644
Υποστηρικτές του Ντεμιρτάς υψώνουν τη φωτογραφία του σε παλιότερη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη | EPA/SEDAT SUNA

Ντεμιρτάς: Μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία να απαλλαγεί από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2023, 20:11
Υποστηρικτές του Ντεμιρτάς υψώνουν τη φωτογραφία του σε παλιότερη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη
|EPA/SEDAT SUNA

Ντεμιρτάς: Μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία να απαλλαγεί από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2023, 20:11

Ενας από τους κυριότερους αντιπάλους του Ταγίπ Ερντογάν μίλησε από το κελί της φυλακής του στους Financial Times παροτρύνοντας την αντιπολίτευση της Τουρκίας να αξιοποιήσει «την καλύτερη ευκαιρία» που έχει για να κερδίσει τον τούρκο πρόεδρο.

Ο Σελαχατίν Ντερμιτάς, ο οποίος ηγήθηκε του αριστερού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας της Τουρκίας, πριν φυλακιστεί το 2016 με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι μια ενωμένη αντιπολίτευση που θα περιλαμβάνει και Κούρδους θα μπορούσε να αποτρέψει τη μετατροπή της Τουρκίας  σε «δικτατορία».

«Βήμα-βήμα, η Τουρκία έχει μετακινηθεί προς ένα αυταρχικό καθεστώς. Εάν ο Ερντογάν κερδίσει αυτές τις εκλογές, η Τουρκία θα έχει περάσει σε ένα νέο είδος δικτατορίας», δήλωσε ο Ντεμιρτάς, απαντώντας σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν μέσω του δικηγόρου του.

«Ο Ερντογάν έχει καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία διχάζοντας την κοινωνία. Η ενότητα της αντιπολίτευσης καθώς πηγαίνει στις κάλπες είναι σημαντική όχι μόνο για να εξαλειφθεί αυτή η πόλωση αλλά και για να κερδίσει τις εκλογές».

Οι ψήφοι της κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας, η οποία αποτελεί περίπου το 18% του πληθυσμού των 85 εκατ. κατοίκων, θα είναι καθοριστικής σημασίας στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν οριστεί για τις 14 Μαΐου. Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, υστερεί στις δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά πριν από επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Το HDP, του οποίου η βάση είναι κυρίως κουρδική, δεν έχει προσχωρήσει επίσημα στον εξακομματικό συνασπισμό που υποστηρίζει τον ηγέτη του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία. Αλλά επέλεξε να μην προτείνει δικό του υποψήφιο για να αποφύγει τη διάσπαση της ψήφου της αντιπολίτευσης.

«Κανένα κόμμα που δεν λαμβάνει την υποστήριξη των κούρδων ψηφοφόρων δεν έχει έρθει ποτέ στην εξουσία. Οι Κούρδοι θα είναι καθοριστικοί και σε αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Ντεμιρτάς.

Ο ίδιος ασκεί επιρροή στη βάση του κόμματος μέσω tweets που αναρτώνται από τους δικηγόρους του, σημείωσε η βρετανική εφημερίδα.

Ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου στην προσπάθειά του να τερματίσει τη διακυβέρνηση του Ερντογάν.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τούρκος πρόεδρος, ιδίως μετά τη βιβλική καταστροφή από τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου, ο Κιλιτσντάρογλου φαίνεται ότι δεν θα κερδίσει τις απαραίτητες ψήφους στον πρώτο γύρο. Ετσι, οι υποστηρικτές του HDP είναι πιθανό να αποφασίσουν το τελικό αποτέλεσμα με την ψήφο τους.

Ο Ερντογάν θεωρεί τον Ντεμιρτάς «τρομοκράτη» και έχει απορρίψει τις κατηγορίες του για αυταρχική διακυβέρνηση, επισημαίνοντας τις πολλές εκλογικές νίκες του από το 2003. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να τιμωρεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και ότι καταλύει τους δημοκρατικούς κανόνες.

Η Τουρκία αγνόησε το 2020 εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να απελευθερώσει τον Ντεμιρτάς, πρώην δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος καταδικάστηκε με βάση πολιτικές ομιλίες στις οποίες καταφερόταν εναντίον του Ερντογάν.

Το HDP κατεβάζει τους κοινοβουλευτικούς του υποψηφίους υπό τη σημαία του αδελφού κόμματος της Πράσινης Αριστεράς για να παρακάμψει μια πιθανή απαγόρευση στο συνταγματικό δικαστήριο λόγω των ισχυρισμών ότι υποστηρίζει το PKK. Το HDP έλαβε το 10,7% των ψήφων στις εκλογές του 2018 και τώρα συγκεντρώνει περίπου 12% στις δημοσκοπήσεις.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που γεννήθηκε σε μια κατά κύριο λόγο κουρδική επαρχία, έκανε «μια ειλικρινή προσπάθεια για την αλλαγή και τη δημοκρατία», δήλωσε ο Ντεμιρτάς.

Οι Κούρδοι «εκτιμούν έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο» και είναι «αισιόδοξοι» για την προεκλογική του εκστρατεία, αλλά θα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί πριν κάνουν την επιλογή τους, είπε χαρακτηριστικά.

Η εκλογική συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου, η οποία περιλαμβάνει δεξιά και θρησκευτικά κόμματα, αρνήθηκε να αγκαλιάσει επίσημα το HDP, καθώς οι εθνικιστές την κατηγορούν ότι στηρίζει το PKK. Το κόμμα αρνείται τους δεσμούς με τους κούρδους μαχητές και τάσσεται υπέρ μιας διευθέτησης της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, που έχει ισλαμικές ρίζες, προσελκύει παραδοσιακά περίπου το ένα τρίτο των κούρδων ψηφοφόρων, αλλά οι συντηρητικοί Κούρδοι έχουν αλλάξει στάση απέναντι στον τούρκο πρόεδρο, καθώς βλέπουν να ανατρέπονται παλιότερες πολιτικές και πολιτισμικές κατακτήσεις τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...