598
Ο Μπέρνι Σάντερς στο Ντίρμπορν Χάιτς του Μίσιγκαν. Η ήττα του ίσως να αποβεί μοιραία για την εκστρατεία του | REUTERS/Lucas Jackson

Ο Μπέρνι Σάντερς «είναι σχεδόν τελειωμένος»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 10:14
Ο Μπέρνι Σάντερς στο Ντίρμπορν Χάιτς του Μίσιγκαν. Η ήττα του ίσως να αποβεί μοιραία για την εκστρατεία του
| REUTERS/Lucas Jackson

Ο Μπέρνι Σάντερς «είναι σχεδόν τελειωμένος»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 10:14

Το 2016 ο Μπέρνι Σάντερς είχε θριαμβεύσει στο Μίσιγκαν, την πολιτεία του «μπλε κολάρου», δηλαδή της εργατικής τάξης. Ηταν ένα σήμα ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε τρωτά σημεία, όπως και αποδείχτηκε. Τώρα ο γερουσιαστής του Βερμόντ ηττήθηκε κατά κράτος από τον Τζο Μπάιντεν. Και η νύχτα της Τρίτης ήταν, λέει, τόσο δύσκολη για τον γερο-Μπέρνι, που τα παράτησε όλα και γύρισε στο σπίτι του στο Βερμόντ χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

Το Politico σχολίασε ότι σε οποιαδήποτε άλλη διάσταση εκτός των μαθηματικών, η προεκλογική εκστρατεία του 78χρονου γερουσιαστή του Βερμόντ φαίνεται ότι έχει ολοκληρώσει το έργο της. «Ο Σάντερς είναι σχεδόν τελειωμένος» ήταν ο τίτλος της σχετικής ανάλυσης στον έγκυρο ιστότοπο, που ανέφερε ότι οι συνεργάτες του Σάντερς βρέθηκαν στην αμήχανη θέση να απαντούν σε ερωτήσεις αν ο γερουσιαστής σκοπεύει να εγκαταλείψει πρόωρα την εκστρατεία του για το χρίσμα.

Μία εβδομάδα μετά τη «Σούπερ Τρίτη», οπότε επιβεβαιώθηκε η δυναμική του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ (εδώ), ο Σάντερς έχασε στις τέσσερις από τις έξι πολιτείες όπου στήθηκαν κάλπες και ιδίως στην πολιτεία-κλειδί, το Μίσιγκαν.

Αλλά όπως σημειώνουν οι πολιτικοί αναλυτές, δεν ήταν μόνο τα αποτελέσματα από τις εκλογές της Τρίτης που προδιαγράφουν το τέλος για τον Σάντερς. Είναι η ρεαλιστική διαπίστωση ότι για πρώτη φορά η προεκλογική του εκστρατεία δεν έχει καμία δικαιολογία, κάτι να πει, αλλά και κάτι καλύτερο να κάνει, για τη συνέχεια των εσωκομματικών εκλογικών αναμετρήσεων στους κόλπους των Δημοκρατικών.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε οι επιτελείς του Σάντερς γιόρτασαν μεν μία μεγάλη νίκη του στην Καλιφόρνια, αλλά παράλληλα μπορούσαν να γκρινιάξουν ότι το μερίδιο ψηφοφόρων της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, του είχε κοστίσει τα αποτελέσματα στη Μινεσότα και το Μέιν, οι κάλπες της Τρίτης ήταν θεωρητικά στο ιδανικό σκηνικό: μια μονομαχία ανάμεσα στον ριζοσπάστη και ενθουσιώδη γερουσιαστή απέναντι στον «συστημικό» Μπάιντεν.

Ομως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πήρε τις πολιτείες του Μιζούρι, του Μισισιπή και του Αϊντάχο και συνέχισε με ένα επιβλητικό 53%-37% στο Μίσιγκαν. Ο Σάντερς κέρδισε στη Βόρεια Ντακότα και οριακά στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, αποτέλεσμα που έχει και αυτό τη σημασία του.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η άνετη επικράτηση του Μπάιντεν στο Μίσιγκαν στερεί από τον Σάντερς τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών και αποδεικνύει την περιορισμένη απήχησή του απέναντι στους λευκούς εργαζόμενους ψηφοφόρους –ένα μάλλον κεντρώο και αρκετά συντηρητικό μέρος του εκλογικού σώματος που έκρινε εν πολλοίς τις προεδρικές εκλογές το 2016.

Το Μίσιγκαν θεωρείται πολιτεία-κλειδί όχι μόνο για το χρίσμα των Δημοκρατικών αλλά και για τις προεδρικές εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2016 την είχε κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια πρώτη ρεπουμπλικανική νίκη στην πολιτεία ύστερα από 28 χρόνια (τελευταία φορά ήταν το 1988 με τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο επί Μάικλ Δουκάκη).

Από την άλλη ακόμα και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ουάσιγκτον με τη μικρή διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων –32,7% Σάντερς έναντι 32,5% του Μπάιντεν– λειτούργησε ως μία κατηγορηματική προειδοποίηση για την πραγματική ικανότητα του Σάντερς να διατηρήσει την εκλογική του βάση.

Το πόντιουμ στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ μάταια περίμενε τον Σάντερς να κάνει δηλώσεις το βράδυ της Τρίτης (Reuters)

«Το παράθυρο κλείνει για τον Μπέρνι. Η απώλεια πολιτειών, τις οποίες είχε κερδίσει την προηγούμενη φορά σε ένα σενάριο να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα, είναι σοβαρά ανησυχητική για την υποψηφιότητά του. Το πιο κρίσιμο βαρόμετρο για τον ίδιο, εντοπίζεται στο αν έχει διευρύνει τις συμμαχίες του. Από καιρού εις καιρόν βλέπουμε ότι δεν το έχει πράξει», δήλωσε ο Νταγκ Χέρμαν που είχε ηγετικό στρατηγικό ρόλο στις προεκλογικές εκστρατείες του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...