375
O ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε στη Βουλή ότι πλούσια χώρα και φτωχοί εργαζόμενοι είναι ασύμβατα πράγματα | REUTERS/Susana Vera

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 22% στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2018, 16:31
O ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε στη Βουλή ότι πλούσια χώρα και φτωχοί εργαζόμενοι είναι ασύμβατα πράγματα
|REUTERS/Susana Vera

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 22% στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2018, 16:31

Η Ισπανία θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 22% – και αυτή η αύξηση θα είναι η μεγαλύτερη της τεσσαρακονταετίας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνησή του θα εγκρίνει αυτήν την αύξηση, εξηγώντας στη Βουλή και τον λόγο ο οποίος την επιβάλλει: «Η πλούσια χώρα δεν μπορεί να έχει φτωχούς εργαζομένους» δήλωσε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο ισπανικό Κοινοβούλιο. (Η Ισπανία έχει προ εξέλθει από την κρίση των πρώτων ετών της δεκαετίας και η οικονομία της εμφανίζει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια).

Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός, που είναι 859 ευρώ σήμερα, θα γίνει 1.050 ευρώ. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αύξησή του εδώ και πολύν καιρό, από το πολύ μακρινό -από κάθε άποψη- 1977. Ομως πρέπει να εγκριθεί με κρατικό διάταγμα, διότι η κυβέρνηση Σάντσεθ δεν κατάφερε να πάρει αρκετή στήριξη για την έγκριση του Σχεδίου Προϋπολογισμού του 2019 όπου εντάσσεται το μέτρο.

Αυτή η αύξηση στις αποδοχές των ισπανών εργαζομένων, γράφουν οι λονδρέζικοι Times, έρχεται μετά την ανάλογη κίνηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για αύξηση του γαλλικού κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ τον επόμενο χρόνο – ένας προεδρικός ελιγμός, μέσω διαγγέλματος, που απέβλεπε στον κατευνασμό των Κίτρινων Γιλέκων.

Εκβιάζουν οι Καταλανοί

Καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ κατέχει 84 από τις 350 έδρες του ισπανικού Κοινοβουλίου, στον κυβερνητικό ρόλο του υποστηρίζεται από το αριστερίστικο κόμμα Podemos και από τα εθνικιστικά κόμματα των Βάσκων και των Καταλανών. Τα καταλανικά κόμματα μάλιστα αρνήθηκαν υπερψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019 άνευ παραχωρήσεων προς την Καταλονία (στην κατεύθυνση της ανεξαρτητοποίησης).

Τον Ιανουάριο το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα επιχειρήσει πάλι την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού ή, αν καταψηφιστεί, θα καταφύγει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Απαντώντας κατά κάποιον τρόπο στον καταλανικό εκβιασμό, η πλευρά των σοσιαλιστών διαμηνύει στη Βαρκελώνη ότι για αυτούς είναι καλύτερα να στηρίξουν τον Προϋπολογισμό από το οδηγήσουν την Ισπανία σε κάλπες που ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάστασή τους (πάντα στο κατ’ αυτούς ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης).

Αντιδρούν οι δεξιοί

Οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αύξηση μισθών, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Και ο «κεντρικός τραπεζίτης» της χώρας επαυξάνει: «Οι επιχειρήσεις ίσως μειώσουν το προσωπικό τους κατά 0,8%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 150.000 θέσεις εργασίας. Οι εταιρείες θα απολύσουν το νεότερο προσωπικό τους ή τους ηλικιωμένους και μη καταρτισμένους εργαζομένους» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...