1117
Ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη | REUTERS

Ντράγκι: «Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα ένα success story»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2019, 17:54
Ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη
|REUTERS

Ντράγκι: «Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα ένα success story»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2019, 17:54

Ο Μάριο Ντράγκι ηγήθηκε για τελευταία φορά, την Πέμπτη, της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως πρόεδρός της, μία εβδομάδα πριν από την αποχώρησή του από τη Φρανκφούρτη.

Μετά από οκτώ χρόνια θητείας, ο ιταλός τραπεζίτης αποσύρεται έχοντας κερδίσει την καθολική αναγνώριση για τη σωτηρία της ευρωζώνης, χάρη στην πολιτική που ακολούθησε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση, ο Ντράγκι είπε πως «οι κυβερνήσεις που διαθέτουν περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών πρέπει να δράσουν με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο», κάνοντας έμμεση αναφορά στη Γερμανία και άλλες μεγάλες οικονομίες του ευρώ, που δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές προκλήσεις.

Για τις υπόλοιπες χώρες, όπως η Ελλάδα, ο τραπεζίτης είπε: «Οι χώρες στις οποίες το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, θα πρέπει να επιδιώξουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Τι είπε για την Ελλάδα

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο Ντράγκι είπε ότι «αυτή είναι μία καλή περίοδος για την χώρα. Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα μία επιτυχία».

«Η πορεία της Ελλάδος, η οποία κατόρθωσε να δανειστεί με αρνητικά επιτόκια ενώ πριν από λίγα χρόνια βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αποτελεί αναμφίβολα ένα success story, το οποίο οφείλεται στις προσπάθειες των κυβερνήσεων, αλλά και το σκληρό τίμημα που αναγκάστηκαν να καταβάλουν οι πολίτες της».

Αναγνώρισε επίσης, πως οι απλοί πολίτες «πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα» κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και προειδοποίησε πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, αφού διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα όσα κατακτήθηκαν.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος αγκαλιάζει τον Ντράγκι

Είπε ακόμα, ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι αναγκαία για την ευρωζώνη.

«Οι κίνδυνοι για τη ζώνη του ευρώ επιμένουν και ειδικά αυτοί που πηγάζουν από την παρατεταμένη παρουσία αβεβαιοτήτων, που συνδέονται με γεωπολιτικούς παράγοντες, τη στροφή στον προστατευτισμό και τα τρωτά σημεία των αναδυόμενων αγορών» τόνισε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε πως παρόλο που η αγορά εργασίας εμφανίζει καλύτερη εικόνα, η ανάπτυξη έχει σαφώς επιβραδυνθεί και κρατάει υπό πίεση τον πληθωρισμό.

Ολοκληρώνοντας, ο Μάριο Ντράγκι είπε συγκινημένος: «Αισθάνομαι σαν κάποιος που προσπάθησε να ανταποκριθεί στην εντολή που είχε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εάν για κάτι είμαι υπερήφανος είναι πως πάντα ακολούθησα την εντολή μας και δεν το έβαλα ποτέ κάτω», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως η θητεία του στην ΕΚΤ ήταν «έντονη, βαθιά και συναρπαστική».

Οταν τον ρώτησαν τι συμβουλεύει τη διάδοχό του, ο απερχόμενος πρόεδρος απάντησε: «η Κριστίν Λαγκάρντ δεν χρειάζεται συμβουλές, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά της».

Η τελευταία ερώτηση είχε να κάνει με τα μελλοντικά του σχέδια. «Τα γνωρίζει η γυναίκα μου», απάντησε ο ιταλός τραπεζίτης.

Η σύζυγος του Μάριο Ντράγκι ακούει τις δηλώσεις του

Η τελετή αποχώρησης του Ντράγκι θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα. Σε αυτήν πρόκειται να απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Πονοκέφαλος για τη Λαγκάρντ

Νωρίτερα, στην τελευταία συνεδρίαση της θητείας του, ο Ντράγκι κράτησε σταθερή τη στρατηγική της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής και παρά τις αντιδράσεις από στελέχη της τράπεζας στην περασμένη συνεδρίαση, αποφασίστηκε να διατηρηθεί το καταθετικό επιτόκιο στο -0,5% και να προχωρήσει κανονικά η απόφαση για νέο δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από τον Νοέμβριο.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, η Κριστίν Λαγκάρντ που θα αναλάβει τα ηνία την ερχόμενη εβδομάδα, έχει να αντιμετωπίσει τις έντονες διαφωνίες των Γερμανών και Ολλανδών κυρίως, στελεχών της τράπεζας, που πιστεύουν ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της τράπεζας έχει θέσει τις βάσεις για μία νέα οικονομική κρίση.

Οι αντίπαλες φωνές λένε ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τον ανεύθυνο δανεισμό.

Η νέα πρόεδρος όμως, έχει ήδη δηλώσει ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί με την πολιτική του προκατόχου της και προτίθεται να την ακολουθήσει.

