306
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ | Reuters

Νέο μπλόκο Μενέντεζ στην Τουρκία για τα F-16: «Να μην πετούν πάνω από την Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 12:09
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ
|Reuters

Νέο μπλόκο Μενέντεζ στην Τουρκία για τα F-16: «Να μην πετούν πάνω από την Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 12:09

Να βάλει φρένο στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μέσα από μια νέα τροπολογία.

Η τροπολογία του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ θέτει και πάλι εμπόδια στην αγορά και αναβάθμιση μαχητικών F-16 από την Άγκυρα, καθώς θέτει ως όρο για την απόκτησή τους ότι «δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Αντίστοιχη τροπολογία είχε καταθέσει το καλοκαίρι στην Βουλή και ο βουλευτής του Νιου Χάμσαϊρ Κρις Πάπας.

Σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε το Σάββατο «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός κι εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου:

1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών

2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Σε δηλώσεις τους, τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ενόχλησή τους για τον συγκεκριμένο όρο, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υποδεικνύεται στην Άγκυρα πώς θα χρησιμοποιήσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζοντας στο δρόμο της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, απέστειλε νέα επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, για να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα τονίζουν, ότι η ελληνική πλευρά την απορρίπτει στο σύνολό της και πως διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News