1082
Η ΜΕΘ-Covid του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Νοσηλεία και στις ιδιωτικές κλινικές για ασθενείς με κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 20:31
Η ΜΕΘ-Covid του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Νοσηλεία και στις ιδιωτικές κλινικές για ασθενείς με κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 20:31

Με κόστος που υπολογίζεται έως και 30 εκατομμύρια ευρώ, διευρύνεται η ομπρέλα της νοσηλείας σε κλίνες απλές και ΜΕΘ για νοσηλεία ασθενών με Covid-19, με την προσθήκη δυνάμεων από  τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, προσδιορίζει τις τιμές αποζημίωσης και όλες τις προϋποθέσεις της σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Εντύπωση προκαλεί πάντως, η απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς λίγη ώρα πριν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε στο διάγγελμά του ότι «οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όριά τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς» (εδώ).

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ΚΥΑ λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή η διάρκειά της είναι μόλις έξι ημέρες.

Αναλυτικά:

Αρθρο 1

Διάθεση νοσοκομειακών χώρων, εγκαταστάσεων και κλινών

1. Τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορoνοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων.

2. Με απόφαση των Διοικητών των ως άνω δομών καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό από τις ανωτέρω κλινικές σε άλλους χώρους νοσηλείας σε άλλες δημόσιες δομές.

3. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, καθ’ υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ.

4. Ομοίως με απόφαση των Διοικητών των δομών της παρ. 1 εξειδικεύονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την παραπομπή των ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια-κλινικές.

5. Οι διακομισθέντες ασθενείς σε ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων κλινικών, σε περίπτωση συνέχισης της νοσηλείας σε απλό θάλαμο νοσηλείας, επαναμεταφέρονται στις δομές του ΕΣΥ, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

Αρθρο 2

Διαδικασία αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων-κλινικών

1. Σε περίπτωση αναγκαίας διακομιδής ασθενούς από δημόσιο νοσοκομείο σε θάλαμο νοσηλείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου-κλινικής, κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική, τότε η νοσηλεία αποζημιώνεται σύμφωνα με το φύλλο νοσηλείας του ασθενούς, είτε με ΚΕΝ είτε με ημερήσιο νοσήλιο και τα εξαιρούμενα αυτού, όπως περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ.

2. Σε περίπτωση νοσηλείας σε ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου-κλινικής, η τιμή ημερήσιας αποζημίωσης ΜΕΘ, για την εφαρμογή της παρούσας, αντιστοιχεί στο ημερήσιο νοσήλιο της παρ. 8 του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (Β΄ 4898/2018), πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09, όπως προβλέπεται στην υπ’ αρ. Υ4α/οικ.105494 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 3096/2012).

Εξαιρούμενα της τιμής ημερήσιας αποζημίωσης ΜΕΘ ορίζονται τα κάτωθι:

α) Ιατρικές Πράξεις:-Θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας (Αιμοκάθαρση, Αιμοδιήθηση, Αιμοδιαδιήθηση)

β) Φάρμακα που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

i. Αντινεοπλασματικά φάρμακα (χημειοθεραπευτικά, ορμόνες, ανταγωνιστές ορμονών κ.α.), καθώς και φάρμακα που έχουν ένδειξη ως επικουρικά της χημειοθεραπείας.

ii. Παρεντερικά αντιπηκτικά.

iii. Αυξητικοί αιμοποιητικοί παράγοντες (ερυθροποιητίνη, G-CSF κ.α.).

iv. Ινωδολυτικά και θρομβολυτικά φάρμακα.

v. Ανθρώπινη φυσιολογική ανοσοσφαιρίνη για ενδοφλέβια χρήση (IVIG) και ανθρώπινη αντι-D ανοσοσφαιρίνη.

vi. Συστηματικά δρώντες, ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες, όπως μονοκλωνικά αντισώματα, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ιντερφερόνες και άλλες κυτοκίνες.

vii. Παρεντερικά κορτικοειδή.

viii. Σκιαγραφικές ουσίες και ραδιοφάρμακα.

ix. Υποκατάστατου επιφανειοδραστικού παράγοντα.

x. Πλάσμα, υποκατάστατα και τα παράγωγα του πλάσματος.

xi. Φάρμακα της παραγράφου 2α του άρθρου 12 του ν. 3816/2010.

xii. Παρεντερική διατροφή

xiii. Πλάσμα, τα υποκατάστατα και τα παράγωγά του.

