497
Ο Κάρολος και η Καμίλα - η βασίλισσα αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο | REUTERS/Hannah McKay

Σοκ στη Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2024, 20:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/02/2024, 21:15
Ο Κάρολος και η Καμίλα - η βασίλισσα αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο
|REUTERS/Hannah McKay

Σοκ στη Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2024, 20:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/02/2024, 21:15

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έχει διαγνωστεί με μια μορφή καρκίνου: αυτό ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το βράδυ της Δευτέρας.

Δεν είναι καρκίνος του προστάτη, ωστόσο ο καρκίνος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης θεραπείας στην οποία υποβλήθηκε ο μονάρχης για την υπερπλασία προστάτη.

Ο τύπος του καρκίνου δεν έγινε γνωστός, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού, ο βασιλιάς ξεκίνησε «τακτικές θεραπείες» τη Δευτέρα.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ προσέθεσε ότι ο βασιλιάς παραμένει αισιόδοξος και ανυπομονεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του το συντομότερο δυνατό.

Δεν κοινοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το στάδιο του καρκίνου ή τις εκτιμήσεις των γιατρών.

Ο 75χρονος μονάρχης θα συνεχίσει να υπηρετεί τον συνταγματικό του ρόλο ως αρχηγός του κράτους —μεταξύ άλλων υπογράφει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή των Κοινοτήτων— παρά το γεγονός ότι θα περιορίσει τη δημόσια δραστηριότητά του, ανέφερε το BBC, το οποίο διέκοψε την κανονική ροή του προγράμματος για να μεταδώσει την εξέλιξη.

Κατά την ίδια πηγή, το βρετανικό σύνταγμα προβλέπει το θεσμό των Συμβούλων του Κράτους, οι οποίοι μπορούν να υπακαταστήσουν τον μονάρχη, για όσο διάστημα ο αρχηγός του κράτους αδυνατέι να ασκήσει τα καθήκοντά του. Σύμβουλοι θα μπορούσαν να αναλάβουν η βασίλισσα Καμίλα, ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας της Ουαλίας, Γουίλιαμ, η αδελφή του βασιλιά, πριγκίπισσα Αννα και ο αδελφός του, πρίγκιπας Εδουάρδος.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιανουαρίου ο Κάρολος Γ’ υπεβλήθη σε επέμβαση προστάτη σε ιδιωτικό νοσοκομείο του Λονδίνου. Ο βασιλιάς είχε επιλέξει να δημοσιοποιηθεί το θέμα, με στόχο να ενθαρρύνει περισσότερους άνδρες να κάνουν ελέγχους προστάτη, ανέφερε τότε το παλάτι.

Ο λόγος που ο βρετανός μονάρχης αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη νέα εξέλιξη ήταν για να αποτρέψει τη φημολογία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και να ευαισθητοποιήσει παράλληλα τους πολίτες σχετικά με τον καρκίνο, κατέληξε το ανακοινωθέν του Μπάκιγχαμ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ευχήθηκε στον βασιλιά «πλήρη και ταχεία ανάρρωση». Ακολούθησε αντίστοιχο μήνυμα από τον επικεφαλής των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ.

Στη Βρετανία επιστρέφει ο Χάρι

Εκτάκτως στην Βρετανία αναμένεται να ταξιδέψει μέσα στις επόμενες ημέρες ο πρίγκιπας Χάρι μετά τη διάγνωση του βασιλιά Καρόλου με καρκίνο.

Σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του δούκα του Σάσεξ, ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου Γ’ αναμένεται να ταξιδέψει από τις ΗΠΑ στη Βρετανία  προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό του πατέρα του. Η είδηση ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ, με την οποία έγινε γνωστό πως ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ διαγνώστηκε με καρκίνο.

Παρότι ο πρίγκιπας Χάρι δεν έχει πλέον σχέση με αρκετά μέλη της βασιλικής οικογένειας —οι σχέσεις του με τον αδελφό του, διάδοχο του θρόνου Γουίλιαμ αλλά και με τον πατέρα τους είναι ψυχρή, αν όχι ανύπαρκτη— μίλησε με τον Κάρολο μετά τα νέα της διάγνωσής του και αναμένεται να τον δει, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν μαζί του θα ταξιδέψει και η σύζυγός του, Μέγκαν Μάρκλ.

«Ο δούκας όντως μίλησε με τον πατέρα του για τη διάγνωσή του. Θα ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τον Μεγαλειότατο τις επόμενες ημέρες», ανέφερε η πηγή από το περιβάλλον του πρίγκιπα Χάρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...