637
«Λες βλακείες!» Ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του βιντεοσκοπημένου καβγά του με τον εργάτη της Fiat Chrysler | REUTERS/Brendan McDermid

Ο Μπάιντεν τσακώθηκε με εργάτη για την οπλοκατοχή αλλά σάρωσε στο Μίσιγκαν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 08:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/03/2020, 10:01
«Λες βλακείες!» Ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του βιντεοσκοπημένου καβγά του με τον εργάτη της Fiat Chrysler
|REUTERS/Brendan McDermid

Ο Μπάιντεν τσακώθηκε με εργάτη για την οπλοκατοχή αλλά σάρωσε στο Μίσιγκαν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 08:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/03/2020, 10:01

O Τζο Μπάιντεν είναι πλέον το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Μετά και τη νίκη του στο Μίσιγκαν την Τρίτη –τη μεγαλύτερη από τις έξι πολιτείες όπου στήθηκαν κάλπες στην εσωκομματική διαδικασία– ένιωσε τόσο σίγουρος που έτεινε το χέρι προς τον Μπέρνι Σάντερς. «Μαζί θα νικήσουμε τον Τραμπ» είπε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος μέχρι και πριν από 10 ημέρες θεωρούταν σχεδόν τελειωμένος αλλά έκανε ένα χωρίς προηγούμενο πολιτικό comeback κερδίζοντας τη μία πολιτεία μετά την άλλη.

Η νίκη του 77χρονου Μπάιντεν στο Μίσιγκαν είναι ιδιαίτερα κομβική. Δεν είναι μόνο ότι η συγκεκριμένη πολιτεία προσφέρει 125 αντιπροσώπους για το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο και θα ορίσει τον προεδρικό υποψήφιο στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Είναι και ότι το 2016 ήταν πολιτεία που ο ριζοσπάστης Σάντερς είχε επικρατήσει της Χίλαρι Κλίντον.

Οι κάλπες σε αυτήν την πολιτεία του «μπλε κολάρου», δηλαδή μιας πολιτείας της εργατικής τάξης έκλεισαν στις 9 μ.μ. (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, 3 π.μ. της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με το Associated Press, ο Μπάιντεν εξασφάλισε ένα ποσοστό της τάξεως του 53% έναντι 41% του Σάντερς. Αργότερα η διαφορά διευρύνθηκε στο 51%-37%.

Τα αμερικανικά δίκτυα προεξόφλησαν νίκη του Μπάιντεν στις πολιτείες του Μισσισσιππή, του Μιζούρι αλλά και του Αϊντάχο – στον αντίποδα, ο Σάντερς επικράτησε οριακά στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και στη Βόρεια Ντακότα.

Μετά τα αποτελέσματα ο Μπάιντεν έσπευσε να ευχαριστήσει τον Μπέρνι Σάντερς και τους υποστηρικτές του «για την ακούραστη ενέργειά τους και το πάθος τους», προσθέτοντας πως «έχουμε τον ίδιο στόχο και μαζί θα νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Μπάιντεν καλεί πλέον σε συστράτευση γύρω του για να επιστρέψει ο Λευκός Οίκος στους Δημοκρατικούς. Λίγο αργότερα, ο 41χρονος Αντριου Γιανκ, μέχρι και πριν από έναν μήνα ο μοναδικός ασιατικής καταγωγής υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών εξέφρασε τη στήριξή του στον πρώην αντιπρόεδρο, τον οποίο αποκάλεσε «πατριώτη δημόσιο λειτουργό» και «ακέραιο άνθρωπο».

«Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε πολιτική δουλειά όπως αυτή που ενεργοποίησε τους πολίτες που πήγαν και ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ, που ενεργοποίησε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει τον Μπέρνι Σάντερς», παρατήρησε ο Γιανγκ, επιχειρηματίας, 41 ετών, το τελευταίο διάστημα τακτικός σχολιαστής του CNN. «Πιστεύω ότι ο Τζο είναι ανοικτός σε αυτό το μήνυμα».

O καβγάς για τα όπλα

Σε ένα περιστατικό πάντως που ενδεχομένως να του δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον –ιδίως όσο οι Ρεπουμπλικανοί και ο Τραμπ παίζουν το χαρτί υπέρ της οπλοκατοχής– ο Μπάιντεν βρέθηκε να τσακώνεται με έναν εργάτη που τον κατηγόρησε ότι θέλει να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών να φέρουν όπλα.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του και ενόψει των προκριματικών σε έξι Πολιτείες ο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Τρίτη εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat Chrysler στο Ντιτρόιτ, στο Μίσιγκαν. Ενώ ήταν περιστοιχισμένος από εργάτες που φορούσαν κίτρινα κράνη και γιλέκα, ένας από αυτούς άρχισε να τον κατηγορεί, όπως δείχνουν τα βίντεο που ανάρτησαν οι δημοσιογράφοι οι οποίοι ήταν παρόντες στο επεισόδιο.

«Επιδιώκετε ενεργά να περιορίσετε τα δικαιώματα της δεύτερης τροπολογίας», ακούγεται να λέει ο εργάτης, αναφερόμενος στο άρθρο του Συντάγματος που εγγυάται το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή.

«Λες βλακείες», του απαντά ξερά ο Μπάιντεν. «Στηρίζω τη δεύτερη τροπολογία».

Ο εργάτης ωστόσο επέμεινε και υποστήριξε ότι υπάρχει ένα βίντεο στο οποίο ο Μπάιντεν λέει ότι «θέλει να πάρει τα όπλα από τους Αμερικανούς».

«Δεν το είπα αυτό! Δεν το έχω πει αυτό!» διαμαρτυρήθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν χάνει την ψυχραιμία του μιλώντας με ψηφοφόρους. Τον περασμένο Δεκέμβριο αποκάλεσε «παλιοψεύτη» έναν άνδρα που τον κατηγόρησε ότι «έστειλε» τον γιο του στην Ουκρανία για να διευκολύνει την «πρόσβαση» του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα αυτή. Τον Φεβρουάριο αποκάλεσε «σκυλομούρα ψεύτρα» μια νεαρή γυναίκα η οποία τον ρώτησε για την ήττα του στις προκριματικές της Αϊoβα. Ο Μπάινεν έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν αυτήν την έκφραση, υποστηρίζοντας ότι την έχει ακούσει σε μια ταινία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...