292
O Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις προς τον Τύπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ολλανδία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο | © European Union

Ντάισελμπλουμ: «Χωρίς ΔΝΤ η Ολλανδία δεν στηρίζει Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 19:15
O Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις προς τον Τύπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ολλανδία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο
|© European Union

Ντάισελμπλουμ: «Χωρίς ΔΝΤ η Ολλανδία δεν στηρίζει Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 19:15

Η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για το γερμανικό κοινοβούλιο.

Οπως μετέδωσε η ολλανδική εφημερίδα Telegraaf, ο υπουργός ανέφερε ότι η Ολλανδία θα σταματήσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα εάν το ΔΝΤ αποσύρει τη συμμετοχή του από το πρόγραμμα στήριξης (μια συμμετοχή που ενώ αποτελούσε προϋπόθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη -τουναντίον το Ταμείο επιθυμεί άλλα πράγματα).

«Η κυβερνητική πλειοψηφία στο ολλανδικό κοινοβούλιο είναι ξεκάθαρη: Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει ή αποσυρθεί κάθε υποστήριξη στο πρόγραμμα θα εκλείψει. Το ίδιο ισχύει για το γερμανικό κοινοβούλιο και την ολλανδική κυβέρνηση», υποστήριξε ο Ντάισελμπλουμ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ολλανδία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Σε εκτενέστερο ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ίδια εφημερίδα υπό τον τίτλο «Σταματάει η ολλανδική βοήθεια εάν φύγει το ΔΝΤ» ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η εμπλοκή του ΔΝΤ παραμένει απαραίτητη για την εξεύρεση μιας λύσης στο ελληνικό πρόβλημα».

Η έκπληξη του Γερούν για τη «σκληρότητα» του ΔΝΤ

Πρόκειται, πάντως, για τον ίδιο άνθρωπο ο οποίος την Τρίτη, στον απόηχο της συνεδρίασης του Ταμείου όπου παρουσιάστηκε η έκθεση για την Ελλάδα, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι νομίζει το ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, ενώ η έκθεση του ΔΝΤ είναι «ξεπερασμένη» λόγω της πρόσφατης ελληνικής ανάπτυξης. «Εμεινα έκπληκτος από τη σκληρότητα της έκθεσης του ΔΝΤ», ανέφερε δε ο ολλανδός πολιτικός.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά αναγνώρισε ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα προς την κατεύθυνση αυτή. Οπως ξεκαθάρισε, δεν τίθεται θέμα κουρέματος του χρέους, ωστόσο έκανε λόγο για ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής εάν απαιτηθεί, και «εάν η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...