666
O Tαγίπ Ερντογάν ποζάρει γεμάτος υπερηφάνεια με τους τουρκικής καταγωγής αστέρες της Πρέμιερ στο Four Seasons | Reuters

Γερμανική οργή για τις φωτογραφίες Ερντογάν με Οζίλ και Γκουντογκάν

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 11:13
O Tαγίπ Ερντογάν ποζάρει γεμάτος υπερηφάνεια με τους τουρκικής καταγωγής αστέρες της Πρέμιερ στο Four Seasons
|Reuters

Γερμανική οργή για τις φωτογραφίες Ερντογάν με Οζίλ και Γκουντογκάν

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 11:13

Οι εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία πλησιάζουν (απομένει λιγότερο από ένας μήνας) και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει όλα του τα χαρτιά στο προεκλογικό τραπέζι. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η συνάντησή του με τους τουρκικής καταγωγής ποδοσφαιρικούς ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ -του κορυφαίου πρωταθλήματος στην Ευρώπη- στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Λονδίνο.

Ο τούρκος πρόεδρος έβγαλε μάλιστα και αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί με τους Μεσούτ Οζίλ (ποδοσφαιριστή της Αρσεναλ), Ιλκάι Γκουντογκάν (Μάντσεστερ Σίτι) και Τσενκ Τοσούν (Εβερτον) οι οποίες μέσα σε ελάχιστα λεπτά έκαναν τον γύρο των social media και αξιοποιήθηκαν δεόντως από τα στελέχη του προεκλογικού του επιτελείου.

2
O τούρκος ποδοσφαιριστής της ΕβερτονTσενκ Τοσούν με τον Ταγίπ Ερντογάν/ Reuters
2018-05-14T140042Z_1431339263_RC15EE652120_RTRMADP_3_BRITAIN-TURKEY-ERDOGAN
Ο γερμανός -τουρκικής καταγωγής- μέσος της Αρσεναλ, Μεσούτ Οζίλ ποζάρει με τον Ερντογάν κρατώντας τη φανέλα της Αρσεναλ/ Reuters

Όπως ήταν επόμενο η προεκλογική «επιστράτευση» των γερμανών -τουρκικής καταγωγής- αστέρων της Πρέμιερ από τον Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε αντιδράσεις στο Βερολίνο.

Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της  γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (DFB) που κατηγόρησε το καθεστώς Ερντογάν ότι ουσιαστικά χρησιμοποίησε τους παίκτες της Εθνικής Ομάδας  στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του τούρκου προέδρου.

«Φυσικά το DFB σέβεται και σέβεται την ιδιαίτερη κατάσταση των παικτών μας που έχουν φόντο μετανάστευσης (σ.σ. περίπου 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου), αλλά το ποδόσφαιρο και η DFB έχουν τιμές που δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη από τον κ. Ερντογάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι καλό η εθνική μας ομάδα να αποτελεί μέρος για να γίνει κατάχρηση ελιγμών στην προεκλογική του εκστρατεία», σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος της DFB, Ρέινχαρντ Γκρίντελ .

Από την πλευρά του, ο γερμανός ομοσπονδιακός προπονητής Γιοακίμ Λεβ έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν τίθεται θέμα εξαίρεσης των δύο ποδοσφαιριστών από την αποστολή της Γερμανίας για το Μουντιάλ της Ρωσίας , ενώ ο αθλητικός διευθυντής της DFB, Ολιβερ Μπίρχοφ, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει μια συζήτηση με τους παίκτες.

«Δεν γνώριζαν τόσο το συμβολισμό όσο και τη σημασία των φωτογραφιών, όμως φυσικά η δράση δεν ήταν καλή και πρόκειται να τη συζητήσουμε με τους παίκτες», είπε ο Μπίρχοφ, για να προσθέσει: «Δεν έχω ακόμα καμία αμφιβολία για τον Μεσούτ και τον Ιλκάις, που έχουν μια ξεκάθαρη δέσμευση με τη γερμανική εθνική ομάδα και έχουν ταυτιστεί με τις αξίες μας».

O Γκουντογκάν της Μάντσεστερ Σίτι με τη φανέλα του που φέρει την υπογραφή του και την αφιέρωσή του στον πρόεδρο της Τουρκίας / Reuters

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του Ερντογάν στο Ηνωμένο Βασίλειο, Οζίλ και Γκουντογκάν παρουσίασαν τον πρόεδρο φανέλες των αγγλικών τους συλλόγων Αρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι. Η φανέλα με το οκτώ του Γκουντογκάν, μάλιστα, έφερε την υπογραφή του και αφιέρωση: «Με μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρό μου».

Το βράδυ και αφού το θέμα είχει πάρει διαστάσεις, ο Γκουντογκάν εξήγησε σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα της Bild (Bild.de): «Μαζί με τον Μεσούτ, τον Τσενκ (Τοσούν) και άλλους αθλητές, επισκεφθήκαμε μια εκδήλωση του Τουρκικού Ιδρύματος στο Λονδίνο. Πιστεύουμε ότι είναι καλό ότι υπάρχει ένα ίδρυμα που προωθεί τους τούρκους σπουδαστές στο εξωτερικό και προσφέρει μια διεθνή καριέρα. Συναντήσαμε τον τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της εκδήλωσης. Εξαιτίας της τρέχουσας δύσκολης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας, δεν έχουμε δημοσιοποιήσει το θέμα μέσω των social media (παρά το γεγονός όμως ότι οι φωτογραφίες από την συνάντηση στο Four Seasons «ανέβηκαν» στο Τwitter του ΑΚΡ, του κόμματος δηλ. του Ερντογάν)».

«Αλλά πρέπει να είμαστε αγενείς στον πρόεδρο της πατρίδας των οικογενειών μας; Παρά την εύλογη κριτική, επιλέξαμε από σεβασμό στο αξίωμα του Προέδρου και τις τουρκικές μας ρίζες και ως γερμανοί πολίτες μία χειρονομία ευγένειας», σημείωσε ο Γκουντογκάν.

«Δεν ήταν πρόθεσή μας να προβούμε σε πολιτική δήλωση με αυτήν την εικόνα, πόσο μάλλον να κάνουμε προεκλογικές εκστρατείες. Ως διεθνείς γερμανοί παίκτες, δεσμευόμαστε για τις αξίες της DFB και γνωρίζουμε την ευθύνη μας. Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μας και όχι η πολιτική», δήλωσε ο ταλαντούχος μέσος θέλοντας να κρατήσει τις ισορροπίες με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...