317
Ο πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Ανχελ Μαρία Βιγιάρ | REUTERS/Nacho Doce

Βόμβα στην UEFA η σύλληψη του προέδρου της ισπανικής ομοσπονδίας

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2017, 14:07
Ο πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Ανχελ Μαρία Βιγιάρ
|REUTERS/Nacho Doce

Βόμβα στην UEFA η σύλληψη του προέδρου της ισπανικής ομοσπονδίας

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2017, 14:07

Σαν βόμβα έσκασε στο χώρο του προδοσφαίρου η είδηση της σύλληψης του προέδρου της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας -και εκτελούντος χρέη αντιπροέδρου της UEFA- Ανχελ Μαρία Βιγιάρ.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο Βιγιάρ, ο γιος του, Γκόρκα, και άλλα τρία στελέχη της ομοσπονδίας συνελήφθησαν έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των Αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς και μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν κατηγορίες υπεξαίρεσης, δωροδοκίας και πλαστογραφίας.

Βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί σε βάρος τους, οι συλληφθέντες φέρονται να έχουν εκμεταλλευθεί χρήματα της ομοσπονδίας για να εξασφαλίσουν την στήριξη από τους περιφερειακούς προέδρους ενώσεων της χώρας για την επανεκλογή του Βιγιάρ στον προεδρικό θώκο της ομοσπονδίας.

Η υπόθεση, όμως, ξεπερνά τα σύνορα της ποδοσφαιρικής Ισπανίας, καθώς το 2015 ο  Άνχελ Μαρία Βιγιάρ ξεπρόβαλε ως «διάδοχος» του Μισέλ Πλατινί, όταν ο άλλοτε κραταιός πρόεδρος της UEFA  είχε τεθεί σε υποχρεωτική αναστολή άσκησης καθηκόντων. Ο Βιγιάρ είχε τελικά αντικαταστήσει τον Πλατινί σε όλες τις αποφάσεις και υποχρεώσεις του, όχι όμως και στο αξίωμα του προέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Στιγμιότυπ από το έκτακτο συνέδριο της UEFA στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2016 // Vassilios Koutroumanos / SOOC

Την εντολή για τις συλλήψεις έδωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας, Σαντιάγκο Πεντράζ. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο υπεύθυνος οικονομικών της ισπανικής ομοσπονδίας, Χουάν Παδρόν. Σε σχόλιό του για την υπόθεση, ο ισπανός υπουργός Αθλητισμού, Ινίγο Μέντες ντε Βίγκο, αρκέστηκε να πει πως «οι νόμοι έχουν την ίδια ισχύ για όλους» και «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». Σε ανακοίνωσή της η UEFΑ ανέφερε πως είναι ενήμερη για την υπόθεση Βιγιάρ, ωστόσο δεν επιθυμεί να προβεί προς το παρόν σε οποιοδήπτε σχόλιο.

Το βέβαιο είναι πως μετά την καθαίρεση -ουσιαστικά- του προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ το 2015  (λίγες μάλιστα μέρες μετά την πανηγυρική επανεκλογή του) και την ανάλογη τύχη που είχε ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί υπό το βάρος σκανδάλων διαφθοράς, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο δέχεται άλλο ένα ισχυρό πλήγμα από την ανάμειξη ενός ακόμα ισχυρού παράγοντα σε υπόθεση διαφθοράς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...