1327
|

Μητσοτάκης: Η οικονομία θα διατηρηθεί ανοιχτή με ελάχιστες εκπτώσεις

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 13:39

Μητσοτάκης: Η οικονομία θα διατηρηθεί ανοιχτή με ελάχιστες εκπτώσεις

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 13:39

Τη σημασία της πρόσφατης επίσκεψης που πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Καστελόριζο, εξήρε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο. Οσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η οικονομία θα διατηρηθεί ανοικτή με ελάχιστες εκπτώσεις και παραχωρήσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί η λεπτή ισορροπία για την προστασία της υγείας και της αγοράς.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη την Πρόεδρο για την επιτυχημένη επίσκεψή της στο ακριτικό Καστελόριζο, η οποία, όπως σημείωσε, «συνέπεσε και με μία υποχώρηση στις εθνικές φουρτούνες», ευχόμενος «τα ήρεμα νερά να διατηρηθούν», αν και, όπως είπε, «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».

«Η κυρά της Ρω θα ήταν διπλά συγκινημένη εάν γνώριζε ότι την επισκέφθηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, με αφορμή τη μετάβαση της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο την περασμένη Κυριακή.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα, αλλά και το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού των κατοίκων του Καστελόριζου.

«Το πνεύμα της κυράς της Ρω ζει εκεί, συνεχίζει να υπάρχει»

Οπως εκτίμησε, έπειτα από μια έντονη κλιμάκωση με προκλήσεις, απειλές και συχνά εμπρηστική ρητορική εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, φαίνεται να υπάρχει μια ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση.

«Οι διπλωματικές κινήσεις και οι πιέσεις από τους συμμάχους μας οδήγησαν να γίνει μία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση εκ μέρους της Τουρκίας», πρόσθεσε η κυρία Σακελλαροπούλου και κάλεσε την τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι οι απειλές και οι προκλήσεις δεν οδηγούν πουθενά και ότι μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος και ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Αναφορά έκανε η Πρόεδρος και στο θέμα της Μόριας –μία ανοιχτή πληγή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που διαρκώς υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές αξίες θα πρέπει να είναι παρούσες και στην ανθρωπιστική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο νέο σχέδιο θέσεων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο θα μπορέσει η χώρα μας να βρει απαντήσεις, στα προβλήματα που είναι πάρα πολύ σοβαρά και που η χώρα μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπίσει σχεδόν μόνη της.

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, «η ελληνική κοινωνία και η ελληνική πολιτεία θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», ξεκαθαρίζοντας ότι η οικονομία θα διατηρηθεί ανοιχτή «με ελάχιστες εκπτώσεις και παραχωρήσεις».

Οπως είπε, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί και στη διαχείριση του δεύτερου κύματος να τα καταφέρνει καλύτερα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, Και «αυτή την επιτυχία θα διαφυλάξουμε και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, που δεν θα είναι άλλη από το εμβόλιο ή από μια τελείως αποτελεσματική θεραπεία, θα διατηρήσουμε την οικονομία μας ανοιχτή με τις ελάχιστες δυνατές εκπτώσεις και παραχωρήσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την υγεία όλων των συμπολιτών μας, αλλά και για να επιτρέψουμε στη χώρα να ανασάνει οικονομικά. Είμαι σίγουρος ότι αυτή την ισορροπία θα μπορέσουμε να την κρατήσουμε», τόνισε.

Λεπτή η ισορροπία, αλλά αναγκαίο να κρατηθεί, του απάντησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολουθεί ο διάλογος του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη:

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Kατ’ αρχάς να σας συγχαρώ για το πολύ επιτυχημένο σας ταξίδι στο Καστελόριζο, το οποίο συνέπεσε και με μία υποχώρηση στις εθνικές φουρτούνες και εύχομαι αυτά τα ήρεμα νερά να διατηρηθούν. Αλλά αυτό –όπως ξέρετε– είναι κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Επίσης, θέλω να σας πω ότι η κυρά της Ρω θα ήταν διπλά συγκινημένη εάν γνώριζε ότι την επισκέφθηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οπότε, και πάλι συγχαρητήρια για μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη.

Ηθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι στο μέτωπο της πανδημίας, το οποίο όπως ξέρετε μας απασχολεί όλους, έχουμε πάρει μια σειρά από πρόσθετα μέτρα που αφορούν κυρίως την Αττική. Υπάρχει μια λελογισμένη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων. Τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει είναι λογικά και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εξακολουθούμε να επιμένουμε πάρα πολύ στη χρήση της μάσκας ως το ένα οριζόντιο προστατευτικό μέτρο, το οποίο μπορεί να μας επιτρέψει να μη χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα στο μέλλον. Πιστεύω ότι, όπως και στο παρελθόν, όταν αυξήσαμε την κλιμάκωση των μέτρων, έτσι και τώρα θα καταφέρουμε να ελέγξουμε και αυτό το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Το ΕΣΥ, επειδή βλέπω διάφορα στατιστικά τα οποία δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα, είναι απολύτως έτοιμο να αντιμετωπίσει την όποια έξαρση των κρουσμάτων, και σε επίπεδο κρεβατιών και σε επίπεδο κρεβατιών που έχουν να κάνουν με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ούτως ή άλλως, μέσα στον επόμενο μήνα θα δίνονται καθημερινά αλλά και εβδομαδιαία στη διάθεση του ΕΣΥ περισσότερα καινούργια κρεβάτια Εντατικών, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε θέσει, με την υποστήριξη των δωρητών, οι οποίοι με τόσο μεγάλη συγκίνηση είχαν ανταποκριθεί στα αιτήματα να ενισχύσουν το ΕΣΥ με μόνιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Βρισκόμαστε όπως βλέπω σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στα εθνικά θέματα, στις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες, αλλά και στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Είχα την ευκαιρία, κατά την επίσκεψή μου στο Καστελόριζο, να διαπιστώσω την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα, αλλά και το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού των κατοίκων του. Το πνεύμα της κυράς της Ρω ζει εκεί, συνεχίζει να υπάρχει.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου περνάμε μια δύσκολη περίοδο. Μετά από μια έντονη κλιμάκωση με προκλήσεις, απειλές και συχνά εμπρηστική ρητορική εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, φαίνεται να υπάρχει μια ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση. Οι διπλωματικές κινήσεις και οι πιέσεις από τους συμμάχους μας οδήγησαν να γίνει μία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση εκ μέρους της Τουρκίας. Θα δείξει βέβαια το μέλλον. Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι οι απειλές και οι προκλήσεις δεν οδηγούν πουθενά και ότι μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος και ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Οπως αναφέρατε κι εσείς, το μέτωπο της πανδημίας αλλά και του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού είναι ανοιχτά και πολύ κρίσιμα και βαρύς ο ρόλος αυτών που τα διαχειρίζονται. Η ανοιχτή πληγή της Μόριας είναι μια διαρκής υπενθύμιση σε όλους μας και στην Ευρώπη στο σύνολό της, ότι οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να είναι εδώ όχι μόνο στα θέματα των οικονομικών κρίσεων αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται κάποιες απαντήσεις. Οσοι δικαιούνται να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, να μείνουν. Οσοι πρέπει, να γυρίσουν στους τόπους προέλευσής τους. Ακουσα ότι η αρμόδια Επίτροπος ετοιμάζει ένα σχέδιο για το τέλος του μηνός. Θέλω να πιστεύω ότι εκεί θα βρούμε κάποιες ικανοποιητικές απαντήσεις. Σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος η χώρα μας –το έχετε κι εσείς πει κατ’ επανάληψη– και ειδικά τα συγκεκριμένα νησιά.

Στο μέτωπο της πανδημίας, θέλω να ελπίζω ότι θα ξαναβρούμε όλοι τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που δείξαμε στην πρώτη περίοδο. Είναι λίγο ανησυχητικά τα στοιχεία της χαλάρωσης, ήταν το καλοκαίρι, ήταν η μεγάλη πίεση του χειμώνα που προηγήθηκε. Ας θυμόμαστε πάντα όλοι ότι δεν μπορεί η επίκληση της ελευθερίας μας να οδηγεί στο να βάζει σε κίνδυνο τους γύρω μας και το κοινωνικό σύνολο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για όλους.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εχετε απόλυτα δίκιο να στέκεστε σ’ αυτή τη λεπτή ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ευθύνης, την οποία, εξάλλου, και με την προηγούμενη ιδιότητά σας, είχατε κληθεί πολλές φορές να ερμηνεύσετε. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι και αυτή τη φορά η ελληνική κοινωνία αλλά και η ελληνική πολιτεία θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Θέλω να τονίσω ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί και στη διαχείριση του δεύτερου κύματος να τα καταφέρνει καλύτερα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή την επιτυχία θα διαφυλάξουμε και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, που δεν θα είναι άλλη από το εμβόλιο ή από μια τελείως αποτελεσματική θεραπεία, θα διατηρήσουμε την οικονομία μας ανοιχτή με τις ελάχιστες δυνατές εκπτώσεις και παραχωρήσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την υγεία όλων των συμπολιτών μας, αλλά και για να επιτρέψουμε στη χώρα να ανασάνει οικονομικά. Και είμαι σίγουρος ότι αυτή την ισορροπία θα μπορέσουμε να την κρατήσουμε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Λεπτή η ισορροπία, αλλά αναγκαίο να κρατηθεί.