703
Ασθενοφόρο παραλαμβάνει άνδρα που τραυματίστηκε από πτώση δέντρου στο Σαν Φρανσίσκο, την Κυριακή | REUTERS/Carlos Barria

«Ατμοσφαιρικό ποτάμι» σφυροκοπά την Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2024, 13:43
Ασθενοφόρο παραλαμβάνει άνδρα που τραυματίστηκε από πτώση δέντρου στο Σαν Φρανσίσκο, την Κυριακή
|REUTERS/Carlos Barria

«Ατμοσφαιρικό ποτάμι» σφυροκοπά την Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2024, 13:43

Ενα «ατμοσφαιρικό ποτάμι», που ξεκίνησε από τη Χαβάη, πλήττει την Καλιφόρνια, σε μία από τις χειρότερες καταιγίδες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια την πολιτεία, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις από τον Βορρά μέχρι τον Νότο.

Οι θυελλώδεις άνεμοι γκρέμισαν ηλεκτροφόρα καλώδια και δέντρα και σκόρπισαν συντρίμμια σε ολόκληρη την πολιτεία, υποχρεώνοντας τις Αρχές να εκδώσουν την πρώτη προειδοποίηση για επερχόμενο τυφώνα στα χρονικά της πολιτείας.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα, ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας), δρόμοι τόσο στις βόρειες όσο και στις νότιες περιοχές της Καλιφόρνιας είχαν πλημμυρίσει ενώ αναμένονταν πολύ περισσότερες βροχοπτώσεις.

Περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε επιφυλακή για πλημμύρες το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα), καθώς μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Λος Αντζελες, έπαιρναν μέτρα για το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Η καταιγίδα προκάλεσε σφοδρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τεράστια κύματα κατά μήκος των ακτών.

Σχεδόν 850.000 σπίτια και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ρεύμα, κυρίως συγκεντρωμένα κατά μήκος των ακτών και σε περιοχές που είχαν πλημμυρίσει από χιόνι στο κέντρο της πολιτείας.

Η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι συνεχείς βροχοπτώσεις θα έπλητταν το επόμενο 48ωρο ορισμένες περιοχές σε ολόκληρη την πολιτεία, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής ακτής, της λεκάνης του Λος Αντζελες και των ορεινών όγκων.

Τα κύματα του Ειρηνικού σκαρφαλώνουν σε ένα σπίτι στο Μπολίνας – Reuters

Οπως σημείωσε ο Guardian, η αμερικανική ΕΜΥ προειδοποίησε ότι το καιρικό σύστημα ήταν «πολύ επικίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία» και πρόσθεσε ότι οι δρόμοι και οι αυτοκινητόδρομοι θα γίνουν απροσπέλαστοι, οι κατολισθήσεις βράχων είναι πιθανές μέσα από τα φαράγγια και τα νερά θα εισχωρήσουν σε σπίτια και επιχειρήσεις σε κοινότητες σε χαμηλό υψόμετρο.

Πέντε ποτάμια σε ολόκληρη την πολιτεία είχαν ήδη υπερβεί το πλημμυρικό στάδιο την Κυριακή, σύμφωνα με τους παρατηρητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, ενώ περισσότερα από 12 ακόμη βρίσκονταν υπό παρακολούθηση.

Η καταιγίδα έπληξε περισσότερο τη νότια Καλιφόρνια, ιδίως τις κομητείες της Σάντα Μπάρμπαρα, της Βεντούρα και του Λος Αντζελες.

Ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε οκτώ κομητείες της νότιας Καλιφόρνιας και οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε μέτρα όπως η τοποθέτηση εκατομμυρίων σάκων άμμου ως ανάχωμα. Σε πολλά σημεία της πολιτείας, στάθμευσαν ομάδες διάσωσης με οχήματα που μπορούν να κινηθούν σε πλημμυρισμένα εδάφη.

Φωτεινή πινακίδα σε αυτοκινητόδρομο στη νότια Καλιφόρνια προειδοποιεί για την κακοκαιρία – Reuters

Ριπές ανέμου έως και 130 χλμ., την ώρα αναφέρθηκαν κατά μήκος της ακτής του Big Sur (νότια του Σαν Φρανσίσκο) το πρωί της Κυριακής, καθώς η καταιγίδα έριξε καλώδια ηλεκτροδότησης και δημιούργησε κινδύνους κατολίσθησης κατά μήκος του θρυλικού αυτοκινητόδρομου 1, ο οποίος διασχίζει την Καλιφόρνια, κατά μήκος των ακτών.

Πολλές κοινότητες εκκενώθηκαν προληπτικά, ιδίως όσες βρίσκονται σε πυρόπληκτες περιοχές, σε πλαγιές βουνών ή κοντά σε ορμητικά ποτάμια.

Οι διαχειριστές υδάτων άρχισαν να απελευθερώνουν νερό από ταμιευτήρες που πλησίαζαν τη χωρητικότητά τους στην κεντρική κοιλάδα και την κοιλάδα του Σακραμέντο, δήλωσε η Κάρλα Νέμεθ, διευθύντρια του τμήματος υδάτινων πόρων της Καλιφόρνια.

Την περασμένη εβδομάδα, είχαν προηγηθεί σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν προβλήματα σε αρκετές περιοχές.

Με τα εδάφη κορεσμένα από την πρώτη καταιγίδα, η αμερικανική ΕΜΥ προειδοποίησε ότι οι ξαφνικές πλημμύρες θα εμφανίζονταν πιο γρήγορα αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, τα ατμοσφαιρικά ποτάμια αποτελούνται από μακρόστενες ζώνες αυξημένης υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Το μέσο «ατμοσφαιρικό ποτάμι» μεταφέρει ποσότητα υδρατμών που ανταγωνίζεται τη ροή στις εκβολές του Μισισιπή, ενώ τα πιο ισχυρά, μεταφέρουν έως και 15 φορές μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτή η υγρασία απελευθερώνεται ως βροχή ή χιόνι όταν το ατμοσφαιρικό ποτάμι φτάσει στο έδαφος και συνήθως συνοδεύεται από ισχυρούς, θυελλώδεις ανέμους, εντείνοντας τις καταστροφές.

Ως αποτέλεσμα του ισχυρού Ελ Νίνιο των τελευταίων μηνών, η Καλιφόρνια αναμένεται να δει πολλές ακόμα βροχές, τις επόμενες επτά εβδομάδες, τόνισε ο ειδικός επιστήμονας για το κλίμα, Ντάνιελ Σουέιν, ανέφερε ο Guardian.

Κατά τη διάρκεια ισχυρών Ελ Νίνιο, η υγρή περίοδος κορυφώνεται συνήθως μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, σημείωσε.

Το Ελ Νίνιο, ένα κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται με αυξημένες θερμοκρασίες των ωκεανών στον τροπικό Ειρηνικό, μπορεί να υπερφορτίσει «ατμοσφαιρικά ποτάμια», όπως αυτά που τώρα δημιουργούν ισχυρές καταιγίδες πάνω από την Καλιφόρνια, με υδρατμούς οι οποίοι εξατμίζονται από τα θερμότερα επιφανειακά ύδατα στον Ειρηνικό.

Το Ελ Νίνιο συνήθως ευθύνεται για θερμότερους και υγρούς χειμώνες στην Καλιφόρνια και σε άλλα μέρη των νοτιοδυτικών ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...