3. Σε περίπτωση που απαιτηθεί η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης λόγω της κλινικής κατάστασης του ασθενούς που είναι στη ΜΕΘ, τότε αυτή αποζημιώνεται με την τιμή του ΚΕΝ της κύριας νόσου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υπολογιζόμενη με συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 επί την τιμή του Κ.Ε.Ν. (Β΄ 3096/2012) συν τα εξαιρούμενα της παρούσας. Ο υπολογισμός αυτός εφαρμόζεται και στην τιμή του ημερήσιου νοσηλείου, όπως αυτό ισχύει, όταν γίνεται χρήση αυτού στα Κ.Ε.Ν. και στις περιπτώσεις που η νοσηλεία υπερβαίνει τη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας του Κ.Ε.Ν συν σε όλες τις περιπτώσεις τα εξαιρούμενα της παρούσας. Σε ειδικές επεμβάσεις όπου δεν υπάρχει αντιστοίχιση ΚΕΝ, τότε αποζημιώνεται ημερήσιο νοσήλειο με τα ανωτέρω εξαιρούμενα, τα ειδικά μοσχεύματα και ειδικά υλικά που είναι απαραίτητα για την διενέργεια μιας επέμβασης, καθώς και τα θεραπευτικά μέσα, εμφυτεύσιμα ή μη και προθέσεις. Δεν αποζημιώνονται υλικά μη κοστολογημένων ιατρικών πράξεων και υλικά μιας χρήσης, εφόσον υπάρχουν αντίστοιχα πολλαπλών χρήσεων, καθώς και υλικά μη κοστολογημένων ιατρικών πράξεων.

4. Οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλείων.

5. Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών από δημόσια νοσοκομεία σε τμήματα νοσηλείας ή και ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών ορίζεται το ΕΚΑΒ, κατόπιν σχετικής ημερήσιας ενημέρωσής του για τη διαθεσιμότητα των κλινών νοσηλείας και των κλινών ΜΕΘ, καθώς και για το είδος των υπό διακομιδή νοσηλευτικών περιστατικών.

6. Η ανωτέρω διαδικασία αποζημίωσης των συμβεβλημένων ιδιωτικών θεραπευτηρίων-κλινικών για τις κλίνες νοσηλείας και ΜΕΘ που θα διατεθούν στο ΕΚΑΒ, είναι καθ’υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ και οι σχετικές δαπάνες θα υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ διακριτά και θα καλυφθούν με έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ που ορίζεται ως φορέας υλοποίησης σύμφωνα με το άρθρο πέμπτο της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κάθε λεπτομέρεια για τη διαδικασία υποβολής, ελέγχου και αποζημίωσης των δαπανών ρυθμίζεται με απόφαση ΔΣ ΕΟΠΥΥ.

7. Για τις ως άνω δαπάνες δεν εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) και το μηνιαίο κλιμακωτό ποσοστό έκπτωσης (rebate) του άρθρου 100 του ν. 4172/2013.

Αρθρο 3

Ειδικές ρυθμίσεις για αύξηση υφιστάμενων και διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ

Κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι δυνατή με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται και στην τεχνική υπηρεσία και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας. Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τη λήξη της κρίσης, οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ υποχρεούνται να υποστούν έλεγχο καταλληλότητας για να διατηρηθούν, άλλως θα καταργηθούν αυτοδικαίως.

Αρθρο 4

Κάλυψη δαπανών

Οι δαπάνες για την εφαρμογή της παρούσας καλύπτονται με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το άρθρο πέμπτο της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4682/2020 (Α’ 76), ή/και με βάση τη νομοθεσία που αφορά το ειδικό αποθεματικό του COVID-19, η οποία εκτιμάται κατ’ ελάχιστον σε τριάντα εκατομμύρια (30.000.000 ευρώ), καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ανάγκες που θα προκύψουν εκ της εξέλιξης της διασποράς της νόσου του κορονοϊού. Στην ανωτέρω περίπτωση εντάσσεται και η οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με την υπ’αρ. 2/10729/26.02.2020 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της και έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...