Οι εργαζόμενοι της ΕΚΤ για την πολιτική του Ντράγκι

Πάντως, το προσωπικό της ΕΚΤ στηρίζει την επιθετική πολιτική στήριξης της οικονομίας του Μάριο Ντράγκι, αλλά διαφωνεί στο ότι βασιζόταν σε έναν «κλειστό κύκλο συμβούλων», κάτι που «επέτρεψε την ευνοιοκρατία στην τράπεζα», σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη.

Εχει επίσης κατηγορηθεί από συναδέλφους του ότι δεν διαβουλευόταν ευρύτερα για την αποδοχή ορισμένων αμφιλεγόμενων αποφάσεων, όπως η επανάληψη του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα μεταξύ των εργαζομένων στην ΕΚΤ, που έγινε από το ινστιτούτο IPSO, έδειξε ότι το 54,5% των 735 ερωτηθέντων αξιολόγησαν την προεδρία Ντράγκι «πολύ καλή» ή «εξαιρετική», ενώ η στήριξη των μέτρων που έλαβε ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Η πλειοψηφία, όμως, των ερωτηθέντων παραπονέθηκε για την έλλειψη διαφάνειας στις προσλήψεις και την αίσθηση ευνοιοκρατίας στην ΕΚΤ, τα ηνία της οποίας θα έχει η Κριστίν Λαγκάρντ από την 1η Νοεμβρίου.

«Λειτουργώντας με τον εσωτερικό κύκλο των πιστών υποστηρικτών του, ο Μάριο Ντράγκι ευνόησε μία πολύ διασπαστική και χωρίς διαβουλεύσεις κουλτούρα διοίκησης που προκαλούσε ενοχλήσεις», δήλωσε ένας ερωτηθείς.

«Αν επεδίωκε μία πιο περιεκτική προσέγγιση αντί να προωθεί μονομερώς αποφάσεις, θα γλίτωνε την ΕΚΤ από πολλές διπλωματικές διαμάχες με άλλα μέλη του ΔΣ και τα μέσα ενημέρωσης που ζήσαμε στη διάρκεια της θητείας του».

Ενας άλλος δήλωσε ότι υπήρχε ένας «κλειστός κύκλος συμβούλων» γύρω από τον πρόεδρο και παραπονέθηκε ότι πολύ λίγοι από το προσωπικό είχαν πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση.

Περίπου το 47% εξέφρασε την άποψη ότι ο Ντράγκι δεν ασχολήθηκε αρκετά με τα θέματα του προσωπικού. «Ο Ντράγκι φαινόταν πολύ απόμακρος από το προσωπικό της ΕΚΤ, η εντύπωση ήταν ότι ζει στον κόσμο του», έγραψε ένας από τους ερωτηθέντες, προσθέτοντας ότι «η νέα πρόεδρος θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο».

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ δήλωσε ότι ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν στην έρευνα έχουν ήδη αντιμετωπισθεί και ότι ο διάλογος με το συνδικάτο θα συνεχισθεί επί της προεδρίας της Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ επέκρινε την ανώνυμη έρευνα της IPSO σε εσωτερικό έγγραφό της, λίγο μετά την έναρξή της, για την υποβολή «κορυφαίων θεμάτων» και κάλεσε το προσωπικό να λειτουργεί σε μία «ανοικτή και διάφανη συζήτηση μεταξύ μας».

Η έρευνα έδειξε, ωστόσο, ότι το 63,5% των ερωτηθέντων ενέκρινε τις πολιτικές του Ντράγκι, ενώ μόνο το ένα πέμπτο διαφωνούσε.

Οι γερμανοί υπάλληλοι τάχθηκαν κατά 48% υπέρ των πολιτικών του Ντράγκι και το 36% κατά.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Ντράγκι συνέβαλε στη βελτίωση της φήμης της ΕΚΤ.

«Ο Μάριο Ντράγκι σχεδόν μόνος του έσωσε το ευρώ… και έκτισε συναίνεση για τη διατήρηση της οικονομίας της Ευρωζώνης παρά την αντίθεση της Γερμανίας», είπε κάποιος άλλος. «Παρά ταύτα, κατά τη διάρκεια της θητείας του είδαμε κάποιους αυθαίρετους διορισμούς και προαγωγές, καθώς και ομαδοποιήσεις με βάση την εθνικότητα σε θέσεις διοίκησης».

Η ΕΚΤ αναγκάσθηκε να ακυρώσει έξι διορισμούς τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα ενστάσεων από εκπροσώπους των εργαζομένων. Η κεντρική τράπεζα δεν παρέχει ανάλυση του προσωπικού της με βάση την εθνικότητα, αλλά τέσσερις από τους έξι συμβούλους των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι Γερμανοί, όπως και οι τρεις κορυφαίοι μάνατζερ στη διεύθυνση στατιστικής της και οι 10 από τους 26 μάνατζερ στις διευθύνσεις νομισματικής πολιτικής και οικονομικών, σύμφωνα με υπολογισμούς της IPSO.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...