του Πρακαζρέλ «Pras» Μισέλ, ιδρυτικού μέλους του χιπ-χοπ συγκροτήματος της δεκαετίας του ’90 Fugees.

Ο 50χρονος Μισέλ δικάζεται για την υποτιθέμενη σχέση του με τον Τζο Λόου, τον φυγόδικο χρηματοδότη που κατηγορείται για ενορχήστρωση σχεδίου κλοπής άνω των 4,5 δισ. δολαρίων από αναπτυξιακό ταμείο της Μαλαισίας. Ο Λόου, Μαλαισιανός στην καταγωγή, πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Κίνα και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τη δίωξη για το αποκαλούμενο «σκάνδαλο 1MDB».

Ο Μισέλ φέρεται να διοχέτευσε χρήματα από τον Λόου μέσω «αχυροδωρεών» στην εκστρατεία επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα το 2012. Ως αλλοδαπός, δεν είχε δικαίωμα να πραγματοποιεί πολιτικές δωρεές. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται επίσης ότι ο Μισέλ προσπάθησε αργότερα να παρεμποδίσει μια έρευνα για τον Λόου από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Μισέλ αρνείται κάθε κατηγορία.

Ο 48χρονος Ντι Κάπριο δεν κατηγορείται για κανένα έγκλημα και η εμπλοκή του στην υπόθεση πηγάζει από τη σχέση του με τον Λόου, βασικό χρηματοδότη της ταινίας του 2013 «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ», σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε. Ο ηθοποιός κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον ότι είχε γνωρίσει τον Λόου σε ένα πάρτι γενεθλίων στο Λας Βέγκας, το 2010.

«Αντιλήφθηκα ότι ήταν ένας τεράστιος επιχειρηματίας με πολλές διαφορετικές διασυνδέσεις στο Αμπου Ντάμπι και στη Μαλαισία» είπε ο Ντι Κάπριο. Προσέθεσε ότι γνώριζε τον Μισέλ από τη δεκαετία του 1990, όταν συναντήθηκαν στα παρασκήνια μιας συναυλίας των Fugees, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Ο Λόου ήταν γνωστός για τα πολυτελή πάρτι και τις ομαδικές αποδράσεις που διοργάνωνε, συμπεριλαμβανομένων εκδρομών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία. Ο Ντι Κάπριο θυμήθηκε μια διαφημιστική εκδρομή που περιελάμβανε πτήση στην Αυστραλία για τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Ακολούθως, πέταξε στο Λας Βέγκας για να το γιορτάσει για δεύτερη φορά μέσα σε μία ημέρα. Ο Μισέλ ήταν παρών σε κάποια από αυτά τα ταξίδια, κατέθεσε ο Ντι Κάπριο.

Ο Λόου ήταν τακτικός δωρητής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ντι Κάπριο και τελικά παρείχε την κύρια χρηματοδότηση για τον «Λύκο της Γουόλ Στριτ». Σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε, η ταινία θεωρήθηκε αρχικά τεράστιο ρίσκο από τα στούντιο του Χόλιγουντ, που αρνήθηκαν να τη χρηματοδοτήσουν.

Ο Ντι Κάπριο κατέθεσε ότι πριν αποδεχτεί τα χρήματα είχε ελέγξει προσεκτικά τη χρηματοδότηση και τη νομιμότητα του Λόου. «Μου δόθηκε το πράσινο φως από την ομάδα μου, καθώς και από το στούντιο μου» είπε. «Ηταν ένας νόμιμος επιχειρηματίας που επιθυμούσε να επενδύσει στην ταινία».

Ο ηθοποιός θυμήθηκε επίσης μια «τυχαία συνομιλία» με τον Λόου, στην οποία ο χρηματοδότης του είπε ότι ήθελε να κάνει μια μεγάλη δωρεά στην εκστρατεία του Ομπάμα. «Ηταν ένα σημαντικό ποσό – της τάξεως των 20-30 εκατ. δολαρίων» κατέθεσε ο Ντι Κάπριο. «Είπα: «Ουάου, είναι πολλά τα λεφτά!»

Το «σκάνδαλο 1MDB» περιλαμβάνει πολλά επεισόδια διεθνούς εμβέλειας από το ξέσπασμά του το 2015, όταν η εταιρεία παραγωγής Red Granite Pictures και η χρηματοδότηση της ταινίας ενεπλάκησαν στο «1Malaysia Development Berhad», ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο διαφθοράς που ξεκίνησε από τη Μαλαισία.

Η μαλαισιανή Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς ισχυρίστηκε ότι ο «Λύκος της Γουόλ Στριτ» χρηματοδοτήθηκε από τον παραγωγό Ρίζα Αζίζ, ο οποίος έκλεψε τα χρήματα από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας «1Malaysia Development Berhad (1MDB)». Ο Αζίζ είναι θετός γιος του τότε πρωθυπουργού της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ.

Ο Αζίζ συνελήφθη για το σκάνδαλο και δήλωσε αθώος σε κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τον Ιούλιο του 2019. Σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία, η εταιρεία που ανήκει στον φυγόδικο Λόου έδωσε στους παραγωγούς της ταινίας προκαταβολή 9 εκατ. δολαρίων. Ο Λόου έλαβε ένα «ειδικό ευχαριστώ» στους τίτλους της ταινίας.

Ακολούθησε αγωγή της αμερικανικής Δικαιοσύνης κατά της εταιρείας Red Granite Pictures. Για να διευθετήσει την πολιτική αγωγή, η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ 60 εκατ. δολάρια χωρίς «παραδοχή αδικήματος ή ευθύνης εκ μέρους της».

Ο διακανονισμός υπήρξε μέρος μιας πιο εκτεταμένης προσπάθειας των ΗΠΑ για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους περίπου 1,7 δισ. δολαρίων, που φέρεται να αγοράστηκαν με κεφάλαια τα οποία υπεξαιρέθηκαν από το 1MDB. Η δίκη του Μισέλ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...