342
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ της Αγγλίας είναι αντιρατσιστής και το δείχνει με την επιλογή της Κατ | .

O Κάρολος Γ’ διόρισε ορντινάντσα του μία 33χρονη λοχαγό

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2024, 20:51
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ της Αγγλίας είναι αντιρατσιστής και το δείχνει με την επιλογή της Κατ
|.

O Κάρολος Γ’ διόρισε ορντινάντσα του μία 33χρονη λοχαγό

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2024, 20:51

Ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Γ’ διόρισε την Κατ Αντερσον, λοχαγό Πυροβολικού του βρετανικού στρατού, στη θέση equerry του Μπάκιγχαμ. Τι ακριβώς είναι αυτή η θέση; Περιζήτητη αφού την παίρνει αξιωματικός για να φροντίζει και να βοηθάει τα μέλη της βασιλικής οικογενείας και για να είναι παραστάτης στις δημόσιες εμφανίσεις τους και ένα κάποιο φόντο με στολή στις φωτογραφίες —παράλληλα, αντίο ασκήσεις και στρατιωτική ζωή.

Η μαλαισιανής καταγωγής Αντερσον είναι πλέον παραστάτρια ή υπασπίστρια ή «ορντινάντσα», έχοντας μάλιστα πάρει προαγωγή: έχει καταγράψει θητεία και στην Ντάουνινγκ Στριτ, υπηρετώντας τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ και το επιτελείο του.

Η σελίδα της Corriere δείχνει την Αντερσον την εποχή που έκανε την ορντινάντσα του Σούνακ

Η λέξη που χρησιμοποίησε η Corriere della Sera για να περιγράψει τον ρόλο της λοχαγού στο αγγλικό παλάτι είναι «scudiera», δηλαδή το θηλυκό της λέξης scudierο. Πρόκειται για νεολογισμό αφού στον Δυτικό μεσαιωνικό ιπποτισμό ο τίτλος scudierο απονεμόταν σε νεαρούς ευγενείς, αποκλειστικώς άνδρες, που έπαιζαν τον ρόλο των κολαούζων των ιπποτών: έμπαιναν στην υπηρεσία τους ως λακέδες και κουβαλούσαν τις ασπίδες και τα σπαθιά, ενώ φρόντιζαν τα άλογα (οι ιππότες έβαζαν τους άθλους).

Από τούδε και στο εξής η Αντερσον θα συνοδεύει τον Κάρολο Γ’ στις επίσημες υποχρεώσεις του —τις όποιες επίσημες υποχρεώσεις του, οι οποίες τελούν υπό αίρεση λόγω της ασθένειας του βασιλιά— ενώ θα τον συμβουλεύει και σε στρατιωτικά θέματα. Είναι η πρώτη φορά που γυναίκα αναλαμβάνει τέτοιον ρόλο στον παλάτι του Μπάκιγχαμ. Στην Ντάουινινγκ Στριτ, το θεσμικό σπίτι του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, η λοχαγός Αντερσον ήταν υπασπιστής δύο συμβούλων εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού.

Ο Κάρολος επέλεξε γυναίκα από εθνική μειονότητα της Βρετανίας θέλοντας να δείξει ότι το παλάτι ενδιαφέρεται για όλους τους υπηκόους του, έγραψαν τα διεθνή μέσα.

Το «άνοιγμα» με τους αξιωματικούς που έμπαιναν με πόστο στο Μπάκιγχαμ αλλά προέρχονταν από τις πάλαι ποτέ αποικίες της Βρετανίας, είχε κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, το 2017, όταν είχε διορίσει στη θέση equerry έναν συνταγματάρχη με καταγωγή από την Γκάνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...