742
Μίκης Θεοδωράκης. «Ο Γαλαξίας μου». Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | ΥΠΠΟΑ

Ο «Γαλαξίας του Μίκη» φωτίζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 17:31
Μίκης Θεοδωράκης. «Ο Γαλαξίας μου». Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
|ΥΠΠΟΑ

Ο «Γαλαξίας του Μίκη» φωτίζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 17:31

«Μια αόρατη μαγική κλωστή που συνδέει όλους τους Ελληνες, όπου κι βρίσκονται, με την Ελλάδα». Σε αυτές τις λέξεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, χωράει ολόκληρος ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη. Το μουσικό του ταλέντο, το πολιτικό του μέγεθος μα προπάντων η αγάπη του για την πατρίδα και για τον λαό της.

Η επετειακή έκθεση «Ο Γαλαξίας του Μίκη» που άνοιξε της πύλες της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, περιλαμβάνει πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου Μίκη Θεοδωράκη τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στους επισκέπτες, οργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προς τιμήν των 96 χρόνων ζωής και δημιουργίας του Μίκη Θεοδωράκη.

Μικρά αλλά πολύτιμα αστέρια ενός από τους λαμπρότερου ς γαλαξίες του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος εκτίθενται στο φουαγιέ του Μεγάρου από την Τρίτη Ιουνίου ως το τέλος Ιουλίου και ακολούθως ολόκληρο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ικαρία, Αβέρωφ, Μπουμπουλίνας, Μπογιάτι, Ζάτουνα… Κάθε φορά η κινητοποίηση για την απελευθέρωσή του ήταν παγκόσμια

Ως «ευκαιρία να τιμήσουμε τον Ανθρωπο, τον Αγωνιστή, τον Μεγάλο Δημιουργό. Κυρίως, να του εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας που τα τραγούδια του δεν μας άφησαν να αισθανθούμε ποτέ μόνοι και αποκομμένοι από την ομορφιά της χώρας μας. Να του πούμε σήμερα πόσο υπερήφανους μας έχει κάνει, που η μουσική στέλνει το φως της Ελλάδας στον κόσμο όλο» χαρακτήρισε την έκθεση η Λίνα Μενδώνη κατά την τελετή των εγκαινίων.

«Για πρώτη φορά» τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, «έχουν οι επισκέπτες  την ευκαιρία να δουν από κοντά  ένα μέρος από το αξεπέραστο, σε μοναδικότητα και πλούτο, αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα από τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου, ο επισκέπτης συναντά το  μοναδικό άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τον θησαυρό των τραγουδιών του. Θα χαρεί τη μουσική ιδιοφυΐα του και ταυτόχρονα θα «διαβάσει» μερικά κεφάλαια από την  ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

» Η μουσική του που συγκίνησε και συγκινεί εκατομμύρια πολίτες, σε όλο τον κόσμο, έχει εμπνεύσει  τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου γης. Εχει στηρίξει απελευθερωτικούς αγώνες ενάντια σε ανελεύθερα καθεστώτα. Υπέρμαχος της ειρήνης, ο Μίκης, και ενορχηστρωτής της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, στο έργο του προβάλει την πατριωτική ιδεολογία, καθώς είναι ο μέγας  εκφραστής των αγώνων και των αγωνιών των Ελλήνων.

» Με το έργο του ο Μίκης Θεοδωράκης επηρέασε την εξέλιξη της μουσικής. Χάρισε έμπνευση και  έδωσε μουσική ταυτότητα  στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Το συμφωνικό του έργο, η μελοποιημένη ποίηση, η μουσική για το θέατρο και το σινεμά, οι όπερες και τα μπαλέτα μέχρι  και το λαϊκό τραγούδι, που συνδέεται με τους αγώνες, τα χρόνια της εξορίας, την πολιτική και τη συγγραφική του δράση, έχει αγαπηθεί από όλους τους Ελληνες, και όχι μόνο.

» Τον διαβεβαιώνουμε ότι το ιδιοφυές μουσικό έργο του το οποίο αφήνει παρακαταθήκη στην Ελλάδα,  θα συνδέει, σε όλους τους καιρούς, σε όλες τις εποχές τους  Έλληνες με τον ελεύθερο κόσμο».

16 θεματικές ενότητες

Η έκθεση «Ο γαλαξίας μου», σε επιμέλεια της αρχιτέκτονα-μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, φωτίζει σχεδόν έναν αιώνα διαδρομής του Μίκη Θεοδωράκη. Διαρθρώνεται σε 16 θεματικές ενότητες που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του, βιώματα και συναισθήματα και παρουσιάζονται σε ισάριθμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Σε αυτήν εκτίθενται για πρώτη φορά τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου του μεγάλου συνθέτη, πλαισιωμένα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό. Ας σημειωθεί ότι το πλήρες αρχείο του συνθέτη αποτελείται από περισσότερα από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, έντυπα, αφίσες, μετάλλια, κ.ά.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης.

Ο Μ. Θεοδωράκης σε προεκλογική περιοδεία στη Δραπετσώνα (Φεβρουάριος 1964)
Σημειώματα του Μ. Θεοδωράκη και του Μ. Χατζιδάκι, την περίοδο της ηχογράφησης του Επιταφίου
Μαουτχάουζεν. Χειρόγραφη παρτιτούρα, Αθήνα, Δεκέμβριος 1965

info

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Βάλια Βράκα, μουσικολόγος, υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, διευθυντής Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 8 Ιουνίου –  31 Ιουλίου και  1 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου

ΩΡΑΡΙΟ: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ με δελτία εισόδου κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης στο www.megaron.gr

Διάρκεια περιήγησης στην έκθεση: 45 λεπτά

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...