444
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Νέα παράταση ως τις 10 Σεπτεμβρίου για τις φορολογικές δηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 21:31
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Νέα παράταση ως τις 10 Σεπτεμβρίου για τις φορολογικές δηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 21:31

Από παράταση σε παράταση οι φορολογικές δηλώσεις. Σε μια απόδειξη ότι κάτι έχει πάει εντελώς λάθος, τόσο με τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών όσο και με την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού σε αυτήν τη θεμελιώδη για τα δημόσια οικονομικά διαδικασία, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ότι παρατείνεται έως τις 10 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία έληγε στις 27 Αυγούστου, ενώ η πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του φόρου (του Ιουλίου και του Αυγούστου) θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διευκρίνισε ότι για την παροχή της έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του φόρου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου και να καταβάλλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι τις 31 Αυγούστου. Και γι΄αυτό βέβαια είχε δοθεί παράταση, με δήλωση, την περασμένη εβδομάδα, του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα (αρχικά την έκπτωση θα απολάμβαναν μόνο οι συνεπείς φορολογούμενοι που είχαν κάνει τις δηλώσεις τους ως τον Ιούλιο)

Αυτή τη φορά το οικονομικό επιτελείο, έχοντας να αντιμετωπίσει και τεχνικά προβλήματα στον υπολογισμό του φόρου, τις καθυστερήσεις στις φορολογικές δηλώσεις και τις διαμαρτυρίες του κλάδου των φοροτεχνικών που έλεγαν ότι δεν είναι πρακτικά δυνατό να διεκπεραιωθούν τόσα εκατομμύρια εκκρεμότητες, δήλωσε δια στόματος υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου:

«Η κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της κοινωνίας, παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, για να στηρίζει και να διευκολύνει τους πολίτες».

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών είναι η ακόλουθη:

«Με νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει πληρωμή φόρου. Ειδικότερα, για την πλειοψηφία των δηλώσεων αυτών ο φόρος που προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και σε φορολογικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί μια φορολογική πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News