448
O Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης το 2017, όταν ήταν ομιλητής στο συνέδριο της ΝΔ | SOOC

Μαρκουλάκης: Τα θέατρα εξαιρέθηκαν από τα μέτρα κατά της Covid-19 «ενάντια στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 10:09
O Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης το 2017, όταν ήταν ομιλητής στο συνέδριο της ΝΔ
|SOOC

Μαρκουλάκης: Τα θέατρα εξαιρέθηκαν από τα μέτρα κατά της Covid-19 «ενάντια στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 10:09

Ποιος τελικά παίρνει τις αποφάσεις για τα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού; Και πόσο τελικά εισακούονται οι περίφημοι «ειδικοί», οι επιστήμονες τους οποίους επικαλούνται μονότονα οι κυβερνητικοί παράγοντες για να αιτιολογήσουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται; Αυτά τα δύο ερωτήματα συνεχίζουν να επιδέχονται πολλές και διαφορετικές απαντήσεις, μετά και την ανακοίνωση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων που αφορούν την Αττική –η οποία καταγράφει πλέον εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά– και ιδίως μετά τον δημόσιο ισχυρισμό του διακεκριμένου ηθοποιού Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη ότι η απόφαση να μην επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί στα θέατρα ελήφθη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και το υπουργείο Πολιτισμού, «ενάντια στις εισηγήσεις όλων των λοιμωξιολόγων».

Ολα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη στο Facebook, στην οποία κατά τα φαινόμενα αναφερόταν στα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Αττική και όμως δεν έπληξαν τόσο τα θέατρα – ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στις ανακοινώσεις του την περασμένη Τρίτη, είπε ότι θεσπίζεται μεν ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, αλλά αυτό δεν αφορά εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, ενώ σημείωσε ότι το όριο πληρότητας στις θεατρικές σκηνές και στους κινηματογράφους θα είναι 60%. Ο κ. Χωμενίδης μάλιστα αποκάλυψε (με κάποια επιφύλαξη) ότι ο κ. Μαρκουλάκης «παρενέβη» υπέρ του θεάτρου και τον ευχαρίστησε για αυτό, χωρίς πάντως να πει πώς και σε ποιον παρενέβη.

Αυτό όμως που είχε ενδιαφέρον ήταν το σχόλιο του ίδιου του κ. Μαρκουλάκη κάτω από την ανάρτηση του συγγραφέα.

«Χρήστο, αν κάποιους πρέπει να ευχαριστούμε, είναι ο Πρωθυπουργός, η υπουργός Πολιτισμού κι ο ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού, που πήραν πάνω τους ένα στοίχημα, ενάντια στις εισηγήσεις όλων των υγειονομικών», έγραψε ο πολυβραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποίος ήταν και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ στις εκλογές του 2019.

 

Από τα λεγόμενα του κ. Μαρκουλάκη, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν αρνήθηκε ότι παρενέβη, τίθεται ένα ζήτημα για το πώς παίρνονται οι αποφάσεις για τα μέτρα κατά της Covid-19 και ιδίως για το κατά πόσο οι εισηγήσεις των υγειονομικών γίνονται δεκτές όταν έρχονται σε αντίθεση με διαφόρου είδους «παρεμβάσεις».

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, μίλησε την περασμένη Τετάρτη για μια «ισορροπία» μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας και οικονομικής δραστηριότητας –«θα διατηρήσουμε την οικονομία μας ανοιχτή με τις ελάχιστες δυνατές εκπτώσεις και παραχωρήσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την υγεία όλων των συμπολιτών μας, αλλά και για να επιτρέψουμε στη χώρα να ανασάνει οικονομικά. Είμαι σίγουρος ότι αυτή την ισορροπία θα μπορέσουμε να την κρατήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου (εδώ). Είναι δηλαδή σαφές ότι όσο η οικονομία παραμένει ανοιχτή, οι εισηγήσεις των επιστημόνων «ζυγίζονται», όπως είναι και το λογικό. Η άλλη λύση είναι το lockdown…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...