450
| CreativeProtagon

Ο αμοιβαίος θαυμασμός Τραμπ και Νίξον: στο φως οι επιστολές τους

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2020, 08:00
|CreativeProtagon

Ο αμοιβαίος θαυμασμός Τραμπ και Νίξον: στο φως οι επιστολές τους

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2020, 08:00

Την ιδιαίτερη σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρίτσαρντ Νίξον αποκαλύπτει μία σειρά από επιστολές μεταξύ τους, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

Αντιμέτωπος με τεράστιο προσωπικό χρέος και έναν πολύ εχθρικό Τύπο στη Νέα Υόρκη, το 1990, ο Τραμπ ήταν ευγνώμων για τη συμπάθεια του Νίξον και τα ενθαρρυντικά του λόγια:

«Αγαπητέ Ντόναλντ, δεν γνωρίζω τίποτα για τις επιχειρήσεις σου, αλλά η μαζική επίθεση εναντίον σου από τα ΜΜΕ με βάζει στο πλευρό σου!», του έγραψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο μόνος που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τη διαδικασία καθαίρεσης εναντίον του, το 1973, για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

Οι δύο άνδρες αντάλασσαν επιστολές για μία δεκαετία και βρέθηκαν όλες στα αρχεία της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Ρίτσαρντ Νίξον.

Από την Πέμπτη, εκτίθενται δημόσια για πρώτη φορά, μαζί με μία σειρά από άλλα έγγραφα, που εξετάζουν τις σχέσεις του Νίξον με τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και τον Τζον Κένεντι.

Ο Νίξον είχε γράψει στον Τραμπ το 1987 όταν η σύζυγός του, Πατ, είχε δει τον Τραμπ σε ένα τοκ σόου στην τηλεόραση και είχε μιλήσει με ενθουσιώδη λόγια στον άντρα της. «Οπως φαντάζεσαι, είναι ειδική στην πολιτική και προβλέπει ότι όποτε αποφασίσεις να βάλεις υποψηφιότητα για κάτι, θα κερδίσεις!», έγραφε προφητικά ο πρώην πρόεδρος στον μελλοντικό.

Μία από τις επιστολές του Νίξον προς τον Τραμπ – RICHARD NIXON FOUNDATIOΝ

Μιλώντας στους Times, ο Τζιμ Μπάιρον, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ρίτσαρντ Νίξον, είπε ότι «οι δύο πρόεδροι, 37 και 45, αντάλλασσαν ιδέες και απόψεις για μία δεκαετία, για τα πάντα, από πολιτική μέχρι επιχειρήσεις, και από το αμερικανικό ποδόσφαιρο μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ».

Οι Νίξον μετακόμισαν στο Μανχάταν το 1980. Τον Ιούνιο του 1982, ο Τραμπ συνάντησε τον Νίξον σε μία λέσχη. Κάποιος τους φωτογράφισε και ο Νίξον έστειλε την φωτογραφία στον Τραμπ, ο οποίος απάντησε με ένα σημείωμα, όπου έγραφε: «Θεωρώ ότι είσαι από τους σπουδαίους άντρες αυτής της χώρας και ήταν τιμή μου που πέρασα ένα βράδυ μαζί σου».

Ο Νίξον έγραψε στον Τραμπ προσφέροντας ακόμα και συμβουλές για τη διαχείριση της ομάδας ποδοσφαίρου που είχε αγοράσει ο επιχειρηματίας, η οποία διαλύθηκε μετά από λίγα χρόνια.

Ο Τραμπ του έγραψε προτείνοντας να μετακομίσουν στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν, λέγοντας ότι είναι «μία από τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες» του. Ο Νίξον απάντησε ότι το μέρος τους άρεσε πολύ όμως, η γυναίκα του μόλις είχε περάσει ένα ελαφρύ εγκεφαλικό και θα ήταν καλύτερα να αποφύγει την ταλαιπωρία μίας μετακόμισης.

Ο Τζον Ντιν, πρώην δικηγόρος του Λευκού Οίκου και μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη για το Γουότεργκεϊτ, εξήγησε ότι πρόκειται για δύο αυταρχικές προσωπικότητες που είναι φυσικό να έτρεφαν ιδιαίτερη συμπάθεια ο ένας για τον άλλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...