395
|

Χαρδαλιάς για «Ιανό»: «Κρίσιμο το επόμενο 9ωρο»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 09:39

Χαρδαλιάς για «Ιανό»: «Κρίσιμο το επόμενο 9ωρο»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 09:39

Κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες ώρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς ο κυκλώνας «Ιανός» παραμένει στα δυτικά της χώρας, στην περιοχή του Ιονίου, και αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα, στη δυτική Πελοπόννησο.

Η Αττική θα επηρεαστεί από το βράδυ και μετά, όχι σε επίπεδο κυκλώνα, αλλά με έντονα καιρικά φαινόμενα και κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις, διευκρίνισε ο υφυπουργός σε δηλώσεις του μετά την πρωινή σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας.

Ηταν μια δύσκολη βραδιά για τα νησιά του Ιονίου, είπε, καθώς υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, ωστόσο συνεργεία του δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση του δικτύου. Ο κυκλώνας παραμένει στα δυτικά με την ίδια ισχύ για 6-9 ώρες και στη συνέχεια θα κινηθεί νότια, εξασθενημένος.

 «Μάτι» 50 χιλιομέτρων ο «Ιανός»

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» εμφανίζει στο κέντρο του ένα «μάτι» –δηλαδή απουσία νεφών– σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του, ενώ επικρατεί άπνοια στο κέντρο του.

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ./ώρα.

Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00.

Στον χάρτη του meteo που ακολουθεί, η πορεία του «Ιανού» μέχρι το Σάββατο.

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρειδοποίησε ότι ένα κομμάτι θερμής αέριας μάζας του κυκλώνα «θα συναντηθεί» με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στο Αιγαίο, ένα μελτέμι, με αποτέλεσμα να σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα –ισχυρές καταιγίδες– από το μεσημέρι στην Κεντρική Ελλάδα.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται σε Νότια Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, που σύμφωνα με την προειδοποίηση Χαρδαλιά, «θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού». Το νέο αυτό μέτωπο θα κινηθεί νότια και το Σάββατο μπορεί να επηρεάσει την Κόρινθο και την Αττική.

«Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή […] παρακολουθούμε το φαινόμενο ανά εξάωρο», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επαναλαμβάνοντας ότι «το επόμενο 9ωρο θα είναι πολύ κρίσιμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...