266
Η Λίνα Μπεν Μένι, στην Τύνιδα, το 2011 | EPA

Πέθανε το «κορίτσι της Τυνησίας», η μπλόγκερ της Αραβικής Ανοιξης

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2020, 15:28
Η Λίνα Μπεν Μένι, στην Τύνιδα, το 2011
|EPA

Πέθανε το «κορίτσι της Τυνησίας», η μπλόγκερ της Αραβικής Ανοιξης

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2020, 15:28

Πέθανε, σε ηλικία 36 ετών, μετά από μακρά ασθένεια, «το κορίτσι της Τυνησίας»: η μπλόγκερ Λίνα Μπεν Μένι, που πρωτοστάτησε στην εξέγερση η οποία ανέτρεψε τον Μπεν Αλι το 2011, στη χώρα της.

Μετά την εξέγερση με την οποία εκδιώχθηκε ο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι από την εξουσία, το όνομά της είχε κυκλοφορήσει μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης.

Πριν ακόμη από την πτώση του Μπεν Αλι και παρά τους κινδύνους που διέτρεχε, η Λίνα Μπεν Μένι για χρόνια κατήγγειλε στο ιστολόγιό της παρεκτροπές του καθεστώτος.

Ταξίδευε σε υποβαθμισμένες περιοχές και πόλεις της Τυνησίας και έγραφε για αυτά που έβλεπε στο blog της με τίτλο «atunisiangirl».

Εξοπλισμένη με τη μικρή της κάμερα, είχε αναμεταδώσει μέσω των κοινωνικών δικτύων, τις πρώτες διαδηλώσεις οργισμένων συμπολιτών της κατά της εξουσίας.

Μετά την 17η Δεκεμβρίου του 2010, την ημέρα που αυτοπυρπολήθηκε ο πλανόδιος μικροπωλητής Μοχάμεντ Μπουαζίζι, η Λίνα Μπεν Μένι ήταν η πρώτη μπλόγκερ που πήγε στο Σίντι Μπουζίντ, την πόλη από την οποία ξεκίνησε η εξέγερση.

Αποκορύφωμα της δέσμευσής της κατά της δικτατορίας ήταν το χρονικό της εξέγερσης που έγραψε στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα αραβικά, το οποίο έδωσε την τροφή για το βιβλίο της το 2011 με τίτλο: «Κορίτσι της Τυνησίας, μια μπλόγκερ για μια αραβική άνοιξη».

Συνέχισε τον αγώνα της για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τυνησία, μετέχοντας παρά την εύθραυστη υγεία της σε πολλές διαδηλώσεις και δίκες που αφορούσαν υποθέσεις για την ελευθερία της έκφρασης.

Αυτή η «φωνή της τυνησιακής εξέγερσης», η οποία ήταν επίσης βοηθός καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Τύνιδας, ομολόγησε τους τελευταίους αυτούς μήνες το μαρτύριο που περνούσε, καταγγέλλοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.